Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Don Winslow, guardonat amb el XVII premi Pepe Carvalho

El lliurament del premi serà el 10 de febrer al Saló de Cent en el marc del festival BCNegra, que tindrà lloc del 3 al 13 de febrer

L’escriptor Don Winslow ha estat guardonat amb el XVII premi Pepe Carvalho, atorgat per l’Ajuntament de Barcelona per reconèixer la trajectòria literària d’escriptores i escriptors en l’àmbit de la novel·la negra. El lliurament del premi serà el dijous 10 de febrer al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en el marc del festival  BCNegra, organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona, que tindrà lloc del 3 al 13 de febrer. El jurat del premi ha estat integrat per Carlos Zanón com a president, i Anna AbellaNúria CadenesRosa RibasDaniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán com a vocals.

Don Winslow, guanyador del Premi Pepe Carvalho 2022

Don Winslow (Nova York, 1953) és el gran cronista de la realitat, un mestre contemporani de la novel·la negra. El jurat ha destacat que Winslow “ha bastit una obra monumental per a retratar-nos el món, ja sigui desplegant sagues que abasten generacions, sovint dures de llegir, imprescindibles, ja sigui amb obres singulars que pouen de la realitat per a convertir-se en implacable cop de puny literari”.

Així mateix, el jurat ha destacat “la capacitat de Don Winslow per a transformar la investigació i la informació en material de creació, per a presentar en format de ficció (de ficció realista), cruament, directament, magistralment, alguns dels defectes estructurals de les societats occidentals. La corrupció policial i política, els càrtels de la droga, els seus efectes, la guerra bruta, la hipocresia benpensant són explicats a les novel·les de Winslow des del punt de vista del policia, el traficant, el ionqui, amb informació directa, punyent, vívida. Sense filtres. Sense artifici. Amb ambició alta i voluntat d’impacte. I ho aconsegueix”.

Don Winslow, amb una biografia que abasta oficis diversos, inclosos els de detectiu privat, gerent de sala de cinema o guia de safaris, és autor d’una obra important en quantitat i en pes literari. Des que, l’any 1991, va publicar la primera novel·la, A Cool Breeze on the Underground (Un soplo de aire fresco, Random House), premi Maltese Falcon, fins al darrer volum que ha vist la llum i que forma part d’una nova trilogia City on Fire (Ciudad en llamas, HarperCollins), Winslow s’ha convertit en un dels autors més llegits. Té títols tan destacats com ara la trilogia que descriu sense contemplacions la història del narcotràfic a la frontera entre Mèxic i els EUA des dels anys setanta del segle XX ençà, i que està formada per The Power of the Dog (El poder del perro, Harper Collins), pel multipremiat The Cartel (El Cártel, HarperCollins), llibre de l’any segons The New York Times, The Washington Post o The Guardian, i per The Border (La frontera, HarperCollins). Entre la vintena de novel·les que ja formen el seu intens currículum literari, hi destaquen també The Winter of Frankie Machine (L’hivern de Frankie Machine, a Columna, o El invierno de Frankie Machine, a Martínez Roca), Savages (Salvajes, Martínez Roca) o The Force (Corrupción policial, RBA). La seva darrera obra publicada ha estat Broken (Rotos, HarperCollins).

Winslow ha rebut ja guardons de prestigi que el reconeixen com un dels autors més rellevants del panorama negre actual, entre els quals destaquen el Maltese Falcon, que ha obtingut diverses vegades, l’Ian Fleming Steel Dagger, el premi de la crítica de Los Angeles Times, el premi Raymon Chandler o el premi RBA de novel·la.

Ara Don Winslow forma part també de la llista de novel·listes que compten amb el Pepe Carvalho: Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), D ennis Lehane (2017); Donna Leon (2016); Alicia Giménez Bartlett (2015); Andrea Camilleri (2014); Maj Sjöwall (2013); Petros Markaris (2012); Andreu Martín (2011); Ian Rankin (2010); Michael Connelly (2009); PD James (2008); Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

Foto Don Winslow

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.