Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La ciutat de Barcelona adquireix un dibuix de l’època blava de Picasso

L’obra es titula El cec i la podem relacionar amb obres cabdals del període blau de Picasso com L’àpat del cec i El captaire cec

La Generalitat de Catalunya ha exercit el seu dret de tempteig sobre exportació a petició de l’Ajuntament de Barcelona a la subhasta pública celebrada el passat 7 d’octubre

El Museu Picasso ha enriquit el seu fons gràcies a la compra, per part de l’Ajuntament de Barcelona, d’un dibuix d’època blava de l’artista. La peça, datada el 1903, feta amb tinta i llapis blau que representa un home cec, ha estat adquirida pel dret de tempteig sobre exportació que ha exercit la Generalitat de Catalunya, en aplicació de la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, a favor del Consistori.

Picasso va fer aquest dibuix a Barcelona el 1903, en plena època blava, i està indiscutiblement lligat a obres mestres d’aquest moment com són L’àpat del cec, (Metropolitan Museum of Art) i El captaire cec (Fogg Art Museum, Universitat de Havard). És una peça que complementa el discurs d’obres d’aquest moment crucial de l’etapa de joventut de l’artista que formen part del fons del Museu Picasso.

L’obra havia estat propietat de la pintora Maria Vall Mundó, que en el seu cercle tenia els germans Junyer Vidal, que n’eren els propietaris des del 1932 tal i com figura al primer volum del catàleg raonat de referència per a l’obra de Picasso (Zervos I, 171, p. 81). En aquest volum, el compilador adverteix que la signatura que duu és apòcrifa, una signatura que actualment ha desaparegut, tot i que en queden traces febles que a ull nu es poden arribar a percebre. Aquesta signatura apòcrifa devia desaparèixer en algun moment posterior al 1950, ja que encara es pot veure a la reproducció del dibuix publicada al llibre d’Alexandre Cirici Pellicer Picasso antes de Picasso (Barcelona, 1946, cat. 177) així com a la seva posterior versió francesa Picasso avant Picasso (Ginebra, 1950).

El dibuix es presentarà públicament al Museu Picasso en els propers dies i passarà a formar part de la col·lecció permanent per al gaudi dels visitants.

Fitxa de l’obra

Títol: El cec

Data: 1903

Tècnica: Tinta i llapis sobre targeta postal

Mides: 14,5 x 10 cm

Forma d’ingrés: Adquisició octubre 2021

Imatge gràfica

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.