Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Veronal, Bachcelona, Reteena i Laia Estruch, Premis Ciutat de Barcelona 2021 d’arts escèniques, música, audiovisuals i arts visuals

Els guardons s’entregaran el proper 15 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent

Després del parèntesi de l’any passat, l’Ajuntament de Barcelona torna a concedir els Premis Ciutat de Barcelona de reconeixement a la creació artística i la recerca científica i educativa. La necessitat d’oferir ajuts extraordinaris al teixit cultural i associatiu de la ciutat va portar l’Ajuntament a crear les Beques Premis Barcelona 2020, que de manera excepcional van substituir els Premis. A partir d’aquest any, l’Ajuntament ha decidit mantenir les beques (rebatejades ara com Barcelona Crea) i sumar-les als Premis, que recuperen la normalitat. 

Aquests dies, els diferents jurats dels Premis Ciutat de Barcelona comencen a donar a conèixer els guardonats i les guardonades de l’edició d’enguany. Les primeres categories que ja han estat fallades són arts escèniques; música; audiovisual i cultura audiovisual i arts visuals. En tots quatre casos s’han atorgat per unanimitat dels membres dels jurats. La resta de categories s’aniran donant a conèixer al llarg dels propers dies. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el proper 15 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

ARTS ESCÈNIQUES

El jurat, format per Ferran Dordal (president), Lali Álvarez, Maria Rosa Badia Sopeña, Imma Colomé i Clara Peya, acorda, per unanimitat, atorgar el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Escèniques a la companyia de dansa La Veronal pels espectacles Sonoma i Opening Night. El jurat valora “la singularitat i la potència visual, interpretativa i conceptual dels dos espectacles, i vol destacar molt especialment el treball dels intèrprets i la resta de l’equip artístic com a cocreadores de les dues peces guardonades”. 

MÚSICA

El jurat format per per Xavier Cervantes (president), Núria Sempere, Manel Camp, Daniel Espasa i Carol Duran acorda, per unanimitat, atorgar el Premi Ciutat de Barcelona de Música al Festival Bachcelona “per la rellevància de la programació i dels intèrprets, per la diversitat de públics, espais i formats i per la capacitat de teixir complicitats amb diferents agents de l’ecosistema social i cultural de Barcelona”.

AUDIOVISUALS I CULTURA AUDIOVISUAL

El jurat integrat per Mercè Sàrrias Fornés (presidenta), Laura Arau Crusellas, Pere Freixa Font, Carlos Rodríguez Ríos i Eduard Sola Guerrero acorda, per unanimitat, atorgar el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d’Audiovisuals i Cultura audiovisual al Festival Reteena “per afrontar de manera directa i ferma el repte de connectar audiovisuals i joves empoderant-los i fent-los partícips en totes les seves activitats. També es valora la seva interconnexió amb el conjunt del teixit audiovisual de la ciutat”.

ARTS VISUALS 

El jurat integrat per Rafel G. Bianchi (president), Marc Vives, Marta Sesé, David Armengol i Lucia Piedra Galarraga, acorda, per unanimitat, atorgar el Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Visuals a Laia Estruch pel projecte “Ganivet”, exposat a la Fundació Joan Brossa Centre de les Arts Lliures. El jurat destaca “la singularitat i radicalitat en la seva proposta, on veu i cos entren en diàleg amb la construcció escultòrica, transformant les possibilitats performatives”. 

REFORMULACIÓ DELS PREMIS

Els aquesta edició, d’acord amb el Consell de Cultura de la Ciutat, els premis han experimentat una sèrie de canvis. S’han reduït de 19 a 14 categories: s’ha eliminat la categoria de Mitjans de Comunicació, fusionat Assaig i Història de Barcelona, i s’han constituït en una única categoria Arquitectura, Urbanisme i Disseny. De la mateixa manera, s’han fusionat Teatre, Dansa i Circ en Arts Escèniques. De la resta de categories, cal esmentar l’ampliació d’Audiovisuals, que incorpora Cultura Digital, i el canvi de nom de Cultures Populars i Comunitàries, amb un enunciat que busca ampliar la inclusivitat del premi (abans era en singular).

Aquestes modificacions corresponen al canvi de context generat per l’evolució de les eines de suport i reconeixement de les que disposa l’Ajuntament de Barcelona. L’any 2020, els Premis Ciutat de Barcelona es van deixar de celebrar per primera vegada en 70 anys, ja que es va decidir reconvertir el programa en una plataforma de suport a la creació. Com a resultat d’aquesta actuació, van néixer les Beques Barcelona Crea, que han obert un nou camp de recolzament a la creació artística. 

Cal destacar que la reducció de categories no ha representat una disminució de l’import global dedicat als premis. Amb el canvi, els premiats de cada categoria perceben 9.500 euros, mentre que en la formulació anterior la dotació era de 7.000 euros. La reducció de categories ha tingut en compte l’existència d’altres premis de reconeixement específic en els àmbits reduïts, com el de Mitjans de Comunicació, que ja comptava amb els Premis Montserrat Roig de Periodisme i Comunicació Social de Barcelona, o els premis FAD, que fan un ampli reconeixement del món del Disseny (que passa a estar englobat dins la nova categoria d’Arquitectura, Urbanisme i Disseny).

IMATGE GRÀFICA PREMIS CIUTAT DE BARCELONA 2021

Els Premis Ciutat de Barcelona, al llarg de la seva trajectòria, han consolidat una imatge pròpia a partir de la lletra “B”, que té la seva principal aplicació en el llibret que es lliura als assistents a l’acte de lliurament dels Premis. L’Institut de Cultura de Barcelona, encarregat de l’organització dels Premis, ha volgut aprofundir en la dimensió ciutadana d’aquests guardons, que són un reconeixement de la ciutat –representada pels membres del jurat, proposats pel Consell de la Cultura de Barcelona i nomenats per l’Alcaldessa– al talent d’uns altres ciutadans –els guanyadors. Seguint el propòsit d’eixamplar-ne la dimensió ciutadana, l’ICUB va proposar que a partir de l’edició del 2017 els autors de la proposta visual fossin els alumnes de les escoles públiques de disseny de la ciutat, un projecte que s’alterna anualment entre l’Escola d’Art i Superior de Disseny la Llotja, l’Escola La Massana. Centre d’Art i Disseny i l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià.

Per a l’edició del 2021, el disseny de la imatge gràfica dels Premis Ciutat de Barcelona ha correspost a l’EASD Llotja. En un concurs obert a alumnes d’estudis superiors en Disseny Gràfic del centre, la proposta guanyadora va ser la de l’alumne Marc Pérez.  

UNA MICA D’HISTÒRIA

L’Ajuntament de Barcelona organitza des de l’any 1949 els Premis Ciutat de Barcelona, adreçats des dels seus inicis al reconeixement de la creació artística. Erigits ben aviat en un reflex de la vida cultural i creativa de Barcelona, a partir de la recuperació democràtica de 1979 aquests guardons es van deixar d’atorgar per concurs per esdevenir una eina de reconeixement ciutadà a projectes que havien excel·lit durant l’any natural anterior.

Al llarg de les seves setanta edicions, les categories incloses als Premis Ciutat de Barcelona han anat canviant en consonància amb l’evolució de la ciutat. Nascuts com a premis literaris, posteriorment han incorporat altres disciplines artístiques (com les arts visuals, escèniques, musicals…) així com també la recerca científica i els projectes educatius. Per primera vegada en 70 anys, com a conseqüència dels durs efectes de la pandèmia de la covid-19 sobre el teixit cultural i associatiu de la ciutat, l’any 2020 els Premis Ciutat de Barcelona no es van concedir, essent substituïts de manera extraordinària per les beques “Premis Barcelona 2020”, que recollien moltes de les categories incloses als guardons històrics i que s’orientaven a donar suport a projectes encara per produir en tots aquests àmbits. 

A partir de l’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona recupera i augmenta la dotació econòmica dels Premis Ciutat de Barcelona, així com manté les “Beques Barcelona”, pel que les categories dels Premis experimenten una nova evolució tenint en compte les noves eines de suport al teixit cultural que ha creat el consistori. D’aquesta manera, els Premis Ciutat de Barcelona reforcen el seu paper de reconeixement a l’excel·lència i la projecció internacional en la creació i en la recerca cultural, científica i educativa a Barcelona.

Material gràfic:

https://eicub.net/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/505d6ee4-4d01-420f-8274-0f33bbb575c3

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.