Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Biblioteca Pública Arús presenta una exposició sobre la producció vitolfílica inspirada en la música

Del 16 de setembre al 12 de novembre, la Biblioteca Pública Arús (pg. Sant Joan, 26) presenta l’exposició col·lectiva Música i art en la litografia vitolfílica i la pintura, fruit d’un projecte organitzat pel Grup Vitolfílic de Barcelona amb la participació d’un grup d’artistes plàstics. La mostra reuneix un conjunt d’obres pictòriques i de litografies vitolfíliques sota el denominador comú de la inspiració en les temàtiques de la música, la dansa i l’òpera.

Comissariada per Sonya Torres, els artistes presents a l’exposició són Mary Franquet, Nuria Khano, Ferran Lajusticia, Aurèlia Martín i Marta Puigcerver. Consta de 36 creacions d’obra pictòrica original de diverses tècniques i formats. Per crear  aquestes obres els artistes s’han inspirat en una obra litogràfica original dels segles XIX i XX d’un total de 93 peces sobre compositors, dansa, òpera, teatre i peces musicals d’instruments de corda, percussió i vent.

Des del punt de vista artístic, la característica més important de la tècnica litogràfica que la va convertir en un dels sistemes d’impressió més acceptats als segles XIX i XX, era el fet que el mateix artista dibuixava directament sobre la matriu i per tant no havia de recórrer necessàriament a la figura del gravador professional que tradicionalment era l’encarregat de traspassar les imatges que els pintors realitzaven sobre el paper de la matriu.

Música i Art en la litografia vitolfílica i la pintura pretén ser una exposició itinerant a través de l’art i la tecnologia. La intenció és acostar l’art a tothom a través d’un recorregut visual i sonor mitjançant la tecnologia dels qr’s. El catàleg de l’exposició incorpora la fitxa tècnica de les peces vitolfíliques emprades, les característiques de les obres pictòriques, les dades biogràfiques i la trajectòria dels artistes i un estudi preliminar de la història de l’art imprès i de la seva concreció en l’àmbit de la vitolfília. Aquest catàleg es presenta com una recerca monogràfica, posant el focus en la producció vitolfílica i en el seu context històric. Les vitoles i les litografies vitolfíliques que apareixen al catàleg formen part de les col•leccions privades del Grup Vitolfílic de Barcelona. S’han escollit segons criteris de valoració i selecció per temàtica, marca, procedència, antiguitat, raresa, bellesa i conservació de les peces dins del col•leccionisme.

L’exposició  es pot visitar dins  de l’horari habitual de la Biblioteca i amb entrada lliure. També s’hi organitzen visites guiades.

La Biblioteca Pública Arús va ser fundada per Rossend Arús i Arderiu el 1895  com a biblioteca general. Actualment, s’ha convertit en una biblioteca de recerca especialitzada en maçoneria, moviment obrer, anarquisme i l’univers de Sherlock Holmes, amb un predomini d’obres publicades al segle XIX i primer terç del XX. 

Descarrega el fitxer
Descarrega el fitxer
Crèdits cartell
Descarrega el fitxer
Descarrega el fitxer
Biblioteca Pública Arús_interior

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.