Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El Corpus 2021 arriba per primera vegada als 10 districtes, amb més ‘Ous com Balla’ i catifes florals que mai

Ja s’apropa la  festivitat de Corpus 2021, que enguany tindrà lloc el dijous 3 de juny. La programació s’estendrà del dissabte 29 de maig al diumenge 6 de juny, encara en el marc del  700 aniversari de la festa a Barcelona. L’any passat, les celebracions es van veure afectades per la pandèmia i només es van poder fer dos ou com balla i un parell de catifes florals. Enguany però, la festa tornarà a omplir els carrers i places, i ho farà amb més força que mai i  amb totes les mesures sanitàries.

La programació del Corpus 2021 compta amb  una cinquantena d’activitats en 38 espais repartits al llarg dels deu districtes. Tot i que hi haurà activitats prèvies a partir del dissabte 29 de maig, el gruix de la festa tindrà lloc del dia de Corpus, dijous 3, al diumenge de Corpus, dia 6 de juny. Per a l’ocasió s’han programat ous com balla, catifes florals, repics de campanes, exposicions, xerrades, vídeos a les xarxes, presentacions, tallers i ballades.

Des de l’Ajuntament de Barcelona  s’ha treballat amb desenes d’entitats i organismes de la ciutat per programar  una quinzena d’ous com balla i disset catifes florals. Això suposa un increment notable dels espais,  arribant per primera vegada a tota la ciutat. I la xifra es preveu que segueixi creixent en els propers anys. En aquesta edició,  els actes encara seran amb restriccions com ara l’aforament limitat, l’ús de mascareta i gel hidroalcohòlic… i en la majoria de casos els guarniments es faran en espais interiors com claustres, esglésies, jardins i Cases de la Festa.

Sobre l’ou com balla, l’element més singular i autòcton del Corpus barceloní, enguany se’n faran més que mai: a la Catedral, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a l’Arxiu Històric – Casa de l’Ardiaca, a l’Ateneu Barcelonès, a la Capitania General, als jardins de Rubió i Lluch, al Museu Frederic Marès, al Museu Marítim, al Centre Cívic Can Deu, a l’Oratori de Sant Felip Neri, a les parròquies de la Puríssima Concepció i de Santa Maria del Taulat, a la plaça de la Virreina, al Monestir de Pedralbes i al Taller Sant Camil del Guinardó. Fins i tot, per l’ocasió es crearan algunes fonts artificials, com les de Santa Maria del Taulat i la plaça de la Virreina.

Per primera vegada hi haurà catifa a l’Ajuntament, a la basílica de Santa Maria del Mar, a la biblioteca Francesc Boix, a Can Galta Cremat – Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, al carrer de la Llibertat, al casal de barri del Poblenou, a la marquesina de la Via Júlia, al parc de Sant Martí, a la parròquia de Santa Maria del Taulat, a la plaça del Consell de la Vila, a la plaça del Mercat del Clot, a la plaça d’Orfila i a la Torre de la Sagrera.  A més, s’hi sumaran altres catifes ja clàssiques: la de La Casa dels Entremesos, del Museu Etnològic i de Cultures del Món, de la parròquia de Santa Maria del Remei i de la plaça de la Virreina. Està previst que de cara als propers anys s’incorporin encara més espais amb ous com balla i catifes, promoguts per entitats. Per fer-ho possible, i que es pengin dos tutorials al canal de Youtube de Cultura Popular Barcelona.

També cal destacar la recuperació de la Vigília del Corpus a la plaça del Rei, diada que es va deixar de celebrar l’any 1979 i que consistia en la sortida dels gegants anunciant l’arribada del Corpus. Ara, els Gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar recuperen aquesta diada amb el format d’una ballada. Durant l’acte, els Capgrossos Macers de la Ciutat estrenaran vestits nous. Per aquest acte caldrà fer reserva prèvia al web de la Casa dels Entremesos.

El dia de Corpus, dijous 3 de juny, el Museu Etnològic i de Cultures del Món acollirà la presentació de diverses publicacions relacionades amb el Corpus i al llarg de la setmana hi haurà conferències i xerrades en diversos espais. També hi haurà portes obertes i , en alguns casos, també visites guiades en alguns museus com l’Arxiu Històric de la Ciutat – Casa de l’Ardiaca, l’Ateneu Barcelonès, la Casa dels Entremesos, la Catedral, el Museu Frederic Marès i el Monestir de Pedralbes.

D’altra banda, la Casa dels Entremesos se suma a la festivitat amb  una xerrada, sessió de titelles, visites teatralitzades i dues exposicions extraordinàries que giren entorn del 700 aniversari: ‘Trampes, trampes, tot són trampes. Els vestits dels timbalers de Corpus’ i ‘Octaves. La festa de Corpus als barris de Barcelona (1892-1965)’.

Altres actes a destacar són les càpsules que l’Associació Joan Amades llançarà al llarg de tota la setmana, la presentació de la restauració de l’Àliga vella de la Ciutat i el taller de panolis que es farà a la Torre de la Sagrera.

La festa finalitzarà amb la tradicional Processó de Corpus, que torna amb reserva prèvia. L’acte s’ha reduït a una petita desfilada per l’avinguda de la Catedral un cop acabada la Missa de Corpus, amb la participació del Seguici Popular, que també s’exposarà a l’Ajuntament del diumenge 30 de maig al diumenge 6 de juny.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.