Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona, ciutat capdavantera en l’impuls i la defensa dels drets culturals a través d’un pla inèdit

El Govern municipal presentarà al plenari d’abril ‘Fem Cultura!’, un pla pioner al món que inclou 9 mesures i 100 accions específiques per implementar noves polítiques públiques per reconèixer i eixamplar els drets culturals a Barcelona

Amb aquest pla, l’Ajuntament situa els drets culturals a l’altura d’altres drets fonamentals, des d’una perspectiva en què els vincles entre cultura i educació, cultura i tecnologia, cultura i innovació, i cultura i ciència constitueixin espais estratègics de projecció i de futur i, alhora, reforcin la vida democràtica de la ciutat

 Són les entitats, els equipaments i el teixit cultural i creatiu de la ciutat els que, juntament amb les àrees i els programes municipals, s’erigeixen en actors claus en el disseny i l’impuls de les diverses accions que es duran a terme per avançar en la posada en pràctica d’aquest nou marc de drets culturals

L’Ajuntament invertirà un pressupost de 68,7 milions d’euros per desplegar el programa d’accions previstes fins el 2023

Barcelona s’afegeix, des d’una lògica municipalista, al debat internacional en l’àmbit dels drets culturals i serà una ciutat pionera a aprovar un pla específic de drets culturals que incorpori, alhora, un marc de reflexió polític ambiciós i un seguit de mesures de govern i accions innovadores, vinculants i operatives. El pla, que es presentarà en el marc del plenari del proper 30 d’abril, busca obrir camí cap a un reconeixement formal dels drets culturals a escala internacional des de la pràctica municipalista, amb voluntat de crear discurs i fomentar l’aparició d’iniciatives similars.

En total són 100 accions que s’han de desplegar fins el 2023 amb una partida pressupostària de prop de 68,7 milions d’euros perquè Barcelona es doti d’una política cultural fonamentada en els drets culturals i que tingui com a consideracions centrals aspectes com l’accés, les pràctiques culturals, la innovació, la governança democràtica, el reconeixement de la diversitat, la creativitat, la producció cultural i l’enfortiment comunitari amb la ciutadania i els agents sectorials.

La implementació del pla s’haurà de dur a terme enmig d’una crisi sanitària global que està afectant molts espais de la nostra vida social, cultural i econòmica. Des de la perspectiva cultural, aquesta crisi ha obert ferides greus en àmbits sectorials que fins ara mostraven una solvència consolidada i ha agreujat alguns dels mals endèmics en els contextos més fràgils, sobre els quals s’han anat acumulant dificultats i problemàtiques diverses.

El Pla de drets culturals impulsat per la 6a Tinència d’Alcaldia començarà a desplegar-se al llarg del mandat vigent a través de nou mesures de govern vinculades i d’una estratègia de comunicació específica, en defensa de drets tan fonamentals com ara el d’exercir la pràctica i la participació cultural lligada a l’educació, a les cultures populars i tradicionals, a la creació, al reconeixement de la diversitat o a l’accés a la informació, el coneixement i el patrimoni, entre altres, i lligada també als àmbits següents:

 

  • Cultura als barris i acció comunitària
  • Cultura de base i sectors culturals
  • Cultures populars
  • Cultura i educació
  • Cultura feminista
  • Cultura i espai públic
  • Innovació cultural i drets digitals
  • Museus i el patrimoni cultural de la ciutat
  • Biblioteques

S’hi tractaran noves polítiques públiques per reconèixer i eixamplar els drets culturals i garantir-ne l’aplicació com a element fonamental de la vida democràtica a Barcelona amb accions concretes en les quals avançar, com ara la implementació de la sisena hora per a activitats artístiques; la gratuïtat dels museus, per a la visita de les col·leccions permanents; el reforç de programes ja existents que encarnin la filosofia del pla al 100%, com ara el Barcelona Districte Cultural, En Residència, el Programa d’acció lectora de biblioteques, o les residències artístiques i científiques; l’impuls de noves iniciatives que donin protagonisme als creadors i creadores, com ara la Biennal Manifesta o el nou programa de beques; la creació de la Casa de la Música; l’impuls de la moneda cultural REC, per participar en les activitats culturals de la ciutat, i el programa Baixos de Protecció Oficial per a usos culturals.

Dossier de premsa

Vídeo roda de premsa

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.