Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El XVII Congrés d’Història de Barcelona revisa el tractament de la salut i les malalties al llarg dels segles a la ciutat

Organitzat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona sota el títol ‘Ciutadania i Salut. Una lluita essencial’, el Born Centre de Cultura i Memòria acollirà durant tres dies onze ponències al voltant de la salut com a dret de la ciutadania i com a condicionant de la demografia i economia de la ciutat

El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà, entre demà i divendres, el XVII Congrés d’Història de Barcelona, que sota el títol “Ciutadania i Salut. Una lluita essencial’ està dedicat a reflexionar sobre la salut com a dret de la ciutadania i la seva evolució al llarg de la història.

En total, se celebraran onze ponències, tres taules rodones i una quarantena de comunicacions per apropar al públic aspectes al voltant del pas de la beneficència a la salut com a dret ciutadà, la salut com a condicionant de la demografia i l’economia o les actituds i els discursos científics i culturals al voltant de la salut i la malaltia.

Les jornades, organitzades per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, també faran un recorregut a les transformacions urbanes pel que fa a la medicina i la salut, en els diversos períodes històrics de la ciutat. El congrés està basat en la recerca en arxius.

La conjuntura actual de pandèmia mundial ha fet oportú que aquest congrés, que se celebra de forma bianual, es dediqui a reflexionar a l’entorn de la salut i la sanitat a Barcelona. Per aquest objectiu, s’hi ha convidat científics, filòsofs, historiadors i membres d’institucions acadèmiques que centren els seus estudis en Barcelona.

Els propòsits d’aquesta edició són, d’una banda, fer balanç dels principals episodis epidèmics soferts a Barcelona i com se’ls va fer front, i, de l’altra, reflexionar sobre les reaccions i l’evolució de les idees de gestió de la salut ciutadana, els paradigmes científics sobre la malaltia, i la incidència en la mentalitat i les actituds, com a respostes a aquelles crisis sanitàries.

Les jornades s’obriran demà a les 9.30h, a El Born Centre de Cultura i Memòria, amb una conferència de l’historiador Jon Arrizabalaga, sobre malalties emergents, ciutadania i salut global.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.