Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona dedica una placa al novel·lista, poeta i crític d’art Joan Perucho

Aquest matí ha tingut lloc la descoberta d’una placa en homenatge al novel·lista, poeta i crític d’art Joan Perucho, a la façana de l’edifici del barri de Gràcia on va viure (Avinguda de la República Argentina, 248). L’acte ha comptat amb l’assistència del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, el periodista i escriptor Julià Guillamon, amic de la família i especialista en la figura de Joan Perucho, i Àngels Tomàs Gonzalo, consellera de Nomènclator i Memòria Històrica del districte de Gràcia. L’homenatge s’ha celebrat el dia en què es compleixen 18 anys de la mort de l’autor.

Llicenciat en dret i jutge de professió, Joan Perucho (1920-2003) és autor d’una prolífica obra literària compresa per més de 60 títols que abracen des de la poesia a l’assaig, passant per la novel·la i el conte. El seu univers literari es caracteritza pel distanciament del realisme i el gust per la fantasia, la curiositat històrica, la màgia, la mitologia i l’esoterisme. 

El debut de Perucho en el món de les lletres es produeix amb el llibre de poemes Sota la sang (1947), al que van seguir Aurora per a vosaltres (1951), El Mèdium (1954), premi Ciutat de Barcelona i El país de les meravelles (1956). Els seus inicis en la narració es van produir amb la prosa poètica de Diana i la mar morta (1952), tot i que els fonaments del seu univers literari se situen amb la publicació de títols com Amb la tècnica de Lovecraft (1956) Llibre de cavalleries (1957) i Les històries naturals (1960), una narració de vampirs que esdevindria el seu llibre més conegut, traduït a nombrosos idiomes. També va estar al capdavant de l’editorial Tàber, introduint-hi l’estètica de les editorials pop franceses.

Col·laborador assidu de mitjans de comunicació com La VanguardiaDestinoEl mónAvuiDiari de BarcelonaEl Correo CatalánÍnsula i El Periódico, el periodisme va acabar influenciant el seu estil literari fins a situar-lo a mig camí entre l’assaig i la creació. Títols com Roses, diables i somriures (1963) o Gastronomia e historia (1970), i reculls d’articles amb una base de ficció, són mostres d’aquesta influència.

Amb Les aventures del cavaller Kosmas (1981) va obtenir el Premi Ramon Llull, el Premi Nacional de la Crítica i el Joan Crexells. La seva obra també va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Literatura 1995 i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2001). El 2020 es va celebrar l’Any Perucho en commemoració del centenari del seu naixement.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.