Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
la Biennal Ciutat i Ciència presenta un programa amb més de 250 activitats i 300 ponents per apropar la ciència a tota la ciutadania

La segona edició d’aquesta cita ciutadana amb la ciència tindrà lloc del 8 al 13 de juny, s’articula al voltant de la idea dels límits i posa en qüestió el sistema alimentari actual, atès que Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible

El premi Nobel la Pau Ernest Kahan, l’astronauta Ellen S. Baker, l’economista Sam Bowles, l’astrobiòloga Sara Walker, el bioinformàtic Michael Levin, la biòloga Donna Haraway, el filòsof Julian Savulescu, l’immunòleg Josef Martin Penninger i el matemàtic, Mirko Degli, entre d’altres,  són alguns dels ponents convidats

La Biennal, amb un pressupost global de 660.000 euros, incorpora per primer cop la Festa de la Ciència com a cloenda de l’esdeveniment

Del 8 al 13 de juny, Barcelona acull la segona edició de la Biennal Ciutat i Ciència, el gran esdeveniment organitzat des de l’Ajuntament de Barcelona que vol apropar el coneixement científic a la ciutadania i convidar-la a ser-ne protagonista. Enguany, a les més de 100 activitats programades per les comissàries, comissaris i diverses organitzacions se sumen les 120 propostes de la Festa de la Ciència i les 30 de la +Biennal. En total, aquesta edició porta a 40 espais de tota la ciutat més de 250 activitats i la participació de 300 ponents, de diferents branques del coneixement, per descobrir com ens enfrontarem els reptes d’aquest segle, pensar-lo i explorar els seus límits.

Totes les activitats del programa es realitzaran amb les mesures de seguretat que marca la situació sanitària. Així, els espais seran principalment oberts, a l’aire lliure, els aforaments limitats per evitar aglomeracions i totes les activitats, tret d’alguna excepció, requeriran inscripció prèvia a través del web de la Biennal. Les inscripcions s’obriran a partir del dimarts 25 de maig.

Moltes de les activitats d’aquesta Biennal giren al voltant dels límits del planeta, de la societat i de la mateixa ciència, i plantegen les conseqüències que traspassar-los pot tenir en les persones, la humanitat i el medi ambient. Disciplines com la bioenginyeria o la medicina regenerativa, i qüestions que marquen les fronteres de la ciència actual, tenen implicacions directes sobre aquests límits i seran temes clau de la Biennal. Així mateix, es posarà en qüestió el sistema alimentari actual, coincidint amb el fet que Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021. Però la Biennal, que compta amb un pressupost global de 660.000 euros, va molt més enllà del debat purament científic, ja que els límits també impliquen àmbits com l’ètica, la filosofia, les ciències socials, la política o les arts, altres temes cabdals ben presents en les activitats d’aquesta edició.

Comissariat i ponents

El programa central de la Biennal ha estat comissariat per Pau Alsina, doctor en Filosofia, investigador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i coordinador d’Hac Te, hub d’art, ciència i tecnologia; Joan Font Fàbregas, doctor en ciències polítiques i investigador a l’Institut d’Estudis Socials Avançats de Còrdova; Toni Massanés, gastrònom i director de la Fundació Alícia; Núria Montserrat, professora de recerca ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya; Ángel Ramírez Troyano, sociòleg i investigador a l’Institut d’Estudis Socials Avançats de Còrdova, Marta G. Rivera Ferre, professora d’investigació d’Ingenio (CSIC-UPV) i investigadora de la Càtedra d’Agroecologia de la UVic-UCC; Begoña Román Maestre, filòsofa especialitzada en bioètica i en ètica en entorns professionals i organitzatius; Ricard Solé, Professor d’investigació ICREA i director del Laboratori de Sistemes Compexos, i Irma Vilà i Òdena, Enginyera multimèdia, comissària d’art, ciència i tecnologia i investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). A més, la Biennal inclou també activitats proposades per altres organitzacions i entitats.

Algunes de les persones que es podran escoltar al llarg dels sis dies de l’esdeveniment són el premi Nobel de la Pau Ernest Kahan , el filòsof Julian Savulescu, la física i divulgadora Sonia Fernández-Vidal, l’historiador i teòric de l’art Oliver Grau, la comissària Mónica Bello, l’escriptor i divulgador Pere Estupinyà, els biòlegs  Donna Haraway,  Michael Levin i Ron Weiss, la cuinera Carme Ruscalleda, l’immunòleg Josef Martin Penninger, l’astronauta Ellen S. Baker, el biòleg evolutiu Carles Lalueza-Fox, la biòloga molecular María Blasco, l’economista Sam Bowles, la política i escriptora Rosalía Artega, la investigadora ètica i d’intel·ligència artificial Pilar Dellunde, el matemàtic, Mirko Degli, la filòsofa Sira Abenoza, el geògraf Oriol Nel·lo , la comissària d’art digital Christiane Paul, i l’antropòleg Alberto Corsín, entre molts d’altres.

IMG_2074

Espais i formats

Les propostes d’aquesta Biennal Ciutat i Ciència adopten tota mena de formats i tenen lloc a prop de 40 espais repartits pels diferents districtes de la ciutat.

Debats, taules rodones i xerrades

Formats que convidaran a pensar la ciència des de totes les seves dimensions i seran predominants en espais a l’aire lliure com els jardins de la Casa de la Misericòrdia, el jardí d’interior d’illa Agustí Centelles, la plaça Ramon Torres Casanova, la plaça Joan Coromines o la plaça del Fort Pienc, i en recintes i equipaments com el Canòdrom, els Centres Cívics Guinardó i Vil·la Urània, l’Institut de Ciències del Mar, el PRBB, La Pedrera o el CCCB.

Cinema

El parc de la Ciutadella acollirà sis sessions de debat i cinema a la fresca amb el passi de grans pel·lícules de ciència-ficció, una cada vespre de la Biennal. Així mateix, al Centre Cívic Ateneu Fort Pienc tindran lloc dos cinefòrums amb la projecció de dos documentals sobre alimentació sostenible.

Exposicions

El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, el CosmoCaixa i l’exterior de l’Institut de Ciències del Mar instal·laran del 8 a l’11 de juny exposicions sobre alimentació, les interaccions entre art i medi ambient, i les de l’art amb la física de partícules.

La Nit de la ciència

El divendres 11 de juny a partir de les 20.00 hores, El Born Centre de Cultura i Memòria esdevindrà l’espai amb la ciència més espectacular on la música, les arts visuals, la poesia, el live coding, els pecha kucha o l’il·lusionisme guanyaran protagonisme. Hi tindrà lloc La nit, un conjunt de propostes nocturnes en els límits de l’art, la ciència i la tecnologia.

La Festa de la Ciència

El diumenge 13 de juny, el colofó de la Biennal el posa la catorzena edició de la Festa de la Ciència, que enguany se celebrarà al front marítim, concretament a diversos espais del parc de la Barceloneta, a La Fàbrica del Sol, al PRBB i a l’Institut de Ciències del Mar. La Festa portarà a aquests espais tallers, demostracions, itineraris, microxerrades, visites guiades i espectacles per a infants, joves i adults, amb la voluntat d’apropar encara més la ciència a la ciutadania. La Festa és el resultat del treball conjunt i les propostes d’universitats, centres de recerca, altres institucions científiques i les empreses i professionals de la divulgació.

+Biennal

Al programa de la  Biennal se sumen els actes de la +Biennal, propostes en paral·lel organitzades per entitats i equipaments de la ciutat com ara la Xarxa de Biblioteques i Centres Cívics, el Barcelona Knowledge Hub – Academia Europaea,  l’Institut d’Estudis Catalans, el Goethe Institut, L’Auditori, l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el CCCB, el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i La Capella. Més activitats que amplien l’abast i els formats d’aquesta Biennal.

Dossier de premsa i imatge gràfica

Vídeo roda de premsa

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.