Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Molino serà un espai cultural municipal

L’Ajuntament de Barcelona adquirirà aquest espai emblemàtic del Paral·lel per integrar-lo a la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat

La compra d’El Molino forma part de l’actuació de l’Ajuntament al Paral·lel per impulsar una nova centralitat cultural que combini grans equipaments i projectes culturals de proximitat per fer d’aquest carrer un nou espai de trobada entre barris i del conjunt de la ciutat on accedir i participar de la cultura

La compra es realitzarà per 6,2 milions d’euros i se suma a futurs projectes del Paral·lel com la Casa de la Música de Barcelona o el Teatre Arnau

El nou Molino -com la Casa de la Música de Barcelona- forma part de d’una nova generació d’equipaments de titularitat pública que combinarà la gestió público-privada, l’articulació sectorial i la dinamització comunitària i territorial en el seu desplegament. En els propers mesos es realitzarà un concurs públic per a la seva direcció

 

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés de compra d’El Molino, emblemàtic espai cultural del Paral·lel, per integrar-lo a la xarxa d’equipaments culturals de la ciutat, dins de les noves Cases de Cultura de Barcelona, projecte impulsat en el marc del Pla de Drets Culturals. El cost de la compra és de 6,2 milions d’euros i permetrà convertir aquest espai simbòlic de la cultura popular de Barcelona en un dels espais que han de reimpulsar el Paral·lel com a nou centre cultural que combini equipaments públics i privats i impulsar estratègies que facilitin l’accés i les participació cultural ciutadana

El Molino com a espai emblemàtic de la nova centralitat cultural

El Molino, actualment tancat, ha estat l’epicentre simbòlic de la cultura del Paral·lel. La barreja d’escena popular a través de la Revista o del Cabaret transgressor dels seus anys d’esplendor ha connotat un emblema cultural molt característic que ara Barcelona es fa seu per rellançar-ho. Amb la voluntat d’incorporar els Drets Culturals com a marc d’acció d’aquesta operació de compra, l’adquisició suposa l’impuls d’una nova centralitat cultural que compagini l’accés a l’excel·lència dels grans equipaments amb noves estratègies que afavoreixin les pràctiques culturals ciutadanes i la memòria popular, com a motor integrador i dinamitzador.

El Molino en aquesta nova etapa se suma a nous equipaments com la futura Casa de la Música de Barcelona a l’actual Sala Barts, que conjugarà l’exhibició amb l’articulació sectorial i potenciarà nous vincles entre cultura i educació i experimentació, i amb projectes en rodatge com l’Arnau Itinerant, que desenvolupa un pla cultural comunitari entre els tres barris a tocar del Paral·lel, exemples tots del nou potencial que complementa el paper de grans equipaments privats com el Condal, el nou Teatre Apolo, o l’experiència del Victòria.

El Molino com a exemple de nou enfoc en la gestió público-privada i hibridació de continguts

La nova etapa del Molino ha de representar una nova generació d’equipaments híbrids i transdisciplinars que haurà d’incorporar i actualitzar aquestes arrels de les arts escèniques més populars i transgressores a partir de nous elements que ja formen part de la cultura contemporània de la ciutat com ara la hibridació cultural, l’experimentació, la cultura audiovisual i el teatre de petit format en escena, entre d’altres. Barcelona té un enorme capital cultural que necessita també d’un espai on crear un nou punt de trobada que més enllà de l’espectacle, tingui la capacitat de teixir i dinamitzar diversos àmbits.

El Molino serà, juntament amb la futura Casa de la Música de Barcelona, una de les primeres Cases de Cultura de Barcelona i tornarà a obrir portes amb un nou enfoc de gestió que l’Ajuntament està desenvolupant basant-se en el model de Casa de la Música de Barcelona, per tant replica un nou enfoc model de gestió dissenyat per a poder ser implementat en nous equipaments de titularitat municipal destinats a diversos àmbits culturals i creatius.

Aquests equipaments incorporen l’explotació a través de la programació cultural de qualitat amb elements rellevants de valor públic i comunitari.

 

Les Cases de Cultura tindran un doble objectiu final:

  1. la dinamització del teixit cultural a través de diferents àmbits i sectors per tal de generar nous recursos que permetin la seva articulació i impuls.
  1. el reconeixement i ampliació dels drets culturals des de la perspectiva de l’accés a continguts i la participació ciutadana a nivell de pràctiques culturals i de la implementació de noves governances.

 

La gestió público-privada-comunitària esdevé així en nou paradigma on l’impuls dels sectors i dels drets formen part alhora d’un mateix projecte/equipament que es desplegarà un cop realitzat un concurs públic per la seva direcció, previst pels propers mesos.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.