Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament convertirà els edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència

Es tracta d’un equipament mixt i multidisciplinari de nova generació amb diversitat d’usos i destinataris dins del triangle conceptual que formen la cultura, l’art i la ciència

S’ha habilitat un pressupost d’1,8 M€ per la posada en marxa del pla, que es preveu completar en els propers anys amb altres fonts de finançament

Els edificis del llegat de Julio Muñoz Ramonet, és a dir, el conjunt d’edificis i els jardins situats al carrer Muntaner 280-292 i construïts entre els anys 1917 i 1921, es convertiran finalment en un centre singular dedicat a la cultura, l’art i la ciència. El  Patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet ha aprovat per unanimitat el pla funcional presentat per l’Ajuntament de Barcelona per convertir aquests edificis en un equipament multidisciplinari i de nova generació, amb un programa divers i dirigit a diferents tipus de públic dins del triangle que formen la cultura, l’art i la ciència.

L’Ajuntament ha habilitat d’entrada una partida d’1,8 M€ per posar en marxa aquest projecte, amb la perspectiva d’obtenir en els propers anys, altres fonts de finançament. Pel que fa al calendari, aquesta aprovació per part del patronat de la fundació és el primer tràmit per posar en marxa el procés de creació del nou centre. Amb el pla funcional aprovat es convocarà el concurs d’arquitectura per tal d’escollir l’equip redactor del projecte, un procediment que s’allargarà un mínim de 9 mesos.

El tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, explica que “el projecte posa en relació cultura i la ciència amb una visió integradora que ens sembla central per al model científic i cultural de Barcelona”. Segons Subirats, “està inspirat en diverses experiències semblants a altres països europeus per tenir un node de tota l’activitat d’art i ciència que es fa a la ciutat i impulsar-ne la relació amb projectes internacionals“. El tinent d’Alcaldia conclou que “esperem que Muñoz Ramonet es converteixi en un dels referents centrals del sud d’Europa d’equipament públic d’art i ciència.”

El llegat que l’empresari barceloní Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona inclou dos edificis i els jardins de la finca situada als carrers Muntaner 280-292 i Avenir 26-28. En conjunt els edificis sumen una superfície de 4.131 m2 i estan catalogats com a bé amb elements d’interès. Tots dos edificis així com una porteria que també es troba a la finca són obra de l’arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. Pel que fa al jardí històric, té una superfície de 3.568 m2, i és obra de l’arquitecte paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier.

El llegat inclou una àmplia col·lecció d’art formada per nombroses pintures, escultures, tapissos, i objectes d’art decoratiu.

El nou equipament neix amb la missió de posar en valor i transmetre el llegat de Julio Muñoz Ramonet, des de diferents perspectives, i alhora generar coneixement i debat crític al voltant de l’art, la cultura, i la ciència. El centre estarà obert a la ciutadania, serà un espai d’activitats culturals i de lleure, però també un nucli per a la reflexió i des d’on fer difusió sobre l’art i els nous paradigmes del coneixement. El pla que es preveu desenvolupar planteja la creació d’un equipament amb escala de barri i amb usos de proximitat.

També tindrà una escala de ciutat com a equipament singular. I finalment, se li vol donar escala internacional, com a centre de referència que fusiona el valor patrimonial i el col·leccionisme del segle XX amb la creació artística i científica del segle XXI.

Així doncs, el nou equipament serà punt de trobada de totes aquelles iniciatives que impulsa la ciutat en el camp de l’art i la ciència, i alhora podrà esdevenir un nucli generador de nous projectes. A més a més, en la línia i l’experiència de les fàbriques de creació de la ciutat, una part dels edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet es destinaran a residències temporals d’artistes i científics d’altres països o ciutats.

El nou equipament tindrà com a objectius:

 • Conservar i interpretar el significat del llegat patrimonial (arquitectònic i de la col·lecció d’art) de Julio Muñoz Ramonet.
 • Organitzar una programació d’activitats culturals dirigides a un públic ampli.
 • Oferir un ventall d’activitats de lleure dirigides al barri, associades al jardí.
 • Construir i difondre un relat sobre el col·leccionisme artístic al segle XX.
 • Contribuir a l’estudi de les connexions entre la ciutat, la cultura, l’art i la burgesia al segle XX a Catalunya.
 • Facilitar la reflexió sobre l’art i la ciència al segle XXI. Gestionar la Fundació Julio Muñoz Ramonet i el seu llegat.

El pla funcional

Pel que fa a la proposta dels usos dels diferents espais dels quals consta el conjunt del llegat, la idea és cobrir els següents àmbits temàtics:

 • Art, cultura i llegat
 • Les formes de vida burgesa a la Barcelona del segle XX (del Marqués d’Alella a Muñoz Ramonet)
 • Col·leccionisme mecenatge, cultura i burgesia (Bosch i Catarineu i Muñoz Ramonet)
 • Art i ciència, els nous paradigmes

Aquests àmbits temàtics es distribuiran en els següents espais:

 • Un espai de difusió del llegat
 • Un espai per a la col·lecció d’art
 • Un espai d’activitats culturals i de lleure
 • Un node d’art i ciència

Dins d’aquests espais s’inclouran zones d’exhibició, zones destinades a la recerca, espais per a la conservació de les col·leccions, espais de creació, espais per generar activitats de barri, entre altres.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.