L’excavació pretén esbrinar com va canviar el barri al llarg de tres-cents anys, passant de ser una zona productiva a una àrea comercial i residencial
En la intervenció arqueològica, entre el 5 i el 30 de juliol, participen alumnes del grau d’arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM) intensifica els treballs de recerca vinculats al conjunt arqueològic del Born durant aquest mes de juliol amb la intervenció arqueològica al jaciment, per tal de conèixer més a fons l’evolució constructiva de tres habitatges i així disposar de nous elements per a entendre el desenvolupament urbà d’aquesta zona i, per extensió, de la ciutat. Aquesta informació també permetrà avançar en la restitució visual d’aquest espai vora el 1700. En la intervenció participen alumnes del grau d’arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que aprofiten l’ocasió per fer les seves pràctiques universitàries.
Part d’un gran projecte de recerca
El projecte de recerca “Documentació i restitució gràfica del jaciment del Born”, en el què s’aprofundirà durant aquest estiu, té com a objectiu restituir virtualment com era el barri a l’entorn del 1700, tant físicament (els edificis, els carrers, etc.) com a espai de vida quotidiana.
El projecte primer s’ha ocupat de localitzar, interpretar i buidar els documents històrics relatius a les estructures físiques del jaciment. Ara, amb la informació recollida, la intervenció arqueològica ajudarà a entendre o contrastar les preguntes que han sorgit del tractament de la documentació. I posteriorment, aplicant la metodologia virtual, es podrà avançar en la reconstrucció visual d’aquest espai, que és l’objectiu final.
Entendre com va canviar el barri
La intervenció excava les cases Riera, Duran i Oliach, situades a l’illa de cases entre el Rec Comtal i el carrer del Bornet, per tal de trobar les traces d’un canvi d’usos dels edificis de la zona. Aquesta àrea urbana es va començar a formar a principis del segle XIV i va anar evolucionant durant 300 anys fins a prendre la forma que veiem ara. Les primeres edificacions, de majors dimensions, havien estat lligades a activitats de caràcter preindustrial, relacionades principalment amb la transformació de la pell animal en cuir. Durant els segles XV i XVI aquestes estructures es van anar compartimentant o segregant. I a partir de mitjan segle XVII identifiquem importants transformacions en la zona, que va passar de ser una àrea bàsicament productiva a una zona comercial i residencial majoritàriament. Com van passar aquestes cases de ser espais de treball a ser espais residencials?
El Campus de pràctiques d’arqueologia
Aprofitant la intervenció arqueològica, que esdevé una oportunitat de formació única per als futurs arqueòlegs, s’organitza el Campus de pràctiques d’arqueologia. Entre els dies 5 i 30 de juliol, alumnes del grau d’arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) duen a terme aquí les seves pràctiques universitàries, que es planifiquen com a camp d’aprenentatge, tot donant una visió global i interdisciplinària de la recerca arqueològica en medi urbà, principalment en l’època moderna.
Els 15 alumnes participants, fan treball de camp i aprenen amb un equip interdisciplinari format per professionals de l’arqueologia, la història, la restauració, la topografia, l’antropologia i la bioarqueologia. També s’aproximen a la difusió del patrimoni, tot oferint al públic visites guiades als diferents punts de l’excavació. I a les tardes, els universitaris reben formació teòrica, a càrrec d’especialistes en diferents àrees de coneixement vinculades a la recerca arqueològica del Born.
Per al públic general el Campus de pràctiques ofereix un espai d’apropament al món de l’arqueologia, mitjançant les visites guiades al jaciment i les sessions formatives:
Visites a l’excavació, explicades per l’alumnat: divendres 9, 16, 23 i 30 de juliol, de 13 a 14 hores.
Sessions formatives obertes al públic:
- «Cases de Barcelona – cases del Born. Història d’una arquitectura original»,Reinald González. Dilluns 5 de juliol, de 16 a 17.30 h.
- «Arxius i fonts documentals i la seva utilitat per al coneixement històric de Barcelona»,Xavier Cazeneuve. Dimarts 6 de juliol, de 16 a 17.30 h.
- «La conservació a l’excavació arqueològica. Materials, objectes i estructures», Agustín Gamarra. Dimarts 13 de juliol, de 16 a 17.30 h.
- «L’arqueobiologia, una eina per a conèixer el paisatge i l’alimentació del passat»,Santiago Riera. Dimarts 20 de juliol, de 16 a 17.30 h.
- «L’objecte arqueològic: de l’excavació a la vitrina», Núria Miró i Emili Revilla. Dimarts 27 de juliol, de 16 a 17.30 h.
Totes aquestes activitats són gratuïtes i cal fer reserva prèvia a elbornculturaimemoria.cat.