Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Neix el 42, el nou festival literari de Barcelona dedicat als gèneres fantàstics

IMG_5808 IMG_5803

Porta-retalls04

Ricard Ruiz Garzón és el comissari de l’esdeveniment, que celebrarà la primera edició del 3 al 7 de novembre a Fabra i Coats

El festival recull l’efervescència de les narratives no realistes dels últims anys. Un centenar d’autores i autors del gènere procedents d’arreu del món han confirmat ja la seva assistència

El 42 acollirà centenaris com el d’Stanislaw Lem i la paraula ‘robot’; homenatjarà a Víctor Nubla, Domingo Santos, Ana María Matute, Ofèlia, Dracs i Douglas Adams, entre d’altres; premiarà les millors obres publicades l’any anterior; i comptarà amb un programa extens de xerrades, presentacions, entrevistes, tallers, recitals i exposicions

 

Barcelona, Ciutat de la Literatura UNESCO, donarà la benvinguda aquesta tardor a un nou festival literari. Del 3 al 7 de novembre, Fabra i Coats serà l’escenari principal de la primera edició del 42, dedicat als gèneres fantàstics i comissariat per Ricard Ruiz Garzón. El 42 neix en un moment especialment sensible per al sector cultural, molt afectat per la pandèmia, i ho fa en el marc de la bateria d’iniciatives promogudes des de l’Institut de Cultura de Barcelona per reforçar el recolzament als creadors i les empreses culturals. Des de la innovació i el risc es busquen noves fórmules d’impuls a la cultura, i amb cada nova iniciativa es va donant concreció al Pla de Drets Culturals, per multiplicar l’accés de la ciutadania a la cultura i democratitzar l’accés a la creació. I quina manera millor de potenciar una de les mesures del Pla, la promoció de la lectura, que amb un festival dedicat a un tipus de literatura identificat com clarament ascendent pels editors i llibreters de la nostra ciutat?

El 42 neix en un moment de gran efervescència de les narratives no realistes, i té la voluntat de ser referent a Catalunya, on no hi ha cap esdeveniment semblant, i a l’estat espanyol, on actualment només existeix un altre gran festival estatal d’aquestes característiques: el Festival Celsius 232, que se celebra a Avilés des de l’any 2011 (en línia amb ell, en els darrers temps han crescut altres iniciatives com el Gólem Fest deValència o l’Ansible Fest de Bilbao). Quan manquen encara cinc mesos per a l’inici del nou festival barceloní, prop d’un centenar d’autores i autors d’arreu del món han confirmat ja la seva assistència, una xifra que dona idea de l’expectació generada. Biblioteques i llibreries de la ciutat seran també seu d’algunes de les activitats previstes.

 Un festival fruit del seu temps: el boom dels gèneres fantàstics

La tecnologia, el canvi climàtic, la covid 19. Les transformacions socials, les revolucions afectives, les crisis econòmiques. Els somnis i els malsons, els monstres més amagats, la màgia de les bones històries ben explicades. El poder immens de la imaginació. El segle XXI no té una realitat. En té moltes. I calen nous instruments per explicar-les. Potser per això, els gèneres fantàstics han esclatat com mai, darrerament. De Harry Potter a Joc de Trons, de les noves trilogies d’El senyor dels anells i Star Wars a sèries com Stranger Things o Black Mirror, de les utopies i distopies sobre les xarxes socials, la robòtica i el posthumanisme a la consolidació dels videojocs com a punta de llança de la indústria cultural.

Vivim una efervescència de les narratives no realistes: de la ciència-ficció, de les fantasies èpica, fosca i urbana, del nou fantasy i del clàssic fantàstic de trencament de la realitat; de les narratives sobre la por, de la reinvenció del realisme màgic, de les relectures de la mitologia, les llegendes i els contes de fades. I tot plegat reflecteix un canvi generacional indefugible. És el moment de plantejar des de Barcelona la
difusió dels nous terrenys de recreació, revisitació i experimentació que aquests gèneres i les seves hibridacions estan produint a les nostres lletres i arreu del món.

Perquè Barcelona és moltes Barcelones a l’hora, i un bon grapat donen encara més sentit a la creació d’aquesta nova cita literària. Barcelona, la ciutat que va editar Tolkien, Bradbury o Cortázar. Barcelona, la ciutat del boom llatinoamericà. Barcelona, la ciutat de les grans editorials del gènere, la ciutat de la gran llibreria especialitzada del sud d’Europa, la ciutat dels grans festivals literaris. La ciutat del foment de la lectura. Barcelona, la Ciutat de la Literatura de la UNESCO, ja té el seu Festival de Gèneres Fantàstics.

Dossier de premsa i imatge gràfica

Vídeo de la roda de premsa

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.