Del 16 de setembre al 12 de novembre, la Biblioteca Pública Arús (pg. Sant Joan, 26) presenta l’exposició col·lectiva Música i art en la litografia vitolfílica i la pintura, fruit d’un projecte organitzat pel Grup Vitolfílic de Barcelona amb la participació d’un grup d’artistes plàstics. La mostra reuneix un conjunt d’obres pictòriques i de litografies vitolfíliques sota el denominador comú de la inspiració en les temàtiques de la música, la dansa i l’òpera.
Comissariada per Sonya Torres, els artistes presents a l’exposició són Mary Franquet, Nuria Khano, Ferran Lajusticia, Aurèlia Martín i Marta Puigcerver. Consta de 36 creacions d’obra pictòrica original de diverses tècniques i formats. Per crear aquestes obres els artistes s’han inspirat en una obra litogràfica original dels segles XIX i XX d’un total de 93 peces sobre compositors, dansa, òpera, teatre i peces musicals d’instruments de corda, percussió i vent.
Des del punt de vista artístic, la característica més important de la tècnica litogràfica que la va convertir en un dels sistemes d’impressió més acceptats als segles XIX i XX, era el fet que el mateix artista dibuixava directament sobre la matriu i per tant no havia de recórrer necessàriament a la figura del gravador professional que tradicionalment era l’encarregat de traspassar les imatges que els pintors realitzaven sobre el paper de la matriu.
Música i Art en la litografia vitolfílica i la pintura pretén ser una exposició itinerant a través de l’art i la tecnologia. La intenció és acostar l’art a tothom a través d’un recorregut visual i sonor mitjançant la tecnologia dels qr’s. El catàleg de l’exposició incorpora la fitxa tècnica de les peces vitolfíliques emprades, les característiques de les obres pictòriques, les dades biogràfiques i la trajectòria dels artistes i un estudi preliminar de la història de l’art imprès i de la seva concreció en l’àmbit de la vitolfília. Aquest catàleg es presenta com una recerca monogràfica, posant el focus en la producció vitolfílica i en el seu context històric. Les vitoles i les litografies vitolfíliques que apareixen al catàleg formen part de les col•leccions privades del Grup Vitolfílic de Barcelona. S’han escollit segons criteris de valoració i selecció per temàtica, marca, procedència, antiguitat, raresa, bellesa i conservació de les peces dins del col•leccionisme.
L’exposició es pot visitar dins de l’horari habitual de la Biblioteca i amb entrada lliure. També s’hi organitzen visites guiades.
La Biblioteca Pública Arús va ser fundada per Rossend Arús i Arderiu el 1895 com a biblioteca general. Actualment, s’ha convertit en una biblioteca de recerca especialitzada en maçoneria, moviment obrer, anarquisme i l’univers de Sherlock Holmes, amb un predomini d’obres publicades al segle XIX i primer terç del XX.