Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La Nit dels Museus torna a Barcelona amb la participació de 74 equipaments i 8 ciutats de l’àrea metropolitana

Des de mitja tarda i fins al capvespre hi haurà entrada gratuïta als equipaments participants i desenes d’activitats creades especialment per l’ocasió com ara visites guiades a tallers, concerts o espectacles de poesia, dansa i teatre, que requeriran de reserva prèvia per accedir-hi

A l’edició d’enguany s’incorporen quatre espais nous:  Can Fontanet, del barri de Sant Andreu de Barcelona; la Casa de l’Heura, de Badalona, i el Castell i el Museu Palau Mercader, de Cornellà. També s’hi reincorpora el TPK del Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet

La imatge gràfica d’aquesta edició l’ha realitzat la dissenyadora Susana Blasco, Premi Gràffica per les seves aportacions a la tècnica del collage

El proper dissabte, 15 de maig, des de mitja tarda i fins al capvespre, entre les 18 i les 21 hores principalment, tindrà lloc de nou la Nit dels Museus 2021. Després d’un any d’aturada, en aquesta nova edició hi prendran part 74 equipaments i espais de fins a 8 ciutats de l’àrea metropolitana: Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Sant Joan Despí i Santa Coloma.

Dels 74 espais que hi participaran, quatre són noves incorporacions: Can Fontanet, del barri de Sant Andreu de Barcelona; la Casa de l’Heura, de Badalona, i el Castell i el Museu Palau Mercader, de Cornellà. També s’hi reincorpora el TPK del Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet.

Igual que en les anteriors edicions de la Nit dels Museus, a banda de visitar de manera gratuïta les exposicions temporals i col·leccions permanents, qui s’apropi als centres participants tindrà a l’abast diverses activitats per a totes les edats: des de visites guiades a tallers, jocs de pistes, un escape room, una gimcana i concursos, i també concerts i espectacles de poesia, dansa i teatre.

La imatge gràfica d’aquesta edició l’ha realitzat la dissenyadora Susana Blasco, Premi Gràffica per les seves aportacions a la tècnica del collage. Es compon de cercles variats plens de llum, d’estrelles i textures que volen representar el dia i la nit, les fases de la lluna, eclipsis, etc. No obstant, també es poden interpretar com persones que passegen, atretes pels museus, o fins i tot poden ser petites càpsules de cultura, d’emoció i descobriment.

Les exposicions més destacades per visitar durant la NIt dels Museus

Aquesta Nit dels Museus destaquen especialment les retrospectives de Félix González-Torres, “Política de relació”, al MACBA, i de Nanni Balestrini, “La violència il·lustrada”, a La Virreina; dues maneres de veure i viure la dissidència i el compromís. Uns conceptes que també són presents a “Per una educació en llibertat”, al Born. Quant a la redescoberta del passat, trobem “La guerra infinita” al MNAC i “Imatges trobades. La Barcelona marítima de postguerra” al Museu Marítim. Des d’una altra perspectiva, més acolorida, “El somni americà. Del pop a l’actualitat” al CaixaForum, i, anant molt més lluny, “Mart. El mirall vermell”, al CCCB. També hi ha experiències immersives com ara “Symphony”, al CaixaForum, o “Can Negre 360°”, al Centre Jujol.

També obren les seves portes espais clàssics com l’Arxiu Històric de la Ciutat i el Fotogràfic, el Museu Picasso… i altres de més recents com el de Museu de Ciències Naturals, el Centre d’Art Contemporani a la Fabra i Coats o el KBr, tots dins d’un ampli ventall que combina art, història, memòria, ciència, patrimoni, bellesa, esport, natura… per compondre l’àmplia i renovada oferta expositiva metropolitana de la Nit dels Museus.

Activitats especials per a la Nit dels Museus

Pel que fa a les activitats, destaquen les nombroses visites guiades, entre les quals hi ha les del Servei d’Arqueologia per a l’aqüeducte, la muralla romana i el Mercat de Sant Antoni; el Born, el Castell de Montjuïc, les dels diversos equipaments del MUHBA, la fundació Brossa i les programades per fins a una trentena d’espais més. I com a novetat exclusiva hi ha dues d’aquestes visites que van a càrrec de la mateixa persona que ha creat les instal·lacions: es tracta de Martí Anson i “Una exposició de debò” al Centre d’Art Fabra i Coats, i d’Anna Dot i “Qui del llamp parla, a prop li cau” a la Tàpies.

Hi haurà concerts al museu de la Música, al Born i al CaixaForum. Es podrà veure teatre al Castell de Cornellà, dansa al de Montjuïc i poesia a La Virreina. Activitats interactives al Museu de la Música i al Sant Lluc. Tallers al Museu de l’Institut del Teatre, al d’Arqueologia, al d’Història de Catalunya, al CaixaForum, al CosmoCaixa, al Centre Jujol i a Can Tinturé.

La Nit dels Museus és una iniciativa del Ministeri de Cultura francès que va néixer l’any 2005, promoguda pel Consell d’Europa, que aplega més de 4.000 museus. A Barcelona, alguns equipaments van començar a participar-hi l’any 2006, i des de l’any 2008, l’Institut de Cultura dona suport coordinant l’activitat i promovent una campanya de comunicació conjunta per a la ciutat i l’àrea metropolitana.

Una nit segura

Aquesta edició es realitzarà en unes condicions especials per garantir la seguretat durant la visita en tots els equipaments, seguint totes les recomanacions sanitàries. Per tal de garantir la visita al centre escollit es recomana  informar-se amb antelació de les condicions particulars de cada espai i comprovar si cal realitzar reserva prèvia per accedir-hi,  tant pel que fa les exposicions com a les activitats específiques que s’hi duen a terme. Estarà tota la informació actualitzada al web de La Nit dels Museus:  barcelona.cat/lanitdelsmuseus/

 

Programa de la Nit dels Museus i material gràfic

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.