Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El servei VinclesBCN apropa els museus a les persones grans

Els museus i institucions que formen part de la Taula de Museus i Accessibilitat proposen activitats per visitar els museus i exposicions de manera virtual 

El cicle d’activitats “Els Museus et visiten” contribueix a millorar l’estat emocional de les persones grans a través de visites virtuals als museus, xerrades sobre obres i viatges als records de la població més gran 

El confinament està tenint un gran impacte psicosocial entre les persones grans, esdevenint un dels col·lectius més vulnerable de la pandèmia. Per pal·liar els efectes emocionals que estan patint les persones grans i contribuir a la millora del seu estat emocional, l’Ajuntament de Barcelona, a través del Departament de Promoció de Persones Grans i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, i conjuntament amb diferents museus de la Taula de Museus i Accessibilitat han organitzat diverses activitats i projectes per estar al seu costat en aquests moments tan difícils.

El cicle d’activitats online “Els Museus et visiten” permet que els museus entrin a les cases de les persones grans que hi viuen soles i són usuàries del servei VinclesBCN o dels Casals de Gent Gran de la ciutat, amb una proposta diversa d’activitats que inclouen visites virtuals a museus, converses al voltant d’imatges fotogràfiques, objectes i obres que formen part de les col·leccions, o viatges als records de les persones grans.

Les sessions a través del servei VinclesBCN es realitzen tots els dimecres a les 11 hores fins al proper 9 de juny. Un passeig per la història del recinte modernista de Sant Pau, compartir els records i emocions que provoquen les fotografies de Joaquim Gomis exposades a la Fundació Miró, debatre sobre els elements naturals i quotidians que conformen la col·lecció del Museu de Ciències Naturals de Barcelona o visitar els espais secrets del Monestir de Pedralbes són algunes de les properes propostes de la iniciativa.

Pel que fa a les sessions destinades a les persones usuàries dels Casals de Gent Gran, el projecte s’ha iniciat coma oferta d’activitat telemàtica als equipaments del districte de Gràcia, amb la previsió d’estendre a més districtes de la ciutat. Les sessions es realitzen tot els dijous a les 11 hores fins al proper 10 de juny i l’únic requisit per participar es tenir un dispositiu electrònic i connexió a Internet a casa.

Amb aquest projecte, els museus de la Taula de Museus i Accessibilitat volen rendir homenatge a les persones grans que més han patit els efectes de la pandèmia i estar al seu costat per donar-los veu, propiciar converses i passar bones estones junts i, d’aquesta manera, contribuir a superar els moments tan durs de la pandèmia.

La Taula de Museus i accessibilitat està formada per un grup de professionals de museus i institucions culturals que es reuneixen una vegada al mes amb la voluntat de compartir coneixements, recursos, plantejar dubtes, impulsar estratègies comunes, sensibilitzar i treballar en xarxa sobre temes d’accessibilitat, amb el propòsit ferm de continuar aquesta tasca en els anys successius.

Des dels seus inicis, l’any 2013, el grup ha creat i impulsat el blog de Museus i accessibilitat des del qual es comparteixen i es fa difusió de projectes i experiències accessibles que es fan en diferents museus i institucions culturals.

La Taula de Museus i accessibilitat està formada per:

 • Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya
 • Apropa Cultura
 • Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
 • Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Ajuntament de Barcelona
 • Fundació Antoni Tàpies
 • Fundació Joan Miró
 • Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD)
 • Museu de Ciències Naturals de Barcelona
 • Museu del Ferrocarril de Catalunya. Vilanova i la Geltrú
 • Museu Episcopal de Vic (MEV)
 • Museu Marítim de Barcelona (MMB)
 • Museu de la Música de Barcelona
 • Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
 • Museus d’Esplugues
 • Museus de Sant Cugat
 • Museus de Sitges
 • Oficina de Patrimoni Cultural. Xarxa de Museus Locals, Diputació de Barcelona
 • Palau Güell. Diputació de Barcelona
 • Recinte Modernista de Sant Pau
 • Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
 • Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles. Direcció General del Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.