Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona ret homenatge a l’escriptor Juan Marsé en el primer aniversari de la seva mort

El proper diumenge 18 de juliol a les 19 hores, tindrà lloc l’homenatge de  la ciutat de Barcelona a l’escriptor Juan Marsé. L’acte se celebrarà a la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé (Murtra, 135-145) just el dia del primer aniversari de la mort de l’autor

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presidirà l’homenatge, que comptarà també amb l’assistència del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, la vídua de l’autor, Joaquina Hoyas, els seus fills, Berta i Sacha, i els seus nets Guille, Jan, Nadia i Sami

L’homenatge, conduït pel periodista i escriptor Juan Cruz, està plantejat com un record emotiu i íntim per la biografia literària de Marsé. S’hi sentirà la veu del propi Marsé, llegint fragments de la seva obra i també en extractes en vídeo d’entrevistes on parla dels seus llibres, de la literatura, de la vida. Persones molt properes a l’homenatjat com l’escriptor Eduardo MendozaSílvia Querini, que va ser la seva editora a Lumen, i María Fasce, directora literària de l’editorial Lumen, compartiran alguns detalls del temps compartit amb Marsé. Durant l’acte sonaran algunes de les cançons que van ocupar un lloc especial en la banda sonora vital de l’escriptor.

La biblioteca El Carmel – Juan Marsé, escenari de l’acte, va ser un equipament molt estimat per l’autor, com també el barri on està situada. Tindrà lloc a la terrassa, amb unes vistes privilegiades sobre la ciutat que tan bé va retratar als seus llibres i que tant contribuir a donar a conèixer amb els seus personatges. Amb l’homenatge, Barcelona vol reconèixer aquesta contribució i simbolitzar l’apreci de tota la ciutat a un dels seus escriptors més valuosos i destacats.

Coincidint amb l’homenatge, la biblioteca El carmel- Juan Marsé inaugurarà una exposició sobre la vida de l’autor organitzada per Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de Círculo de Cultura Sinatrahem. L’exposició combina fotografies de l’arxiu familiar de l’escriptor amb textos del seu biògraf, Josep Maria Cuenca. Un dels apartats de l’exposició, que tindrà caràcter itinerant, es deté en la relació de Marsé amb el Carmel. La biblioteca El Carmel – Juan Marsé està especialitzada en novel·la barcelonina contemporània i compta amb un exhaustiu fons de novel·la i narrativa barcelonina des dels inicis del segle XX fins a l’actualitat.

Juan Marsé va néixer a Barcelona el 1933, i va morir a la mateixa ciutat el 2020. La seva carrera literària, una de les més importants i atractives de la segona meitat del segle XX, va arrencar l’any 1958 quan, mentre treballava d’operari en un taller de joieria, va començar a publicar els seus relats en revistes literàries, i va guanyar el Premio Sésamo. Vinculat a l’anomenada Generació del 50, com també ho van estar els seus amics Jaime Gil de BiedmaCarlos Barral i Juan García Hortelano, entre d’altres, el món narratiu de Juan Marsé se situa a la Barcelona de postguerra, escenari de la seva infantesa al que torna continuament.

L’any 1960 va publicar la seva primera novel·la, Encerrados con un solo juguete, i el 1962 va aparèixer Esta cara de la luna. La van seguir Últimas tardes con Teresa, (Premio Biblioteca Breve 1966), La oscura historia de la prima Montse (1970), i Si te dicen que caí (1973). La muchacha de las bragas de oro li va valdre el Premi Planeta (1978). A continuació vindrien Un día volveré (1982), Ronda de Guinardó (1984), i la col·lecció de relats  Teniente Bravo (1986).

El embrujo de Shanghai va rebre el Premio Nacional de la Crítica l’any 1984, i l’any 2000 es va publicar Rabos de lagartija, guardonat amb dos Premio Nacional: el de la Crítica i el de Literatura. L’any 2005, Lumen va publicar Canciones de amor en Lolita’s Club; el 2011, Caligrafía de los sueños; el 2014, la novel·la breu Noticias felices en aviones de papel, il·lustrada per María Hergueta; l’any 2016, la seva última novel·la, Esa puta tan distinguida, i el 2017, l’antologia de relats Colección particular. El 2008 se li va concedir el Premio Cervantes de las Letras Españolas. De manera pòstuma, Lumen ha publicat Viaje al sur (2020) i, el 2021, Notas para unas memorias que nunca escribiré, el llibre que Juan Marsé va deixar entregat per a la seva publicació poc abans de la seva mort.

ATENCIÓ MITJANS:
Per poder assistir a l’acte és imprescindible confirmar assistència a premsaicub@bcn.cat.

L’homenatge també es podrà seguir en streaming des d’aquest enllaç: https://youtu.be/YKSwPnDXcCg

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.