Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Disseny Hub Barcelona presenta la seva programació de tardor amb exposicions, festivals i activitats per a tots els públics

El Disseny Hub -seu del Museu del Disseny, del Barcelona centre de Disseny (BcD), del Foment de les Arts i el Disseny (FAD) i de la Biblioteca El Clot – Josep Benet – projecta per als propers mesos un ampli ventall d’actuacions per divulgar i apropar el patrimoni i la cultura a la ciutadania i per impulsar i promoure les indústries creatives, que engloben el disseny, la moda, els audiovisuals, l’artesania o l’arquitectura

Dins de la programació d’exposicions previstes al Disseny Hub destaca la mostra internacional “BANKSY. The Art of Protest”, les exposicions organitzades pel Museu del Disseny, “Joieres 1965-1990. Entre l’art i el disseny” i la nova exposició permanent dedicada al disseny de producte “Objectes comuns. Històries locals, debats globals”, i la mostra sobre arquitectura “MiÀS. The making of making architecture”

El Disseny Hub també té l’objectiu de ser espai de referència de les indústries creatives a la ciutat, i d’impulsar el sector amb conferències, festivals, activitats de promoció del talent jove i l’emprenedoria, premis o projectes de formació

La “Barcelona Design Week 2021”, el festival sobre disseny, creativitat i innovació “Blanc!”, el “Llum BCN” dedicat a les arts lumíniques o el festival de literatura i arts infantil i juvenil “FLIC” són els festivals relacionats amb el disseny, les indústries culturals i la moda que acollirà el Disseny Hub aquesta tardor

 

El Disseny Hub, s’erigeix com a l’espai de referència per a la posada en valor i la projecció de les indústries creatives, la divulgació del patrimoni i la cultura de la ciutat a escala global.

Amb aquest horitzó, el Disseny Hub desplega polítiques de promoció en els àmbits del disseny, la moda, els audiovisuals, l’artesania o l’arquitectura, entre d’altres, acollint i recolzant el talent creatiu de la ciutat, i treballant amb els centres de formació, els creadors i els entorns empresarials a escala local i internacional, fruit de l’acord entre l’Àrea de Promoció Econòmica i l’Institut de Cultura de Barcelona, i sota la direcció que encapçala Mireia Escobar.

Aquests objectius, es traduiran aquesta tardor en una programació que vol divulgar i apropar aquestes disciplines a la ciutadania a través d’exposicions i activitats per a tots els públics com les que impulsa el Museu del Disseny, però que també busca impulsar i promoure el sector a través d’un programa que inclou conferències, festivals i premis conjuntament amb Barcelona Activa i la resta d’entitats amb seu al Disseny Hub: Barcelona centre de Disseny (BcD), el Foment de les Arts i el Disseny (FAD) i la Biblioteca El Clot – Josep Benet.

Així, la programació que presenta el Disseny Hub respon a una sèrie de línies estratègiques com són la promoció del talent jove (amb projectes com el Sustanaible Challenge o programes nous com el Dissenyem Comerç), la relació amb els professionals i l’empresa (amb mostres com Fira Joya o els Premis de Joieria Contemporània Enjoia’t 2021), la formació (amb cursos com El moble del segle XX i XXI o Introducció a la Ceràmica Espanyola), la transformació d’altres àmbits de l’economia i la transversalitat (amb activitats com la nova Food Design Week) o la divulgació i relació amb la ciutadania (amb tallers familiars, visites guiades, conferències, cursos o la Barcelona Design Week, entre moltes altres activitats).

També és fonamental el paper del Disseny Hub en l’educació i la recerca, a través d’un estret vincle amb les universitats i d’un extens programa dedicat a les escoles, així com la tasca que es fa des del Centre de Documentació del Museu del Disseny, un espai de consulta i recerca especialitzat en arts decoratives i disseny que reuneix i preserva documentació relacionada amb aquestes matèries, la difon i la posa al servei dels professionals i investigadors.

UN PROGRAMA EXPOSITIU QUE APROPA LA CULTURA I LES INDÚSTRIES CREATIVES A LA CIUTADANIA

EXPOSICIONS 

Joieres 1965-1990. Entre l’art i el disseny

Del 23 de setembre al 28 de novembre de 2021

Organitza: Museu del Disseny

Mostra dels Premis de Joieria Contemporània Enjoia’t 2021

Del 23 de setembre al 24 d’octubre de 2021

Organitza: A-FAD

 Mostra de Fira Joya Barcelona 2021

Del 23 de setembre al 24 d’octubre de 2021

Organitza JOYA Barcelona

BANKSY. The Art of Protest 

A partir del 4 de novembre de 2021

Organitza: Sold Out

MiÀS. The making of making architecture 

Del 12 de novembre de 2021 al 9 de gener de 2022

Organitza: Estudi MiÀs amb el suport Disseny Hub

Objectes comuns. Històries locals, debats globals 

A partir del 3 de desembre de 2021

Organitza: Museu del Disseny

En línia amb el seu objectiu de divulgar i apropar les indústries creatives a la ciutadania, el Disseny Hub acollirà durant els propers mesos una sèrie d’exposicions i activitats per a tots els públics impulsades pel Museu del Disseny, el Barcelona centre de Disseny (BcD) i el Foment de les Arts i el Disseny (FAD). Aquest programa expositiu engloba disciplines com el disseny, el disseny digital, el disseny gràfic, la moda, els audiovisuals, l’artesania o l’arquitectura i es concreta en una programació de mostres temporals i permanents.

Una de les cites més destacades de la programació serà l’exposició dedicada a l’artista anònim però mundialment conegut per les seves característiques obres de carrer, Banksy.   A partir del 4 de novembre, el Disseny Hub obrirà les portes a “BANKSY. The Art of Protest “, la gran mostra internacional sobre l’iconoclasta i sempre polèmic artista de què no es coneix la seva veritable identitat però l’obra és reconeguda i admirada universalment. L’exposició, que fins ara ha rebut més d’1 milió de visites en la seva gira mundial, està concebuda com una immersió en el misteriós univers d’un dels creadors més influents de les últimes dècades. “BANKSY. The Art of Protest “proposa un recorregut inèdit a través de prop d’un centenar d’obres originals cedides en exclusiva per col·leccions privades internacionals, algunes de les quals veuran la llum davant el gran públic per primera vegada en aquesta exposició a Barcelona.

El conjunt d’obres de Banksy que s’exposaran al Disseny Hub aborden qüestions universals de gran interès social que inciten a la reflexió com la globalització, el consumisme, les guerres, el poder de la política i la religió, la lluita de classes o la crisi climàtica mitjançant peces en multitud de formats: oli, acrílic o esprai sobre tela i fusta, serigrafies d’edició limitada, estèncils sobre metall o formigó, escultures, instal·lacions, vídeos i fotografies. L’exposició també albergarà un nou i espectacular espai audiovisual immersiu que proposa un viatge multisensorial per la trajectòria artística de Banksy.

La joieria contemporània pren el protagonisme als mesos de setembre i octubre a l’edifici Disseny Hub amb una completa programació. La cita central és l’exposició Joieres 1965-1990. Entre l’art i el disseny a càrrec del Museu del Disseny que es pot veure fins al 28 de novembre. La mostra està dedicada a les primeres dones joieres que van treballar a Catalunya a la segona meitat del segle XX, un dels moments àlgids de la joieria contemporània. És el moment del que es coneix com ‘nova joia’ (neue schmuck-new jewellery), un fenomen d’abast internacional que  proposava un nou concepte de joia, valorava la creativitat per sobre dels materials rics tradicionals i considerava la joia com un camp d’experimentació i expressió artística. En definitiva, obria nous camins entre l’art -amb peces úniques- i el disseny -amb petites o mitjanes sèries-. L’exposició, comissariada per Imma Jansana i Pilar Vélez, reivindica el paper que van tenir un grup d’autores catalanes que van contribuir decisivament a que aquests aires renovadors de la joia s’estenguessin també a casa nostra. La mostra inclou peces de Ninon Collet i Mariona Lluch, Marta Breis, Teresa Capella, Teresa Casanovas, Anna Font, Montserrat Guardiola, Margarita Kirchner, Ángeles López-Antei, Núria Matabosch, Chelo Sastre i Carmen Zulueta. Autores que van fer seu aquest concepte creatiu i que van poder presentar les seves obres en les noves galeries d’art dedicades a la joia i en nombroses exposicions internacionals. Sorprenentment, la seva aportació ha passat fins ara desapercebuda. Per això, aquesta mostra reivindica el seu paper a la renovació de la joieria catalana. 

Però la programació d’activitats relacionades amb el món de la joia no acaba aquí. En les mateixes dates, es podran veure al Disseny Hub dues exposicions més. En una d’elles es mostraran les peces seleccionades dels Premis de Joieria Contemporània Enjoia’t 2021, que atorga l’A-FAD. Es tracta de 26 obres repartides entre la categoria Professional i Estudiant. Per altra banda, la planta -1 del Disseny Hub acollirà l’exposició Fira Joya Barcelona 2021, un punt de trobada internacional pel sector de la joieria artística contemporània, que aquest any tindrà un format expositiu.

A finals de novembre el Museu del Disseny presentarà una relectura de la col·lecció de disseny de producte en una nova exposició permanent. Objectes comuns. Històries locals, debats globals, que s’inaugurarà a principis de desembre i està comissariada per Oriol Pibernat, s’organitzarà en quatre àmbits. El primer és un itinerari des dels anys trenta del segle XX fins a l’any 2000, destacant especialment la importància del moviment social i cultural del disseny a Barcelona, Catalunya i Espanya. El segon apartat, més conceptual, se centrarà en l’etapa entre els anys 2000 i 2020, que serà presentada com un ventall de temes i reptes que cerquen respostes de disseny innovadores. Així, aquest àmbit reflectirà com el disseny acompanya els problemes i aspiracions socials i culturals del nostre temps i de quina manera els objectes també participen en els debats que ens ocupen. A més, la mostra comptarà amb un espai central per incorporar microexposicions que permetran tractar d’una forma monogràfica temes relacionats amb la col·lecció i amb l’actualitat del disseny. L’exposició s’estendrà virtualment fora de la sala, convidant al visitant a obrir la mirada i descobrir diferents aspectes i testimonis del disseny de mobiliari urbà tant de l’entorn proper del Museu com de la ciutat de Barcelona.

Encara en l’àmbit del disseny de producte, entre el 17 de desembre de 2021 i el 18 de gener de 2022 es podrà veure una mostra amb les obres que participen als Premis Catalunya EcoDisseny. Per la seva banda, el disseny gràfic tindrà el seu espai al Museu del Disseny del 4 de desembre al 10 de gener, quan es podrà veure una mostra que commemora i repassa els 60 anys de l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD).

L’arquitectura també serà present en aquesta temporada del Disseny Hub. Entre el 12 de novembre i el 9 de gener es podrà veure MiÀS. The making of making (architecture), una mostra temporal dedicada a l’arquitecte Josep Miàs, on s’exposaran peces pròpies de l’arxiu del Museu del Disseny i del Centre Nacional d’Art i Cultura Georges Pompidou de París. Aquesta exposició explica el procés de disseny de l’arquitectura, posant èmfasi en tot allò que succeeix abans que l’obra estigui acabada i construïda. Des dels croquis inicials, les maquetes, referències i materialitzacions concretes fins a l’edifici finalitzat. La mostra planteja un recorregut pel procés de disseny passant per set espais. El primer ens introdueix dins l’univers del collage en l’arquitectura, històricament repudiat pels arquitectes pel seu caràcter ornamental, però que en l ’arquitectura de MiÀS constitueix una capa de significat i d’història. El segon permet al visitant endinsar-se en el món de la fantasia, els fantasmes i l’inconscient. El tercer mostra l’arquitectura oculta, aquella que queda amagada per façanes i revestiments, però que perdurarà en el temps o serà la seva ruïna, mentre que el quart mostra l’arquitectura que sorgeix de les escletxes, d’entre dues línies de força. Unes escletxes que poden donar lloc a carrers, camins, passatges, canals, pòrtics, però que sempre creen espais de trobada. El cinquè parla d’una arquitectura que no podem llegir des del seu perfil: les cobertes i la topografia, encarregats sovint de delimitar perfils i tancar espais. El sisè presenta una arquitectura preparada per fugir, per escapar a qualsevol altre lloc més enllà de l’emplaçament preestablert, projectes que sorgeixen i es desenvolupen somiant que sempre podran ser-hi a un altre món. Per últim, l’exposició es tanca amb un espai dedicat a l’obra construïda. Imatges de l’obra construïda que mostren com el projecte només es concreta en l’últim moment o en l’última decisió.

Per últim, les activitats per a tots els públics també formen part de l’objectiu del Disseny Hub d’apropar les indústries creatives a la ciutadania. En aquest àmbit, destaquen els tallers “Disseny, llibre… acció!” organitzats per la Biblioteca El Clot-Josep Benet al voltant del disseny del llibre. Dissabte 16 d’octubre es farà un taller de construcció de llibres objecte per a públic familiar amb la il·lustradora i gravadora Jana A. Abril. Dimarts 26 d’octubre serà el torn del taller d’il·lustració per a adults a càrrec de Anna Aparicio Català, autora i il·lustradora. El dimarts 16 de novembre Mercè Capell, enquadernadora artística, impartirà un taller d’enquadernació japonesa per a adults. Per últim, el dimarts 30 de novembre hi haurà una activitat d’introducció al lettering per a joves amb la cal·lígrafa Carme Baltà.

Una altra de les activitats que ja s’ha convertit en una cita tradicional per al públic familiar és Barcelona Dibuixa, que aquest any tindrà lloc el 24 d’octubre. La gran festa del dibuix de la ciutat se celebrarà, entre altres indrets, al Museu del Disseny de Barcelona d’11h a 19h. Una trobada en la que nens i nenes, però també adults podran participar en desenes de tallers gratuïts impartits per artistes, il·lustradors, arquitectes i dissenyadors.

FESTIVALS, CONFERÈNCIES, PROJECTES DE FORMACIÓ I DE FOMENT DEL JOVE TALENT PER IMPULSAR EL SECTOR DE LES INDÚSTRIES CREATIVES 

FESTIVALS, JORNADES I CONGRESSOS

Barcelona Design Week 2021 CITY FESTIVAL

Del 7 al 30 d’octubre de 2021Organitza: Barcelona centre de Disseny amb l’impuls del Disseny Hub i la col·laboració del FAD i del Museu del Disseny.

Blanc! Festival de disseny, creativitat i innovació21, 22 i 23 d’octubre de 2021Organitza: Blanc!

Festival Llum BCN4, 5, 6 i 7 de novembre de 2021

Organitza: Institut de Cultura de Barcelona

Congrés Arquinset.

Del 8 al 15 de novembre 2021
Organitza: ARQUIN-FAD

Jornada Artesania i Disseny: Noves d’enlloc, William

16 i 17 de novembre 2021

Organitza: Museu del Disseny

11ª edició del festival FLIC

Del 19 al 21 de novembre de 2021

Organitza: Tantàgora amb la col·laboració del Museu del Disseny
Així, aquesta tardor al Disseny Hub impulsa diversos festivals relacionats amb el disseny, les indústries culturals i la moda. Del 7 al 30 d’octubre, es portarà a terme la segona part de la Barcelona Design Week 2021, cita ineludible sobre disseny, creativitat i innovació a la capital catalana i una de les més importants del panorama internacional. L’esdeveniment, que organitza Barcelona Centre de Disseny amb la col·laboració del FAD i el Museu del Disseny, s’ha dividit enguany en dues convocatòries per adaptar-se al context de pandèmia. Entre les novetats d’aquesta edició hi ha la Food Design Week, que compta amb una programació plena d’activitats, experiències, workshops i exposicions amb l’objectiu d’acostar el Food Design a la ciutadania i mostrar tot el talent existent a Barcelona en aquest àmbit. A banda de la seva proposta expositiva, el Disseny Hub acull una sèrie de festivals, conferències o projectes de formació i de foment del talent jove que responen al seu objectiu d’anar més enllà de la divulgació i d’impulsar i promoure el sector de les indústries creatives.

Per la seva banda, la 13a edició del festival de disseny, creativitat i innovació Blanc!, amb la col·laboració del Museu del Disseny, tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 d’octubre. El festival s’ha plantejat enguany com un esdeveniment totalment digital, aprofitant al màxim aquest format. Els assistents no només podran veure en directe conferències i xerrades, sinó també interactuar amb els ponents i amb altres assistents. Temàtiques com ara la identitat gràfica, la tipografia, la innovació i la sostenibilitat en el disseny, l’experiència d’usuari, les tendències que vénen, l’ètica en el disseny o l’arquitectura sostenible centraran aquesta edició.

Els dies 4, 5, 6 i 7 de novembre tindrà lloc el Llum BCN, el festival d’arts lumíniques organitzat des de l’Institut de Cultura de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Disseny Hub, que transformarà el Poblenou en un laboratori de recerca al servei d’aquest àmbit artístic. Amb una especial aposta per l’experimentació i la innovació de les i els alumnes de les escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona, que participen amb diverses instal·lacions lumíniques. El festival tindrà com a escenaris diversos indrets del barri, entre ells el Disseny Hub.

Del 19 al 21 de novembre la creació literària serà la protagonista amb l’arribada de FLIC, l’11è festival de literatura i arts infantil i juvenil en què el Museu del Disseny participa com a seu col·laboradora organitzat per Tantàgora Serveis Culturals, una associació́ cultural sense ànim de lucre que es dedica a la promoció, difusió i creació de la literatura infantil i juvenil. La moda agafarà el relleu el dia 30 de novembre amb la celebració de la Gala Barcelona Fashion Films Festival, que tindrà lloc a l’auditori del Disseny Hub. La cita serà el colofó del Barcelona Fashion Film Festival, l’únic festival de fashion films de Barcelona i el primer del món que dóna especial protagonisme a les noves promeses de l’audiovisual, la moda i la publicitat.

A banda d’aquests festivals, i també en la línia d’impulsar i promoure el sector de les indústries creatives, el Disseny Hub fa una clara aposta per la formació. Per això, acollirà diversos cursos relacionats amb el disseny de producte, les arts decoratives i la moda. Del 2 de novembre al 18 de gener tindrà lloc el curs El moble del segle XX i XXI, organitzat per l’Associació per a l’Estudi del Moble (AEM). Del 2 de novembre al 18 de gener, s’impartirà a l’equipament la primera edició del Curs d’Introducció a la Ceràmica Espanyola, organitzat pel mateix Museu del Disseny. Per últim, del 8 de novembre al 21 de març s’hi farà el Curs d’Història del Vestit, organitzat també pel Museu del Disseny.

La programació del Disseny Hub també inclou una sèrie de conferències i jornades on es posen en diàleg els diferents actors de les indústries creatives. La moda i l’artesania centraran els anàlisis de les conferències que es faran a l’equipament aquesta tardor. El Museu del Disseny de Barcelona ha organitzat per als dies 16 i 17 de novembre Noves d’enlloc, William. Jornada Artesania i Disseny, que es farà a l’Auditori i al Foyer. Per altra banda, del 18 al 25 d’octubre i del 8 al 15 de novembre se celebrarà el congrés Arquinset. En el marc d’aquest esdeveniment organitzat per ARQUIN-FAD, l’Associació Interdisciplinària de Disseny de l’Espai del FAD, es faran diverses conferències sobre arquitectura. El 18 de novembre tindrà lloc la conferència Crafts Now, organitzada per A-FAD. També destaquen les jornades Foodture, que tindran lloc al Disseny Hub el 26 i 27 de novembre organitzades pel Barcelona centre de Disseny (BcD), una proposta transformadora sobre innovació en Food Design.

Per últim, el foment del talent jove és un altre dels objectius del Disseny Hub que, en aquesta línia, aquesta tardor també acollirà projectes com Dissenyem Comerç, impulsat juntament amb Barcelona Activa, o el Sustainable Challenge, que del 17 al 21 de novembre analitzarà la sostenibilitat en el món de la moda. La cita ha estat organitzada per MODA-FAD.

Imatges en alta per descàrrega

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.