- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

Marta Marín-Dómine, nova directora del Born Centre de Cultura i Memòria

Doctora en Estudis de la Traducció i Interculturalitat, Marín-Dómine és Premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria d’assaigs, ciències socials i humanitats pel seu llibre ‘Fugir era el més bell que teníem’

L’Ajuntament de Barcelona ha resolt així el concurs de direcció del Born CCM que es va iniciar l’abril de 2021

 

Marta Marín-Dómine (Barcelona, 1959) ha estat escollida per dirigir el Born Centre de Cultura i Memòria a partir d’aquest setembre, després que s’hagi culminat el concurs públic per a cobrir aquesta plaça, inciat l’abril de 2021. Doctora en Estudis de la Traducció i Interculturalitat,  llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, i especialista en temes de memòria i cultura, Marín-Dómine assumirà el càrrec a mitjans de setembre, assumint l’encàrrec de direcció dissenyat per la Regidoria de Memòria Democràtica i l’ICUB.

S’ha valorat la seva experiència en la reflexió sobre les polítiques públiques de memòria des de la perspectiva que memòria i cultura constitueixen una unitat, i el seu encaix en l’Estratègia el Born CCM 2023. Lloc, ciutat i memòria, que és el marc de referència del concurs públic. En aquest sentit, tal com assenyala ella mateixa, en el Born CCM hi “conflueixen diversos objectius: un espai polivalent de conservació i valoració del patrimoni, la transmissió de coneixements a l’entorn de la memòria, l’aproximació de la memòria com a fenòmen polític i social, i per tant, cultural”.

Marín-Dómine ha estat fins ara directora del Centre d’Estudis sobre Memòria i Testimonis Laurier (CMTS), de Canadà, un espai d’exploració de la memòria creat al 2013 centrat en la investigació interdisciplinària i de confluència per a acadèmics i artistes que treballen en l’àmbit de la representació de la memòria i els estudis testimonials. Marín-Domine exerceix també la docència en Literatura Peninsular a la Wilfrid Laurier University de Waterloo.

Va ser premi Ciutat de Barcelona 2019 d’assaigs, ciències socials i humanitats pel seu llibre Fugir era el més bell que teníem (El vol era el més preciós que teníem), un relat biogràfic com a exercici de memòria col·lectiva sobre l’exili, el desarrelament i la ciutat de Barcelona.

La nova directora del Born CC ha col·laborat amb grups de recerca sobre Memòria i Literatura Testimonial a la Universitat de Barcelona i a la Université Paris-Sorbonne. Autora dels documentals Argentinians in Toronto i Mémoire juive 1932-1945, també és la creadora de la instal·lació artística Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells (MUHBA 2017), encarregada pel Comissionat de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona en homenatge a les víctimes dels camps nazis.