Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Àgora Musical de la Rambla inicia la seva activitat aquest estiu amb més de 50 concerts a la plaça Reial

La iniciativa forma part del projecte de L’Àgora Rambles, impulsat per dinamitzar el passeig barceloní i els seus entorns i propiciar la reconnexió amb la ciutadania. Les activitats programades s’emmarquen en el Pla de Drets Culturals per afavorir la participació cultural a l’espai públic

L’Àgora Musical, la branca del programa dedicada als concerts, tindrà lloc a la Plaça Reial i és fruit d’un esforç col·lectiu entre l’Ajuntament de Barcelona i agents com El Liceu, Les escoles de música del Districte, L’Associació AC La Reial o el Festival Mas i Mas

El primer cap de setmana de juny seran la Raval’s Band i Chicuelo els artistes encarregats d’inaugurar aquesta programació conjunta que permetrà gaudir fins al novembre de més de 50 concerts de manera segura i control·lada a la Plaça Reial

 

L’Ajuntament de Barcelona, en complicitat amb els agents culturals implantats al territori, promou un ambiciós projecte de dinamització cultural de la Rambla barcelonina i els seus entorns. El programa, integrat en el pla de Transformació de la Rambla traçat per l’equip KMZero i reenfocat en el context covid, porta el nom genèric d’Àgora Rambles, un paraigües que aixopluga diferents programacions culturals a la via pública amb l’objectiu de revitalitzar l’emblemàtic passeig i reconnectar-lo amb el veïnat de la ciutat. Les activitats programades s’emmarquen en el Pla de Drets Culturals per afavorir la participació cultural a l’espai públic. Les primeres àgores van ser les radiofòniques amb la inauguració al març de Ràdio Rambles al quiosc 17 de floristes i l’Àgora infantil estrenada el passat mes d’abril al Pla el Teatre. Ara continua el seu desplegament amb l’Àgora Musical, que tindrà com escenari la plaça Reial. Entre els mesos de juny i novembre, gràcies a la implicació de diferents entitats i equipaments dels entorns, la plaça acollirà més de mig centenar de concerts.

En aquesta primera edició, l’Àgora Musical aglutinarà actuacions programades per programes existents i consolidats com són La Reial ens mou, impulsada per L’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial, o el Festival Mas i Mas, que enguany celebra el 60è aniversari de la Sala Jamboree, i d’altres nous a la plaça com el projecte Liceu Vermut del Gran Teatre del Liceu o L’Escenari Barri, on participen diverses entitats formatives musicals i projectes musicals de caràcter comunitari.

Serà justament una actuació de la Raval’s Band de l’Escola de Músics i Escola de Música Juan Pedro Carrero (EMJPC), la que obrirà el proper divendres, aquesta Àgora Musical. Serà l’inici d’una llarga sèrie de concerts que, entre d’altres propostes, incorpora les del guitarrista Chicuelo, Hidrogenese i Sanjosex (els diumenges 6, 13 i 20 de juny, respectivament) de la mà del projecte Liceu Vermut; l’intens agost musical del Festival Mas i Mas, que entre moltes altres inclou les actuacions de Bratia (3 d’agost), Clarence Bekker Band (11 d’agost), Ashé Quartet (15 d’agost) i Do-Up (22 d’agost), i les propostes de l’Escenari Barri a càrrec de les diferents escoles i projectes musicals del Districte com per exemple l’Espai Sona (12 i 19 de juny), la Riborquestra (20 de juny), el Taller de Músics (16 de juliol) o l’actuació de Sílvia Comes amb veïnat del barri Gòtic del projecte Pati de veïnes (21 de juliol), entre altres actuacions de l’Escenari Barri.

L’Àgora Musical de la Plaça Reial suposarà doncs un mateix escenari compartit per propostes musicals de gran qualitat tant del món professionals com del món formatiu i comunitari i que es podran gaudir en un entorn segur i privilegiat a l’abast del veïnat de la ciutat.
Aquesta programació serà aixi mateix una oportunitat per a iniciatives públic-comunitàries com el Banc de Recursos Mancomunats, un projecte d’ocupació de joves del barri a través de la gestió de la infrestructura dels actes a la via pública, amb qui es farà possible l’Àgora Musical de Plaça Reial.

Fer de la cultura un eix essencial per a la veïnificació de la Rambla La Línia cultural Rambles és un dels eixos essencials del projecte de transformació integral de la Rambla de Barcelona per tal de reconnectar-la amb la ciutadania. Aquest és un procés de llarg recorregut que ha de permetre veïnificar aquest espai. Actualment, ja està en marxa l’Àgora Infantil que impulsen la Biblioteca Andreu Nin i la Línia cultural Rambles i que permet gaudir de manera segura d’espectacles infantils i familiars al Pla del Teatre, al bell mig de la Rambla. La programació actual contempla un espectacle cada dues setmanes, sempre els dimecres, fins al mes d’agost. El primer va ser el passat 21 d’abril.

A més, també està funcionant l’Àgora Ràdio que s’ha materialitzat en l’emissió de Ràdio Rambles des d’un quiosc de floristes en desús. S’ha incorporat com a segon node físic de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, un projecte de Cultura Viva del consistori en
col·laboració amb la comunitat guifi.net i l’Associació eXO. L’objectiu de Ràdio Rambles és donar veu als veïns i veïnes de Les Rambles i difondre els esdeveniments, conèixer les entitats, institucions i comunitats que hi estan vinculades amb la mirada posada en recuperar aquest emblemàtic passeig també per l’ús ciutadà. Ja s’estan duent a terme els primers programes npilots que han sorgit de la convocatòria pública.

IMG_1510

L’Àgora Rambles es un projecte viu que té la intenció d’anar desplegant noves àgores temàtiques a la Rambla i els seus entorns com poden ser les vinculades a la cultura de la flor, les tertúlies, la ciència, l’art o la informació, sempre de la mà d’agents del territori que les co-liderin. To plegat per reforçar al màxim possible l’objectiu reapropiació de la Rambla per part del veïnat de la ciutat a través de l’experiència cultural de qualitat i proximitat.

L’Ajuntament està treballant en altres línies per a la dinamització de la Rambla com la campanya Baixem a la Rambla, desplegada amb Amics de la Rambla i que durant el mes de juny aportarà una serie d’activitats culturals i de¡ dinamització comercial per atraure públic local i donar a conèixer el seu patrimoni material i immaterial.

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.