Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament adquireix 78 obres d’art contemporani per formar part del fons d’art de la ciutat

Les obres adquirides procedeixen de 73 artistes, col·lectius i galeries amb seu a Barcelona i a l’Àrea Metropolitana. La convocatòria impulsada la primavera passada va recollir 3.285 propostes

El MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha estat l’encarregat d’articular el procés de compra. Les obres formaran part del Fons d’Art de l’Ajuntament de Barcelona que les dipositarà en les diferents col·leccions de la ciutat i garantirà la seva circulació i visibilització

L’impuls d’aquesta mesura, presentada el passat mes d’octubre en el marc del tercer pla de suport al teixit cultural de la ciutat, compleix amb el doble objectiu de reconèixer i patrimonialitzar generacions que no estan plenament representades als fons públics i de fer arribar recursos al conjunt del teixit vinculat a l’art a Barcelona

IMG_6341

L’Institut de Cultura de Barcelona, a través del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, ha resolt el procés de compra d’obra artística adreçat a creadores i creadors en l’àmbit de l’art contemporani, amb un total de 78 adquisicions que corresponen a 73 artistes. L’impuls d’aquesta mesura, presentada el passat mes d’octubre en el marc del tercer pla de suport al teixit cultural de la ciutat, ha volgut assolir el doble objectiu de reconèixer i patrimonialitzar generacions que no estan plenament representades als fons públics i de fer arribar recursos al conjunt del teixit vinculat a l’art a Barcelona. A la convocatòria oberta per optar-hi, que va tenir lloc la primavera passada, es van presentar un total de 3.285 propostes per ser avaluades.  

Amb una dotació econòmica de 600.000 euros, el programa ha volgut arribar al màxim nombre de creadores i creadors de peces d’art visual locals per confeccionar un fons d’obres rellevant. Les propostes artístiques adquirides passaran a formar part del fons d’art de l’Ajuntament de Barcelona i es dipositaran en les diferents col·leccions de la ciutat del MACBA i el MNAC, fet que garantirà  el seu accés i  circulació pels diferents circuits d’art de la ciutat amb l’objectiu de visibilitzar-les.

Criteris de selecció

El jurat encarregat de valorar la qualitat de les obres ha estat representat per Ferran Barenblit, director del MACBA; Antònia Mª Perelló, conservadora i cap de la Col·lecció del MACBA; Joan Anton Maragall, galerista i membre del Consell General del MACBA, Àlex Mitrani, en representació del MNAC; Joana Hurtado*, directora artística del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats; Lúa Coderch, artista, designada pel Consell de Cultura i Martina Millà, curadora d’exposicions, designada pel Consell de Cultura. També n’han format part, amb veu i sense vot Mònica Mateos Guerrero, gerenta de l’ICUB i Josep M. Carreté, gerent del Consorci MACBA.

Tenint en compte la limitació econòmica intrínseca a la convocatòria i els més de 3.000 projectes presentats, els criteris i aspectes considerats pel jurat al llarg de les diferents fases de selecció han estat principalment:

 • La qualitat de les obres
 • L’aportació al patrimoni de la ciutat
 • La coherència amb els eixos d’interès de les col·leccions publiques de la ciutat
 • La trajectòria professional dels i les artistes
 • El nivell de vinculació i implicació de l’artista (i/o de les galeries presentades) amb el teixit cultural de Barcelona i Àrea Metropolitana
 • La condició de les obres de ser representatives de la contemporaneïtat artística a la ciutat i de la trajectòria dels seus autors
 • El fet d’haver-se o no adquirit recentment obra dels autors amb fons públics

Els criteris han estat en tot moment orientats a construir una selecció final que reflecteixi els següents aspectes:

 • La gran qualitat i riquesa de la producció artística duta a terme a la ciutat
 • La diversitat de disciplines i de camins de la creació
 • La paritat de gènere
 • La màxima redistribució del total de l’import econòmic disponible
 • L’equilibri entre propostes adquirides a artistes i a galeries en relació al total de propostes presentades

Resolució del jurat

Les 78 propostes seleccionades procedeixen de galeries amb seu a Barcelona o a la seva Àrea Metropolitana, d’artistes i col·lectius a títol personal. Els requisits per accedir-hi recollien que les obres presentades havien d’estar produïdes per un artista o col·lectiu d’artistes viu, nascut i/o resident a Barcelona o Àrea Metropolitana de la ciutat i/o amb trajectòria professional vinculada a la ciutat. Pel que fa a les galeries, cadascuna va poder presentar un màxim de cinc artistes amb un màxim de cinc obres, o grups d’obres, per artista o col·lectiu en total. Els grups d’obra, per tal de ser considerats com a tals, van haver de ser proposats amb un preu de conjunt.

Imatge obres

2042_Vanessa Pey_Tremulo

 

 

 

1434_STANZA_Bernat Daviu 2

0934_la inocencia

 

Descarrega el fitxer
Nota de premsa

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.