Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona commemora el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República amb la “Primavera Republicana 2021. La Revolució Pública”

Captura de Pantalla 2021-04-09 a les 11.54.16

La commemoració se centra en valors plenament vigents avui dia però que van eclosionar en aquell moment com són l’educació i la sanitat públiques, l’esport i la cultura popular, el feminisme, el dret a l’habitatge o el sufragi femení

Es fa una programació d’activitats descentralitzada que compta amb El Born CCM i el seu entorn com a principal escenari

Es col·locaran tres nous faristols de memòria i 10 tòtems informatius repartits per tots els districtes per posar en valor els espais memorials que han triat

 

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República espanyola. Enguany, 90 anys després, l’Ajuntament de Barcelona vol commemorar aquesta data amb la celebració de la Primavera Republicana 2021, que porta com a lema “La Revolució Pública”. Aquesta iniciativa tindrà lloc entre els dies 13 i 18 d’abril i està formada per tot un seguit d’activitats que busquen reivindicar els valors d’aquella època.

Conceptes plenament vigents avui dia com són l’educació i la sanitat públiques, l’esport i la cultura popular, el feminisme, el dret a l’habitatge o el sufragi femení són fills d’aquell temps. I, per això, des de l’Ajuntament es vol posar en valor aquells elements de canvi i donar protagonisme al carrer, als espais de memòria i, sobretot, a aquelles fites que es van aconseguir impulsant polítiques públiques fonamentades en la igualtat i en la justícia social.

Òbviament, les circumstàncies actuals marquen tota la programació i obliguen a adaptar-la a formats més reduïts i als que és necessari reservar entrades abans per tal de poder complir amb els aforaments establerts per les autoritats. La reserva d’entrades es podrà realitzar a través del web específic de la Primavera Republicana, que alhora conté tota la informació de totes les activitats: www.barcelona.cat/primaverarepublicana 

Així, les activitats previstes són espectacles de teatre, musicals, de dansa, un mapatge commemoratiu que s’estrenarà a la televisió pública de Barcelona, betevé, i es podrà visualitzar a través dels canals institucionals digitals de l’Ajuntament, i actes institucionals, entre d’altres. Els comissaris d’aquesta edició de la Primavera Republicana són Òscar García Recuenco, Oriol López Badell i Toni Vidal Arnan.

El Born CCM i el seu entorn concentraran les principals apostes d’aquesta Primavera Republicana 2021. Per exemple, dijous 15 d’abril, a les 19:00 hores, tindrà lloc la lectura dramatitzada de “Doña Rosita la soltera” de Federico García Lorca a la salsa Moragues d’El Born CCM. El director és Norbert Martínez i hi participen Marco Mezquida (pianista), Vicky Peña, Manel Dueso, Cesca Piñón, Gemma Brió, David Selvas, Blanca Apilánez, Rosa Boladeras, Mireia Aixalà, Tàtels Pérez, Emma Arquillué, Sara Diego i Oriol Guinart. 

I és que a finals de 1935 el Teatre Principal de les Rambles va ser l’escenari de l’estrena de la darrera obra de Federico García Lorca, que també va ser l’última obra representada en vida del seu autor. Hi van participar l’actriu catalana Margarida Xirgu i el director era Rivas Cherif. Lorca i Xirgu són dues de les figures cabdals de la cultura teatral i literària de la Segona República, i, justament per això, tots dos van ser represaliats: Lorca va ser assassinat pels franquistes, la Xirgu va patir l’exili fins a la seva mort.

Dissabte 17 d’abril, a les 18:00 hores, tindrà lloc “Revolució de Nassos” amb Pepa Plana, Noël Olivé, Lola González i L’Altre Festival a la plaça Comercial. Professionals i no professionals de les arts escèniques crearan una peça performativa basada en la reivindicació dels valors republicans i la representació escènica de tres etapes històriques: la Segona República, la dictadura franquista i la monarquia parlamentària. La plaça Comercial es transformarà en una veritable revolució de nassos. Poesia, música, moviment… diferents llenguatges per celebrar la diversitat.

I a les 20:00 hores al mateix espai, se celebrarà el concert “Per més que feu, no passareu” amb la participació de Sara Espígul, Marc Martínez, Clàudia Cabero, Pau Alabajos, Gemma Humet, Roger Mas, Magalí Sare i Cesk Freixas. Sota la direcció artística i el guió d’Estel Solé i Cesk Freixas, diversos artistes que a través de la seva obra reivindiquen valors del republicanisme, com ara la igualtat, el feminisme i la llibertat, participen en aquest espectacle en què les cançons s’entrellacen amb poemes i textos escollits per a l’ocasió. Cada cantant interpretarà tres cançons: dues d’elles temes propis, i la tercera escollida del repertori popular, esdevinguda un himne significatiu en la lluita republicana. L’acte acabarà amb una acció conjunta dels artistes que hi participaran.

Però la celebració no es limitarà només a aquest entorn. L’artista Alba G. Corral ha dissenyat un mapatge commeratiu per a la façana de l’Ajuntament de Barcelona, anomenat “Espurnes de ciutat”, que s’estrenarà el 14 d’abril al programa ‘Àrtic’ de betevé, la televisió pública de Barcelona, i a partir d’aquesta data es podrà visualitzar a través del web i xarxes socials de l’Ajuntament de Barcelona. A causa de les restriccions sanitàries i per evitar una crida presencial no es podrà veure físicament. “Espurnes de ciutat”, que compta amb la música de Bárbara Granados, és un viatge emocional a través de la música i arxius sonors, que s’inspira en els conceptes d’alegria, obertura, descobriment i esplendor. L’imaginari abstracte s’hi mescla amb arxius de l’època i dona vida a un edifici emblemàtic i essencial com és l’Ajuntament en la proclamació de la Segona República. El mapatge s’ha fet usant diverses eines de programari lliure i codi obert i amb un treball col·laboratiu i de temps real junt amb l’artista visual Carlos Padial.

Dimecres 14 d’abril es duran a terme 10 actes als 10 districtes per commemorar l’efemèride. És una proposta artística popular, urbana i de carrer, amb partitura de Bárbara Granados interpretada per escoles de música i grups musicals de cada districte, i coreografies de deu duets de Brodas Bros. L’acció artística es basa en els dos eixos de la Primavera Republicana: el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República (element d’alegria i de celebració col·lectiva), i la revolució pública (els valors republicans expressats en l’acció transformadora de la vida quotidiana i els drets i llibertats).

El duet creat cerca constantment l’equilibri i la igualtat de persona a persona, donar pes sense sobrepassar-se i trobar solucions perquè dos cossos es moguin com un de sol. De la força dels carrers neixen molts moviments culturals, i gràcies a ells neixen celebracions i manifestacions d’art de carrer, al carrer i per al poble. Un treball coreogràfic de llenguatge mixta, sense posar barreres ni límits, fent servir tècniques de popping, locking, break i contemporani.

A més, diumenge 18 d’abril es farà la lectura de manifests, parlaments i ofrena floral als lluitadors i les lluitadores per la República a la plaça de la República. El dia 14 tindrà lloc l’acte de commemoració que ha organitzat l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme, Amical Brigades Internacionals de Catalunya i Amical Antics Guerrillers de Catalunya al Pavelló de la República. També es durà a terme el canvi de nom del carrer de l’Almirall Aixada per carrer d’Emília Llorca Martín. 

I, finalment, al Centre Cívic Tomasa Cuevas es projectarà el documental “La cigüeña de Burgos amb posterior col·loqui amb la seva directora Joana Conill. Aquest acte l’organitza la Plataforma Futur Monument Presó de Dones de les Corts amb EUROM – Fundació Solidaritat UB, l’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme, Projecte Art Públic i Memòria de la Universitat de Barcelona. Amb el suport de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Tres nous faristols de memòria i un tòtem informatiu per districte

Una de les voluntats d’aquesta commemoració és apropar els principals valors de la Segona República a la ciutadania i fer-los conèixer quines van ser les principals fites que es van aconseguir en aquest període històric. Per aquest motiu es col·locaran tres nou faristols de memòria per recordar espais que van jugar un paper rellevant durant l’època. Aquests són:

 • La Casa Bloc de Sant Andreu
 • L’Estadi Olímpic a Sants-Montjuïc
 • El Dispensari Central Antituberculós a Ciutat Vella

 

A més, durant els propers dies també s’instal·laran deu tòtems informatius a les seus dels districtes amb informació històrica rellevant de l’espai de memòria que cada territori ha triat:

 • Ciutat Vella: Dispensari Central Antituberculós #sanitatpública
 • Eixample: El cinc d’Oros #memòriarepublicana
 • Sants Montjuïc: Estadi Olímpic de Montjuïc #esportpopular
 • Sarrià-Sant Gervasi: Mútua Escolar Blanquerna #educaciópública
 • Les Corts: Presó de dones #llibertatdexpressió
 • Gràcia: Plaça de les dones del 36 #feminisme
 • Horta-Guinardó: Pavelló de la República #artrepublicà
 • Nou Barris: Plaça de la República #memòriarepublicana
 • Sant Andreu: Casa Bloc #habitatgedigne
 • Sant Martí: Foment Martinenc #culturapopular

 

 

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.