Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona acull per primer cop la conferència mundial de museus de ciutat, coorganitzada per la UNESCO, el CAMOC i el MUHBA

De l’1 al 4 de desembre, experts de tot el món reflexionaran sobre quin ha de ser el model de museologia urbana del futur

El programa es centra en el treball del museu, el relat de la ciutat i l’empoderament de la ciutadania

La trobada, titulada ‘Connectar ciutats, connectar ciutadans. Cap a una sostenibilitat compartida’, inclou sessions de treball ‘on line’ i presencials a diferents espais del MUHBA, i un programa de visites i itineraris per la ciutat

La conferència mundial de museus de ciutat, que s’organitza cada any en una ciutat diferent, tindrà lloc per primer cop a Barcelona de l’1 al 4 de desembre. La cita està coorganitzada per la Unesco, el Comitè Internacional per a les Col·leccions i Activitats dels Museus de Ciutat (CAMOC) i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Sota el títol Connectar ciutats, connectar ciutadans. Cap a una sostenibilitat compartida , proposa tres dies de treball compartit –més una quarta jornada de visites per als participants- per reflexionar sobre les principals àrees d’una nova museologia urbana per al segle XXI. Estableixen l’objectiu de passar del concepte de “museu de ciutat” al de “museu dels ciutadans”, fermament basat en la recerca duta a terme en els camps de la història urbana, la gestió del patrimoni i la participació ciutadana.

La conferència tindrà lloc en dos espais del Museu, Plaça del Rei l’1 i 2 de desembre, i a Oliva Artés el 3 de desembre. El dissabte 4 de desembre s’han organitzat visites i itineraris pels participants que formen part del programa presencial.

Després de més d’un any de pandèmia mundial, el títol del CAMOC Barcelona 2021 ha adquirit un nou significat. El canvi tecnològic accelerat per la pandèmia i l’actual incertesa social i política posen en relleu la importància de les ciutats i les xarxes urbanes per al futur mundial. La reinvenció dels museus de ciutat pot ser cabdal en la construcció d’un món democràtic amb més justícia social i amb més respecte al planeta.  

La trobada CAMOC 2021 se centra en el paper que els museus de ciutat poden exercir com a institucions estratègiques de cohesió urbana, social i cultural, i també com a centres de coneixement per al desenvolupament urbà. Connectar les ciutats i els ciutadans en una xarxa de diferents nivells que tingui en compte alhora la perspectiva de barri, de ciutat i global pot contribuir a una economia urbana més diversificada i sostenible. Els museus de ciutat poden promoure noves pràctiques de turisme respectuoses amb l’entorn i la població local. A més, els museus de ciutat haurien de ser vistos com a nodes clau de coneixement tècnic pel que fa a conservació i gestió del patrimoni, innovació cultural i cohesió urbana que poden contribuir al desenvolupament local. 

CAMOC Barcelona 2021 se celebrarà de manera presencial, però també es retransmetrà en directe.  La conferència tindrà lloc en dos espais del Museu, Plaça del Rei l’1 i 2 de desembre, i Oliva Artés el 3 de desembre. El dissabte 4 de desembre s’han organitzat visites i itineraris pels participants que formen part del programa presencial.  

Atenció a mitjans: Mercè Martínez ( mmartinezj@bcn.cat – 619770230)

Material de premsa

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.