- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

Barcelona destina més d’un milió d’euros al desenvolupament de propostes de creació amb les Beques Barcelona Crea 2021

Aquesta convocatòria pública es va realitzar de forma excepcional durant el 2020 per paliar els efectes de la crisi sanitària però des d’enguany passa a ser un ajut de caràcter ordinari

En total es convocaran 170 beques, dotades amb 6.000€ cadascuna i repartides en vuit categories

Les Beques Barcelona Crea són una de les accions de la segona Mesura del Pla de Drets Culturals i entren a formar part dels programes estables de l’Ajuntament de Barcelona de suport al teixit cultural i la creació com En Residència o Barcelona Producció de La Capella

L’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut de Cultura convoca les Beques Barcelona Crea, destinades a donar suport a la creació, i a contribuir i mantenir l’impuls cultural de la ciutat, oferint recursos per desenvolupar propostes de recerca i innovació artística. Es convocaran un total de 170 beques, dotades amb 6.000€ cadascuna (1.020.000€ en total) organitzades en les modalitats de literatura, música, audiovisual, guions, cultures populars, arts escèniques, arts visuals,  així com en propostes que vinculen art i ciència.  

Les beques van néixer l’any 2020 amb caràcter d’excepcionalitat, substituint els Premis Ciutat de Barcelona, per a ajudar a pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la covid-19, promovent iniciatives que contribuïssin a mantenir el dinamisme i lideratge cultural, educatiu i científic de Barcelona. A partir de l’èxit de la convocatòria, i amb la finalitat de seguir donant suport al teixit i la creació cultural, des de l’Institut de Cultura s’ha decidit convertir aquesta iniciativa en una convocatòria ordinària, alhora que es recuperaran els Premis Ciutat de Barcelona 2021.

Les bases específiques de la convocatòria es publicaran durant la segona quinzena de desembre, i les sol·licituds es podran presentar entre el 30 de desembre del 2021 i el 4 de febrer del 2022. Es podran presentar tant persones físiques com jurídiques, així com agrupacions de persones. Es designarà un jurat integrat per persones independents de reconeguda vàlua, especialistes en les diferents matèries.

170 beques en vuit categories

Per a totes les modalitats, les propostes presentades han de ser de nova creació i mantenir relació amb la ciutat de Barcelona o la seva Àrea Metropolitana. En aquesta edició s’han reformulat les categories en relació a les del 2020 per concentrar-les en l’àmbit de la creació cultural. Les modalitats actuals són:

Suport al teixit i la creació cultural

Amb la finalitat de paliar els efectes de la crisi de la covid-19, l’any 2020 es van convocar 225 beques per al conjunt de línies i modalitats, de les quals 155 eren de la línia de creació artística. Les beques d’aquesta línia, que van substituir els Premis Ciutat de Barcelona 2020, estaven dotades amb 6.000 euros (les de projectes amb 10.000 euros), i el pressupost total va ser d’1.630.000 euros. 

El fet de transformar aquesta convocatòria extraordinària en un ajut ordinari és una de les accions de la segona Mesura del Pla de Drets Culturals, respon a la lògica municipal de democratització de los recursos públicos en cultura i suport al teixit cultural de la ciutat, com ja fa temps que desenvolupen altres programes de l’Institut de Cultura, com En Residència, que introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. Un altre exemple de suport a la creació artística és el projecte Barcelona Producció de La Capella, que incentiva la realització de projectes que necessiten recursos de producció i suport institucional per dur-se a terme, i publicarà les bases de la propera edició en els propers dies.

Vídeo de la Roda de premsa [1]

Document Convocatòria Beques [2]