Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona ret homenatge a Joan Oliver, Pere Quart, amb una placa commemorativa a la casa on va viure
Placa literària dedicada per l’Ajuntament de Barcelona a Joan Oliver, Pere Quart.

Aquest matí ha tingut lloc la descoberta de la placa literària que l’Ajuntament de Barcelona dedica al poeta, dramaturg, periodista i escriptor Joan Oliver, Pere Quart, als entorns de la casa on va viure, a la Travessera de les Corts, 198. L’acte ha comptat amb la presència de Sílvia Oliver, filla de Joan Oliver; Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació Ciència i Comunitat; Joan Ramón Riera, regidor del Districte de les Corts, i Carles de la Rosa Matas, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell.

La instal·lació de la placa literària dedicada a Joan Oliver forma part del desplegament del Mapa Literari de Barcelona, en el qual es localitzen carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors i escriptores a la ciutat.   

Biografia de Joan Oliver

Joan Oliver (Sabadell, 1899 – Barcelona, 1986), conegut també amb el nom de Pere Quart, amb el qual signava la seva obra poètica, va ser poeta, dramaturg, narrador, traductor i periodista. Considerat un dels grans poetes catalans del segle XX. Els seus versos destaquen per la seva originalitat, agilitat i realisme, com ja va deixar palès en el seu primer llibre, Les decapitacions, publicat el 1934. L’experiència traumàtica de la Guerra Civil i de l’exili el van portar cap a una escriptura i una visió del món desolada i escèptica.

Va ser cofundador de la Colla de Sabadell, al costat de Francesc Trabal i Armand Obiols, grup que va revolucionar el panorama cultural sabadellenc i català amb el seu humor absurd, gratuït, corrosiu i desmitificador. La Colla de Sabadell va fundar Edicions La Mirada, que posteriorment s’integraria a Edicions Proa.

Com a traductor —va traduir al català obres de Bernard Shaw, Samuel Beckett, Carlo Goldoni, Anton Txékhov o Henry Miller, entre d’altres— cal destacar que va rebre el Premi del President de la República Francesa per la versió que va fer d’El misantrop, de Molière. Un guardó al que se n’anirien sumant molts d’altres: Premi Lletra d’Or per Vacances pagades, Premi Guimerà de Mèxic per Terra de naufragis, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Premi Ciutat de Barcelona, Premi Josep Maria de Sagarra de traducció teatral per Ubú, rei, Premi Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya de poesia per Poesia empírica… El 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi, fidel a la seva actitud crítica i inconformisme.

Algunes de les seves obres de teatre més conegudes són Allò que tal vegada s’esdevingué, La fam i Ball robat. De la seva producció poètica, a més dels llibres ja esmentats, destaquen Oda a Barcelona, Bestiari, Saló de tardor i Refugi de versos. Molts dels seus poemes es poden escoltar en cançons, ja que els han musicat cantants com Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Ovidi Montllor, Ramon Muntaner, Remei Margarit o Raimon.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.