Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona Dibuixa es menja el món aquesta tardor

El festival Barcelona Dibuixa celebra la 12a edició el diumenge 24 d’octubre, d’11 a 19 hores. El festival compta amb direcció artística del Museu Picasso, en coproducció amb lInstitut de Cultura, i el seu objectiu és promoure la creativitat i posar en valor el fet de dibuixar

El lema de la present edició és Menja’t el món i els continguts de gran part dels tallers estan vinculats amb la capitalitat mundial de Barcelona de l’Alimentació Sostenible

El festival comptarà amb la participació de 28 entitats, quatre de les quals s’incorporen de nou a la convocatòria: l’Associació Educativa Integral del Raval, Born Comerç, Fundació Antoni Tàpies i 48 Open House Barcelona

En total, 35 tallers presencials per a totes les edats, dinamitzats per reconeguts professionals en 29 espais repartits per 5 districtes de la ciutat

La pintora i escriptora Paula Bonet és l’autora de la imatge del Barcelona Dibuixa 2021

Prèviament, la setmana del 18 al 22 d’octubre, Barcelona Dibuixa convida escoles i instituts a introduir el dibuix a totes les assignatures

Per assistir presencialment als tallers és imprescindible fer reserva prèvia a través del web del Barcelona Dibuixa a partir del dia 14 d’octubre

La gran festa del dibuix de Barcelona, el festival Barcelona Dibuixa, torna el 24 d’octubre amb activitat prevista en cinc districtes de la ciutat (Ciutat Vella, L’Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Sant Martí). Al llarg del dia, petits i grans tindran l’oportunitat de mostrar i compartir el seu talent i creativitat en 29 espais de la ciutat entre museus, teatres, centres cívics, culturals i universitaris…seguint les propostes i instruccions de professionals. L’esdeveniment evidencia la importància del fet de dibuixar, una experiència emotiva i una forma de coneixement, d’expressió i d’apropament a la cultura. El festival compta amb direcció artística del Museu Picasso, en coproducció amb l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

Barcelona Dibuixa és un clàssic de la tardor que té l’origen en la celebració del Museu Picasso de l’aniversari del naixement de Pablo Picasso, el 25 d’octubre de 1881. Enguany el festival celebra la 12a edició i alinea els seus continguts amb els de la capitalitat mundial de Barcelona de l’Alimentació Sostenible, amb el lema Menja’t el món.

En total hi participen 28 entitats culturals de la ciutat, quatre de les quals son de nova incorporació: Associació Educativa Integral del Raval, Born Comerç, Fundació Antoni Tàpies i 48 Open House Barcelona.

Tallers

Dels 35 tallers previstos, n’hi haurà per pintar horts, per explorar l’univers que hi ha dins de cada aliment, per descobrir els secrets de la cuina d’abans o l’alimentació amb insectes del futur, o per plasmar sobre el paper el cicle de vida de les fruites i hortalisses de tardor. També es podrà explorar una garrofa —fruit que Joan Miró sempre portava a la maleta—, inventar els aparells del futur que produiran menjar, o decorar plats amb tintes fetes a partir d’aliments. Fito Conesa, artista resident aquest 2021 al Museu Nacional d’Art de Catalunya, la ceramista Rosa Cortiella, la productora artística, gestora cultural i dissenyadora gràfica Estel Boada, l’artista visual Antonio Gagliano, l’il·lustrador i artista plàstic David de las Heras, l’artista tèxtil Tania Berta Judith, o la pintora i escriptora Paula Bonet, són alguns dels talleristes.

Prèviament a la celebració del festival, la setmana del 18 al 22 d’octubre, Barcelona Dibuixa convida escoles i instituts a introduir el dibuix a totes les assignatures: dibuix per llegir, per sumar, in English, per a Naturals, per dinar, per parlar de la importància del dibuix com a eina d´aprenentatge. Des del Consorci d´Educació de Barcelona, es proposa un curs de formació de 10 hores per a mestres, que de la mà de Lluís Vallvé tindrà lloc el dies 7 i 28 d´octubre. Al web del festival, el personal docent hi pot trobar un cicle de webinars i una guia d’orientacions i propostes per fer durant aquella setmana.

Paula Bonet, autora de la imatge

Nascuda a Vila-real l’any 1980, Paula Bonet és pintora i escriptora, llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Va completar la seva formació a Santiago de Xile, Nova York i Urbino. Ha exposat a Barcelona, Madrid, Porto, París, Londres, Bèlgica, Urbino, Berlín, Santiago de Xile, València, Miami i Mèxic, i publicat llibres signant autoria tant del text com de la imatge, entre els quals Qué hacer cuando en la pantalla aparece The End (Lunwerg, 2014), 813 (La Galera, 2015) i La Sed (Lunwerg, 2016). Recentment ha publicat La anguila, projecte que és, per una banda exposició de pintura (La Nau, Universitat de València, març 2021) i per un altra novel·la (Editorial Anagrama, 2021). Dirigeix el Taller La madriguera, espai multidisciplinar on es treballen tècniques com el gravat, la pintura o l’escriptura tant de la seva mà com de la mà d’artistes com Lara Moreno, Paula Cifuentes o María Melero. L’octubre de 2018 va rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, sent guardonada amb la Medalla al Mèrit Cultural.

Sobre la imatge

Dibuixar és mirar. I tocar, i engolir, però també és llençar cap enfora: dibuixant establim un diàleg entre el més íntim —allò que guardem i creix al cervell i al cor— i allò que ens envolta. Per això la dona del cartell, construïda amb taca de grafit, tot i tenir la boca oberta, no menja, sinó que expulsa, perquè ja ha tragat i ha resolt com retornar l’experiència al món. A la seva boca, taques, línies i masses de color que, un cop fora del cos construeixen figures que l’ull reconeix. Dibuixar es pensar.

Dossier de premsa i material gràfic

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.