Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
S’inicia el procés per seleccionar una nova direcció per a El Born CCM

L’Ajuntament de Barcelona està redactant les bases per tal de poder convocar el concurs durant la primavera.

L’encàrrec serà el de desenvolupar el Pla Estratègic d’El Born CCM pel període 2018-2023

Es fa un relleu en la direcció del centre, que fins ara ocupava l’antropòloga i museòloga, Montserrat Iniesta, per disfuncions en el lideratge tant d’implementació del projecte cultural com de la gestió interna del propi equipament

ATENCIÓ MITJANS DE COMUNICACIÓ: El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, atendrà els mitjans de comunicació a les 12:00 hores a la Sala Lluís Companys. Els mitjans que ho desitgin la podran seguir telemàticament

 

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés per seleccionar una nova direcció per a El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM) per tal de consolidar aquest equipament com a espai de memòria de referència de la ciutat de Barcelona. Actualment s’estan acabant de redactar les bases d’aquest nou concurs i la voluntat és poder-lo convocar a la primavera.

El principal objectiu de la nova direcció serà el d’implementar el Pla Estratègic existent. Aquest document marca les línies estratègiques per aquest equipament en el període entre els anys 2018 i 2023.

Aquest procediment ve donat per la sortida de la direcció de l’antropòloga i museòloga, Montserrat Iniesta, directora de l’equipament des de l’1 de setembre de 2017 fins al 28 de febrer de 2021, per disfuncions en el lideratge tant del projecte cultural com de gestió interna. Provisionalment, fins a la resolució del concurs, la direcció d’aquest equipament l’assumirà el director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB, Carles Vicente.

 El Born CCM, centre memorial de referència a Barcelona

El Born CCM és un equipament municipal que gestiona i posa en valor el patrimoni del lloc urbà que ocupa, i l’utilitza per promoure el coneixement del passat i per reflexionar sobre els processos col·lectius de creació de memòries, tot fent visible l’impacte d’aquests fenòmens en la societat contemporània.

Ofereix una programació integral, que fa dialogar diversos sabers i que utilitza múltiples llenguatges creatius i plataformes de comunicació per fomentar la recerca, la formació, la divulgació i el debat, des de la pluralitat de perspectives i amb la col·laboració de la ciutadania.

L’experiència de visita enllaça la vida de la Barcelona del 1700 amb la d’altres èpoques, sense límit cronològic i fins a l’actualitat. Les activitats conviden a persones de totes les edats a pensar plegades críticament, sobre l’experiència humana del conflicte i de la resiliència, i a imaginar maneres diferents de conviure.

Aquest equipament compta amb un Pla Estratègic que es va iniciar el 2018 i finalitzarà el 2023 i els seus principals objectius i reptes són:

  •  Posicionar El Born CCM en el context i l’entorn actuals: desenvolupar una programació pública que tradueixi la missió; ampliar i diversificar de forma planificada els visitants, usuaris i participants, molt especialment de les exposicions i activitats; evolucionar l’estratègia de comunicació cap al nou posicionament, construint una identificació i imatge pròpies.
  • Potenciar la recerca i la reflexió sobre el lloc, la ciutat i la memòria: ampliar el coneixement sobre el patrimoni del lloc i compartir-lo; generar coneixement i reflexió pública sobre els processos socials de creació de memòries; aproximar el coneixement científic a la ciutadania de forma oberta, plural i des-intermediada en l’àmbit digital.
  • Millorar l’experiència de visita perquè estigui centrada en el visitant: millora de l’experiència de la visita presencial; desenvolupar la dimensió digital de totes les activitats del centre, des d’una visió global, concreta i ben integrada amb la presencialitat; planificar, gestionar i avaluar l’experiència del visitant per assegurar que és fluida, acollidora, enriquidora i ben integrada.
  • Implicar activament la ciutadania a col·laborar: integrar la participació i la col·laboració ciutadana en les exposicions i en la programació; introduir metodologies de mediació col·laborativa i de proximitat amb la ciutadania; obrir l’equipament al barri, amb projectes col·laboratius amb el teixit social que responen a necessitats reals i concretes.
  • Compartir coneixement amb la ciutadania de qualsevol edat: ampliar el programa d’acció educativa més enllà de l’ensenyament reglat a una oferta de formació continuada al llarg de tota la vida; aprofundir el treball col·laboratiu amb les escoles i centres formatius per respondre a les seves necessitats reals i millorar la qualitat de l’aprenentatge; compartir coneixement sobre estudis i temàtiques de memòria.
  • Adaptar l’organització i els recursos a la nova estratègia: millora organitzativa i adequació dels recursos i l’equip implicats en la gestió del centre; desenvolupar la responsabilitat social i un model de treball plural i obert.

 

NOTA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ:

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, atendrà els mitjans de comunicació avui a les 12:00 hores, a la Sala Lluís Companys de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta atenció podrà seguir-se presencialment amb aforament limitat de 13 persones (periodistes i operadors), previ registre al formulari http://barcelona.cat/rodespremsa

Telemàticament, l’acte podrà seguir-se en streaming a través del lloc web del Servei de Premsa (https://ajuntament.barcelona.cat/premsa).

INSTRUCCIONS DE CONNEXIÓ

Instruccions a seguir per preguntar a la roda de premsa:

– Cada periodista que vulgui preguntar per via telemàtica haurà de confirmar-ho enviant un missatge de WhatsApp amb nom i mitjà al telèfon 667 744 459.

– Abans que comenci la roda de premsa, haurà d’obrir l’enllaç següent a través d’ordinador o de dispositiu mòbil i afegir un password que rebrà per WhatsApp: https://barcelona.videotrucada.cat/AjbcnPremsa

– Un cop connectat, haurà de desactivar el micròfon amb el botó ‘micròfon’ situat a la part inferior de la pantalla i seguir la roda de premsa.

– Al torn de preguntes, un moderador donarà pas a cada periodista. Al seu torn, cada periodista haurà d’activar el seu micròfon a través del botó inferior. Amb el micròfon ja activat, caldrà identificar-se amb nom i mitjà i seguidament fer les preguntes. Quan s’hagin respost les seves preguntes, el periodista haurà de dir o indicar que ha acabat el seu torn i tornar a silenciar el seu micròfon.

Igualment, els periodistes que vulguin seguir fent les preguntes a través de missatges de WhatsApp, podran enviar-les al número de telèfon 667 744 459. Caldrà que s’identifiquin amb nom i mitjà.


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.