Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona commemora els 90 anys del sufragi femení amb quatre jornades a El Born Centre de Cultura i Memòria

La regidoria de Memòria Democràtica convidarà activistes, escriptores, professores i cineastes a analitzar les lluites pels drets de les dones que han enfortit la democràcia en les darreres dècades  

Es retrà homenatge al llegat polític de Clara Campoamor, figura fonamental de la reivindicació del vot femení a l’estat espanyol

La regidoria de Memòria Democràtica i El Born Centre de Cultura i Memòria han organitzat aquest mes d’octubre un seguit d’actes per a la commemoració dels 90 anys del sufragi femení a l’estat espanyol. Entre els dies 2 i 13 d’octubre, El Born Centre de Cultura i Memòria acollirà actes, taules rodones i visionats audiovisuals amb l’objectiu de promoure el coneixement, analitzar i reivindicar les lluites pels dret de les dones que han contribuït a enfortir la democràcia en les darreres dècades. Durant les jornades, es convidarà els assistents a fer una lectura crítica dels drets polítics i socials de les dones a Catalunya ahir, avui i demà.

Una de les jornades estarà dedicada a recordar la figura de Clara Campoamor amb l’objectiu de retre-li tribut i, alhora, reflexionar sobre si cal repensar les lluites feministes contemporànies a la llum de les seves aportacions històriques. Campoamor va ser la màxima figura que defensà el reconeixement d’aquest dret a la constitució i la immediata aplicació.

Les jornades commemoren els 90 anys des de l’1 d’octubre de 1931, quan les Corts Constituents espanyoles van aprovar el sufragi universal i es va instaurar, per primera vegada a l’Estat espanyol, el dret de les dones a votar.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha destacat que el programa de les quatre jornades “s’ha fet combinant la recerca històrica i la participació de veus autoritzades perquè es busca visibilitzar les conquestes, però també els obstacles en la consecució de la igualtat de drets entre dones i homes”.

Activitats destacades a El Born CCM

L’acte inaugural serà dissabte, 2 d’octubre, a les 18h, i estarà presidit per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i comptarà amb les intervencions de Fina Birulés i Bel Olid.

Dimarts, 5 d’octubre, a la tarda, se celebrarà la taula rodona ‘Llums i ombres de la instauració del sufragi femení’ i està previst que participi Mary Nash, Marifé Santiago i  Neus Samblancat. Aquesta taula aborda, des d’una perspectiva eminentment històrica, el controvertit procés, tant a dins el Congrés dels Diputats com en els moviments socials, culturals i polítics de l’època, de consecució del dret de vot de les dones. Es rescatarà la trajectòria de Clara Campoamor, i també d’altres figures, principalment dones, que van tenir un paper destacat en el debat sobre el sufragi universal.

Dimecres 6 d’octubre, a les 18 hores es projectarà La mujer olvidada. Clara Campoamor y su lucha por el voto femenino de Laura Mañá, basada en la novel·la d’Isaías Lafuente.

Dijous, 7 d’octubre, a les 19 hores, se celebrarà la taula rodona Legalitats i legitimitats. La lluita feminista per als drets polítics i socials. Hi participaran Eugenia Rodríguez Palop, Encarna Bodelón i Pastora Filigrana.

Dimecres 13 d’octubre, a les 18.00 h, tindrà lloc la taula rodona Vigència del llegat de Clara Campoamor. La participació de les dones en l’esfera política, que analitzarà la implicació política de dones i com aquestes també generen noves formes d’acció política. Des de la participació de base en moviments socials fins al treball institucional, les dones contribueixen a ampliar el terreny de la política.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.