Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
‘Àngels nous’: instal·lació d’un nou monument públic a la plaça de la Gardunya

El fris fotogràfic de Jorge Ribalta recorrerà diversos espais com el Mercat de la Boqueria o La Massana

Avui s’ha iniciat la instal·lació d’un nou monument públic a la plaça de la Gardunya, a càrrec del fotògraf i investigador Jorge Ribalta, produït per La Virreina Centre de la Imatge i la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, àrea d’Ecologia Urbana, de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte neix de la proposta de la comissió de cultura dels nous veïns dels pisos de protecció oficial d’instal·lar, als espais comuns dels seus habitatges, fotografies de l’exposició Àngels nous. Escenes de la reforma de la plaça de la Gardunya, Barcelona (2005-2018) que es va presentar a La Virreina entre juliol i octubre del 2019. Aquesta mostra oferia un seguiment fotogràfic de la transformació de la plaça al llarg de tretze anys, des de les primeres demolicions de 2005, anteriors a la reforma, fins a l’arribada dels habitants als pisos el juny de 2018. Així mateix, presentava aspectes de la història del lloc, principalment de l’antic monestir de Santa Maria de Jerusalem, i dels canvis de l’espai de la futura plaça després de ser enderrocat en l’últim terç del segle XIX.

Els murals de cada un dels espais seran fragments que, situats al voltant de la plaça, configuraran un gran fris fotogràfic que representa mise en abyme aspectes de la història del lloc. Diferents moments de la reforma de l’espai que es mostren des de les escales de veïns del carrer Floristes de la Rambla fins a la sortida de l’aparcament subterrani de la Gardunya al carrer Hospital, passant per l’interior del Marcat de la Boqueria i l’escola Massana.

La presentació completa del projecte tindrà lloc al mes de març, moment en què s’instal·larà l’última part d’aquest monument públic que té la voluntat d’aportar densitat històrica a una arquitectura nova i contribuir a fer intel·ligible un espai de la ciutat que no havia estat pròpiament habitat durant més d’un segle i mig.

L’originalitat i singularitat del projecte de Jorge Ribalta rau precisament en l’experimentació sobre noves formes de monumentalitat i tot abordant el paper del monument en l’espai públic, que no passa per la glorificació i mitificació dels grans personatges històrics, sinó per representar la petita història invisible i oblidada, per reparar la memòria de cara als nous habitants. El muntatge s’incorporarà a la col·lecció d’Art Públic amb el vistiplau del Consell d’Art Públic.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.