Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Concedides les beques d’escriptura Montserrat Roig i les de dramatúrgia Carme Montoriol 2021

Aquesta setmana s’han conegut els noms dels  24 creadors i creadores literaris seleccionats en la 5a edició de la convocatòria de les beques Montserrat Roig i en la 3a convocatòria de les beques Carme Montoriol, concedides per l’Institut de Cultura de Barcelona, dins del marc del programa Barcelona Ciutat de la Literatura Unesco.

La selecció dels guanyadors i guanyadores d’ambdues beques s’ha fet a través d’una convocatòria oberta amb un comitè d’experts format per Albert Lladó (escriptor), Mireia Perelló (llibretera) i Silvia Querini (editora) –per a les beques Montserrat Roig–, i per Toni Casares (Sala Beckett), Ferran Murillo (Tantarantana), Marc Chornet (Escenari Joan Brossa), Ester Nadal (Nau Ivanow) i Mercè Sàrrias –en el cas de les beques Carme Montoriol–.

Beques Montserrat Roig
Les Beques Montserrat Roig arriben enguany a la seva cinquena edició amb el mateix esperit de pal·liar la falta d’ajuts directes als creadors literaris recolzant projectes literaris que tinguin relació amb la ciutat de Barcelona, alhora que impulsar textos que projectin la imatge literària de la ciutat al món i homenatjar l’escriptora i periodista barcelonina.

Els autors i autores becats amb 3.000€, que treballaran en un dels espais singulars de la ciutat, en aquesta edició han estat:

 • Franco Chiaravalloti
 • Elisenda Solsona
 • Josefina Luzuriaga
 • Tuli Màrquez
 • Anna Maria Villalonga
 • Marta Polo
 • Arià Paco Abenoza
 • Mònica Batet
 • Carlota Gurt
 • Víctor Alarcón
 • David Aliaga
 • Melcior Comes
 • Yannick Garcia
 • Fernando García Ballesteros
 • Raúl Ruiz
 • Gerard Malet
 • Julia Rendón
 • David Aceituno
 • Yaiza Berrocal
 • Antònia Escandell

En aquesta edició, s’han presentat un total de 123 projectes, 52 de dones i 71 d’homes, la mitjana d’edat dels quals ha estat de 44 anys. De les 20 persones becades, 9 són dones i 11 homes. Pel que fa a la llengua dels projectes guanyadors, 10 ho seran en llengua catalana i 10 en llengua castellana.
Museu Picasso, Biblioteca de Catalunya, Reial Acadèmia de Bones Lletres, Arxiu Històric de Barcelona, Castell de Montjuïc, Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Fundació Joan Miró, Biblioteca de Nou Barris i Biblioteca Francesca Bonnemaison són els equipaments singulars de la ciutat on els guanyadors i guanyadores desenvoluparan els seus projectes.

Beques Carme Montoriol

Enguany se celebra la tercera edició de les beques Carme Montoriol, uns ajuts que volen donar suport de manera específica als dramaturgs i dramaturgues amb una inversió total de 12.000€.

En aquest cas, seran un total de 4 les beques que s’han concedit a:

 • Queralt Riera
 • Ferran Joanmiquel
 • Oriol Morales
 • Josep Maria Miró

Tots ells desenvoluparan el seu treball en espais singulars de la ciutat vinculats a la creació escènica: Escenari Joan Brossa, la Nau Ivanow, la Sala Beckett i el Teatre Tantarantana, tots quatre equipaments teatrals formen part de la xarxa de Fàbriques de Creació.

En aquest cas, el total de projectes presentats ha estat de 58 (24 dones i 34 homes) i la mitjana d’edat dels aspirants ha estat de 36 anys. Dels 4 becats, 2 són dones i 2 homes. Els 4 projectes seleccionats són en català.

 

Imatges i biografies dels autors i autores

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.