Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Un nou MACBA per a Barcelona

Un jurat de 21 experts ha escollit la proposta ‘Galeria’ de l’estudi  UTE Harquitectes i Christ & Gantenbein. L’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona serà una realitat a finals de 2023

El projecte planteja una plaça a tres nivells, una galeria urbana transitable, un passatge a través del transsepte de la Capella MACBA i permetrà desplegar la Col·lecció i potenciarà un museu més participatiu i que interaccionarà amb l’espai públic

’Galeria’ redefineix les relacions entre l’edifici Meier, la plaça i el Convent dels Àngels, i, respectant el projecte que als anys 80 va desenvolupar Clotet i Tusquets, es contextualitza en el del Raval reconeixent l’estructura de patis i claustres dels antics convents que caracteritzaven el barri

El Consell General del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el màxim òrgan de govern del MACBA, ha donat a conèixer avui el veredicte, per àmplia majoria, del jurat d’experts independent que ha resolt el concurs públic d’ampliació del Convent dels Àngels a favor de la proposta Galeria, de l’estudi  UTE Harquitectes i Christ & Gantenbein.

1 3 5Després de valorar les cinc propostes finalistes, totes elles de molt alt nivell, el jurat ha resolt proposar com a proposta guanyadora del concurs de projectes per la redacció de l’avantprojecte de l’ampliació i reforma del Museu d’Art Contemporani de Barcelona al Convent dels Àngels i, si escau, els serveis de redacció del projecte bàsic i executiu i d’assistència tècnica de direcció d’obra del MACBA, la proposta presentada sota el lema ‘Galeria’ per haver obtingut la major puntuació d’acord amb els criteris de valoració fixats pel Plec de Bases.

En paraules del jurat, Galeria és “una proposta que resol amb pulcritud el diàleg a tres diferents escales: amb el barri, amb la ciutat i amb el museu”. Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat ha posat de manifest en el marc de la presentació que “aquesta decisió és un pas definitiu més d’un procés que tindrà un resultat important per a la ciutat de Barcelona perquè aquesta solució permet guanyar a la ciutat i al barri, amb la reordenació de la plaça dels Àngels; a la sanitat pública, amb l’ampliació del CAP Raval nord; i a la Cultura amb l’ampliació del MACBA”.

Aquesta actuació, amb la que el museu guanyarà al voltant de 3.000 m2, respon als reptes i objectius de l’ ‘Estratègia 2022’ del MACBA: la reordenació i millora dels espais i serveis del museu que permetrà mostrar una Col·lecció més accessible als públics, aprofundir en excel·lència en la recerca i la divulgació del coneixement i, en definitiva, esdevenir un museu provocador en els continguts, capaç de generar relats i debats i obert a audiències diverses. Un MACBA que es relaciona amb el seu entorn: el Raval, Barcelona, Catalunya i el món.

D’aquesta manera, el MACBA podrà desplegar en tota la seva potència una Col·lecció en continu creixement des de fa ja 25 anys que, actualment, compta amb gairebé 6.000 peces i que ha esdevingut referent internacional. La desitjada ampliació respon a la necessitat de poder exposar un major nombre d’obres dels fons permanent, creant múltiples relats. alhora que permet adequar els espais de la Capella i el Convent dels Àngels com a espais expositius.

Vídeo roda de de premsa

Dossier de premsa i material gràfic

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.