Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona posa en marxa el nou Centre d’Interpretació del Parc de Montjuïc per impulsar la muntanya com a eix cultural

Barcelona posa en marxa el nou Centre d’Interpretació del Parc de Montjuïc per impulsar la muntanya com a eix cultural   

Aquest mes de setembre el Centre d’Interpretació inaugura una exposició a les sales del Castell que recorda el Parc d’Atraccions de Montjuïc i a l’octubre una sèrie de rutes guiades per la muntanya sota el títol Camina Montjuïc

La iniciativa està impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona a través del Castell de Montjuïc, el Districte de Sants-Montjuïc i la direcció de Turisme i Indústries Creatives

Situar el parc de Montjuïc com a espai de cultura i natura en l’imaginari de la ciutadania barcelonina és l’objectiu amb què neix el nou Centre d’Interpretació del Parc de Montjuïc, impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona a través del Castell de Montjuïc, el Districte de Sants-Montjuïc i la direcció de Turisme i Indústries Creatives, amb recursos procedents de l’impost turístic. El nou centre, que no té un espai físic associat, s’articula a partir principalment de la web del Castell  i, complementàriament, a través de la web del Parc de Montjuïc . Ha iniciat les seves activitats aquest mes de setembre amb diferents propostes, com una exposició sobre el desaparegut Parc d’Atraccions de Montjuïc, itineraris per la muntanya i rutes autoguiades.

Itineraris per la muntanya: Camina Montjuïc

Una de les primeres actuacions que desenvolupa el Centre d’Interpretació és la posada en marxa de Camina Montjuïc: una sèrie d’itineraris temàtics per la muntanya, amb l’acompanyament de guies oficials, que s’iniciaran el proper 2 d’octubre i tindran lloc cada primer dissabte de mes fins al juliol del 2022. A més, també es posaran a disposició de la ciutadania quatre rutes autoguiades a barcelona.cat/montjuic i a la pròpia web del Castell, descarregables en format pdf, per tal de facilitar l’exploració i el coneixement del parc de Montjuïc de forma autònoma.

Les rutes guiades tenen una durada aproximada de 2 hores, són sobre diferents temàtiques, estan coordinades des del servei de mediació del Castell de Montjuïc i les portaran a terme guies oficials amb un ampli coneixement de l’entorn i la seva història. Aquestes visites, amb un aforament de 25 persones, tractaran àmbits diversos sobre història, societat, natura i art. Es realitzaran una vegada al mes i s’aniran repetint cíclicament. Les visites són: “Montjuïc en el temps: la història de la muntanya de Barcelona”, “Cossos i espai: l’escultura de l’espai públic en clau de gènere”, “Montjuïc i el Paral·lel, diversió i diversitat de la Barcelona de principis del segle XX” i “Montjuïc, una muntanya plena de vida”.

En paral·lel, s’ofereixen també quatre propostes autoguiades per tal que la ciutadania hi pugui accedir de forma autònoma, contribuint així al coneixement i gaudi general de l’espai del parc de Montjuïc i els seus equipaments. Aquestes propostes, que cobreixen diverses temàtiques relacionades tant amb la història com amb la natura o l’art, són: “Montjuïc en panoràmica, 29-92”, “Montjuïc obert al món”, “La muntanya enjardinada” i “La petita ruta”, aquesta darrera adreçada al públic familiar. Els mapes, amb les indicacions, es podran descarregar directament als telèfons mòbils o imprimir en format paper.

Exposició sobre el Parc d’Atraccions de Montjuïc

El Parc d’Atraccions de Montjuïc, considerat en el seu moment com un dels més importants d’Europa, va tenir un èxit extraordinari entre la ciutadania de Barcelona i aviat es va convertir en un lloc emblemàtic que va marcar tota una època en la vida social de la ciutat.

Ideat per l’alcalde Josep Maria Porcioles a mitjans dels anys 60, el parc va ser un dels múltiples projectes de transformació de la ciutat que es van impulsar des del consistori franquista i que va formar part d’una operació propagandística que buscava oferir aquesta imatge més moderna i digerible del règim. Després de gairebé quaranta anys de vida i d’una llarga agonia, el parc va tancar les seves portes l’any 1998.

L’exposició, que es podrà veure al Castell de Montjuïc des del 23 de setembre, vol recuperar la memòria d’aquell parc d’atraccions des de la seva etapa més gloriosa i fins al seu ocàs i decadència a la Barcelona postolímpica. Sota el comissariat de l’escriptor i historiador Paco Villar, la mostra repassarà la història del parc a través de fotografies, anuncis, mapes i diferents materials de l’època.

ATENCIÓ MITJANS

El proper 23 de setembre, a les 12 hores, es realitzarà una visita guiada a l’exposició adreçada als periodistes, que anirà a càrrec del comissari de l’exposició, Paco Villar, amb el suport d’Achus i del Jaume Susany. Els mitjans interessats en assistir s’han d’inscriure enviant un correu a premsaicub@bcn.cat

Informació exposició i material gràfic

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.