Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament restaura el bust de Rossend Nobas que coronava ‘La font d’Hèrcules’ de Gaudí als jardins del Palau de Pedralbes

La peça ha estat cedida al Museu Nacional d’Art de Catalunya i formarà part de l’exposició ‘Gaudí’, que s’inaugurarà el proper 18 de novembre 


El bust creat per Rossend Nobas que coronava La font d’Hèrcules de Gaudí als jardins del Palau de Pedralbes ha estat restaurat per la direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, i s’ha cedit al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) perquè formi part de l’exposició Gaudí, que s’inaugurarà el proper dia 18 de novembre i que proposa una revisió completa de la trajectòria de l’arquitecte. Serà el moment en què el públic podrà veure una peça que durant molts anys s’havia donat per desapareguda, i que es va trobar fa uns mesos en el magatzem de la col·lecció d’Art Públic municipal i a on va ser identificada pel fotògraf Pere Vivas. Un cop acabada l’exposició, la peça passarà a formar part de la col·lecció del museu. 

El bust, que duu la data de 1884, és obra de Rossend Nobas, un dels escultors catalans més importants de finals del segle XIX. Nobas va ser també l’escultor-retratista dels Güell, i és autor, entre moltes altres obres, deTorero ferit, actualment al Museu Nacional, i dels bustos de Cervantes, Milton i Dante que coronen la façana de la Fundació Tàpies, el Monument a Rafael Casanovas a Barcelona o L’Aurora, la quadriga daurada que corona la cascada del Parc de la Ciutadella. 

El bust és de notables dimensions: té unes mides de 103x67x46 i un pes aproximat de 476 quilograms, i està esculpit en gres vermell tipus Buntsandstein. Representa un rostre masculí barbat d’inspiració barroca coronat per un casc que té com a motius el segon treball d’Hèrcules: la mort d’Hidra de Lerna, un monstre aquàtic en forma de drac policèfal que habitava a la font d’Amimone, una de les entrades a l’inframón. Les representacions que es poden detallar al casc són: al frontal i visera, l’episodi de l’arribada de Posidó en el seu carro en forma de petxina tirat per cavalls marins conduïts per tritons i clavant el seu trident a terra; en la coronació i part posterior, l’Hidra, que en la visió frontal presenta la forma d’un rostre masculí, possiblement Nereu; i als laterals, Iolau amb la seva torxa, el mateix Hèrcules amb el seu garrot, una figura potser femenina, diversos caps ja tallats d’Hidra, dofins i altres animals marins. 

Dossier de premsa i material gràfic:

https://eicub.net/share/service/publicSite?node=workspace://SpacesStore/d4c2f483-d221-4965-94cd-748847493729


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.