Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Irene Rodríguez Aseijas i Ibón Martín, guanyadors ‘ex aequo’ del II Premi Paco Camarasa de Novel·la Negra

El chico del cartón de leche, d‘Irene Rodríguez Aseijas, i La isla de las gaviotas, d’Ibón Martín, són les dues novel·les guanyadores, ex aequo, de la II edició del Premi Paco Camarasa de Novel·la Negra. El guardó va ser creat l’any 2020 per reconèixer novel·les d’autors menors de 45 anys, o que hagin superat aquesta edat si són debutants en el gènere negre. Arran de l’empat en les votacions els nou festivals que atorguen el premi han decidit reconèixer ambdues novel·les.

A més de les dues premiades, optaven al guardó quatre novel·les més: La dentellada, d’Eduard Fernán-López, 9 corto, de Carmen J. Nieto, Sublimación, de Clara Peñalver i Los gatos salvajes de Kerguelen, de Marta Barrio.

El chico del cartón de leche, d’Irene Rodríguez Aseijas, ha merescut el reconeixement del jurat per ser “una novel·la atrevida amb diversos materials narratius destinats a produir un desassossec continu davant allò inexplicable. Les desaparicions de diversos nens al llarg de l’espai i el temps arrosseguen el lector amb un estil net i precís, que arrapa.”

La hora de las gaviotas, d’Ibón Martín, per la seva banda, és a criteri del jurat “un thriller sinuós, magnètic i impecable que ens enfronta al més terrible dels enemics: l’odi visceral que batega amagat en tots nosaltres. La suboficial Ane Cestero i la seva unitat hauran de capturar un assassí ferotge i implacable, capaç d’amagar-se a la vista de tot un poble.”

“Un honor” i “la millor notícia”
Irene Rodríguez Aseijas ha mostrat el seu “agraïment al jurat del premi. La novel·la negra és, en la meva opinió, un gènere molt més complex del que pugui semblar. Rere la seva lleugeresa aparent ens permet abocar-nos als racons més tèrbols de la nostra naturalesa. És un honor rebre aquest premi per una novel·la que intenta posar el focus en el drama dels menors desapareguts, i compartir-lo amb un autor la feina del qual també respecto”.

Ibón Martín, al seu torn, s’ha declarat “tremendament feliç pel premi Paco Camarasa, perquè ve precisament de qui més s’esmerça en difondre el gènere negre. Que els festivals de novel·la negra més prestigiosos s’uneixin per elegir la millor novel·la negra de l’any i que La hora de las gaviotas hagi estat una de les dues escollides em sembla la millor notícia que pot rebre un escriptor. És una empenta molt gran per seguir endavant. Moltíssimes gràcies al jurat i als nou festivals, que tenen tota la meva estima”.

Mantenir viva la memòria de Paco Camarasa

A més de reconèixer la feina dels guanyadors, aquest premi té la voluntat d’honorar la memòria del llibreter valencià Paco Camarasa, que durant 12 anys va ser al capdavant de la llibreria Negra i Criminal, a la Barceloneta. Camarasa va posar a l’abast del públic les millors novel·les de gènere negre, tant nacionals com internacionals, i sempre va lluitar per descobrir nous talents, a molts dels quals va apadrinar a la lleva llibreria.

El premi, que no té dotació econòmica i és de caràcter anual, també té l’objectiu d’impulsar la carrera literària de la persona premiada. Per aquest motiu, el guanyador de cada edició -en aquest cas, guanyador i guanyadora- rebrà invitació per acudir als nou festivals que atorguen aquest premi: Aragón Negro, BCNegra, Las Casas Ahorcadas de Cuenca, Getafe Negro, Semana Negra de Gijón, Granada Noir, Pamplona Negra, el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca y Valencia Negra.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.