Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Arnau Gallery celebra el seu 5è aniversari amb una col·laboració amb el MACBA

L’artista Antoni Hervàs i el graffiter Pau Magrané, encarregats de pintar un nou mural inspirat en el ‘barri xino’ i la cultura del cabaret dins del marc de l’exposició ‘Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls’ al MACBA, que coincideix amb la celebració dels 5 anys del projecte Arnau Gallery

L’Arnau Gallery, ubicat al mur de l’antic Teatre Arnau, és l’espai expositiu efímer i col·laboratiu més gran de Barcelona, i té caràcter rotatori. En 5 anys hi han intervingut prop de 100 artistes reunits en 60 sessions, que s’han plasmat en 60 murals diferents

Els artistes Antoni Hervàs i Pau Magrané treballen aquests dies en la realització d’una nova obra, immensa alhora que efímera, sobre el mur de l’antic Teatre Arnau al Paral·lel de Barcelona. Serà un mural, col·laboratiu, inspirat en la història del Raval, i amb records especials cap a l’antic “barri xino”, que ve a celebrar els 5 anys que fa que aquest mural es pinta i es repinta, cada dos mesos, de forma col·laborativa entre activistes, graffiteres, artistes i veïnes de la ciutat. Un projecte anomenat Arnau Gallery. El mural està composat per un frontal de 25×2,5 metres i dos laterals de 4×4 metres. El procés es va iniciar el passat dilluns, 11 d’octubre, i té una durada prevista de 9 dies. 

L’Arnau Gallery sempre ha estat un projecte que cerca col·laboracions i sinergies. I als seus cinc anys, ha tancat una col·laboració amb el MACBA. El museu inaugura aquest mes d’octubre l’exposicio Panorama 21Apunts per a un incendi dels ulls amb artistes de la base local de Barcelona entre els quals hi ha Antoni Hervàs, veí del Raval i fan de l’Arnau Gallery. Així, aquest artista serà present tant a l’exposició del MACBA, on tindrà exposada una obra amb reminiscències a l’antic Teatre Arnau, com a l’Arnau Gallery amb el seu mural junt amb Magrané, que es coproduïrà entre l’Arnau Gallery i el MACBA. Així, Arnau Gallery i MACBA quedaran units per un artista, que és alhora un veí del barri que els dos espais expositius habiten. 

Arnau Gallery: una mica d’història
Arnau Gallery és un projecte mural amb caràcter rotatiu ubicat en un espai emblemàtic de Barcelona: l’antic Teatre Arnau. Va néixer fa cinc anys com un projecte dins del programa del Teatre Arnau -un equipament públic de gestió comunitària que recupera l’ànima de l’últim teatre de barraca de Catalunya i que desenvolupa una programació sense seu des de 2017-. Arnau Gallery ofereix un espai artístic de lliure accés i no té vocació de permanència, malgrat que és un mural de gran format. Pretén, a més, donar suport a les demandes comunitàries del teatre  Arnau Itinerant, un projecte dins el marc de Cultura Viva de Barcelona Cultura.

El projecte està dirigit i comissariat per Antoine Careil amb el suport de Xavier Ballaz. Per la seva banda, Careil dirigeix Street Art Barcelona, un col·lectiu de suport i divulgació de l’art urbà des de 2010 amb forta presència a internet. Des de Difusor, Ballaz és responsable del festival Open Walls i de la dinamització mural de la Nau Bòstik, entre d’altres projectes.

Arnau Gallery celebra aviat els 5 anys: va començar el novembre del 2016. Inicialment era un projecte paral·lel a la Plataforma Recuperem l’Arnau (que va esdevenir el programa Arnau Itinerant), i funcionava com una forma de donar visibilitat a l’edifici i les demandes comunitàries. Des de llavors, cada dos mesos s’ha convidat a dos artistes a pintar el mur de l’Arnau conjuntament, amb la idea de potenciar confluències i construir cultura comunitària. En 5 anys, s’han convidat a quasi 100 artistes i han fet 60 sessions esdevingudes en 60 murals diferents. Arnau Gallery format part de la programació estable del Teatre Arnau amb el patrocini de Montana Colors.

L’Arnau, un model de teatre públic amb gestió comunitària
El Teatre Arnau és un teatre de titularitat pública i gestió comunitària, és a dir, que és el veïnat i entitats diverses dels tres barris (Raval, Sant Antoni i Poble-sec) i de la comunitat de les arts escèniques qui creen i produeixen els projectes col·lectivament a partir de l’Assemblea Arnau i dels seus diversos espais de participació. Va néixer l’any 2015 a partir de les reivindicacions fetes per una plataforma ciutadana de veïns i veïnes, amb treballadores culturals del món de les arts escèniques.

Fruit de més de 5 gales i accions veïnals, l’Ajuntament va promoure un procés participatiu amb més de 50 entitats per definir el marc de treball, el model i el projecte cultural del futur Teatre. El programa porta ja 3 entitats, amb més de 15 projectes, una mitjana de 60 entitats iniciatives implicades en les diversos espais, accions i espectacles. L’Arnau Itinerant contempla 3 eixos que estan interrelacionats: comunitats; arts escèniques i vives; i memòries comunitàries.

Antoni Hervàs
Antoni Hervàs (Barcelona, 1981), és un artista centrat, metodològicament, en el dibuix, però que barreja el seu art amb incursions escenogràfiques i performatives. Les seves obres versen sovint al voltant del món del cabaret, la dansa, el teatre i el show. Artista, però també formador, incorpora una tasca educativa que el porta al desenvolupament de múltiples tallers sobre narratives visuals i a la confecció d’una línia d’investigació pedagògica que avança en paral·lel a la seva trajectòria artística.

Pau Magrané
Pau Magrané (Reus, 1984) és artista i músic. Llicenciat en Belles Arts a la Küns-thochschule de Berlín-Weissenssee i a la Universitat de Barcelona. Màster en Creació de Videojocs per l’IDEC – Universitat Pompeu Fabra. Treballa a mig camí entre l’artesania i les arts digitals i és membre del grup de música PLOM, entitat amorfa dedicada a la producció de música electrònica. El seu segell Nyapster publica treballs d’àudio en format físic.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.