- Premsa Institut de Cultura de Barcelona – ICUB - https://premsaicub.bcn.cat -

La nova edició del Dansa Metropolitana agermana 10 municipis per celebrar la dansa i reivindicar el teixit local

Una norantena d’espectacles i més de 240 activitats en total, conformen la quarta edició del Dansa Metropolitana que se celebrarà del 5 al 21 de març a deu ciutats de l’àrea metropolitana

Entre les novetats d’enguany: l’adhesió de Terrassa al programa i la creació del projecte Filatures de suport a la creació local

Dansa Metropolitana s’inaugurarà el 5 de març al MNACTEC de Terrassa i reunirà noms com Wim Vanderkeybus, el Ballet de Lorraine, Lali Ayguadé, Juan Carlos Lérida, Sol Picó, Iratxe Ansa, Jose Manuel Álvarez, La Veronal, Silvia Gribaudi i Cesc Gelabert, entre altres

 

El projecte cultural i participatiu de l’àrea metropolitana per fer arribar la dansa a tota la ciutadania, el Dansa Metropolitana, celebrarà la seva quarta edició del 5 al 21 de març.

Una de les novetats d’enguany és l’adhesió de Terrassa al projecte, sumant-se així al grup de municipis que ja formen part del Dansa Metropolitana que són Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans

La singularitat de l’any 2020 no ha impedit que el projecte segueixi creixent i teixint complicitats: aquest 2021 se celebraran un total de 241 activitats, entre les quals una norantena d’espectacles diferents; s’ampliarà el nombre de municipis participants i la diversitat i singularitat dels seus espais; s’engegarà el nou projecte Filatures per articular un teixit creatiu local connectat entre municipis, i s’ampliaran horitzons proposant, per exemple, un catàleg de cinema de dansa per poder gaudir a través de Filmin, així com la celebració de més d’una vintena de conferències. També s’oferiran propostes singulars com les peces curtes per a espais no convencionals que es podran veure en diversos centres cívics.

 

Programació: coproduccions, noms internacionals i talent nacional

Amb el focus posat en la creació de nous continguts, Dansa Metropolitana planteja coproduccions amb companyies locals i nacionals per tal de donar suport a la creació dins el sector i generar una oferta de qualitat per al públic i el circuit escènic. Es podran veure un total de catorze coproduccions: nou espectacles del 2021 (Siberia Dansa, Andrés Corchero, The Followers Co, Lali Ayguadé, Jose Manuel Álvarez, Soren Evinson, Thomas Noone, Paula Serrano i LaCerda), dos films de dansa (un film de Diego Sinniger i un d’Edu Pérez, amb coreografia de Lali Ayguadé i Akira Yoshida) i tres espectacles reprogramats del 2020 (Junyi Sun, Cia. Roberto G. Alonso i Sacude)

Dansa Metropolitana es manté ferm en el seu compromís per l’excel·lència i segueix apropant al públic de l’àrea metropolitana grans noms de la dansa internacional amb espectacles d’artistes com Wim Vanderkeybus, Olivier Dubois, el Ballet de Lorraine, Silvia Gribaudi i la Sebastian Weber Dance Company, que es representaran per primer cop a Catalunya. 

Dansa Metropolitana proposa una programació de qualitat que s’obre a tots els estils de dansa per captar l’interès entre un públic més ampli i on hi tenen cabuda una gran diversitat d’artistes d’arreu de l’Estat espanyol. A la programació s’hi troben noms consolidats i de llarga trajectòria de l’escena nacional com Sol Picó, OSSO CLUB (Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases), Mar Gómez, Sergi Fäustino, Frederic Amat, La Veronal i cabosanroque; i noms que tornen a Catalunya com Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza 2020). Aquests artistes conviuen en la programació amb les noves generacions de creadors com Soren Evinson, Paula Serrano o les creadores del programa Noves fornades de creadores del CSD – Conservatori Superior de Dansa, així com els joves ballarins professionals del programa que proposa el creador Thomas Noone.

En un diàleg constant entre disciplines, Dansa Metropolitana ofereix espectacles que van des de la dansa contemporània de gran i petit format, el clàssic, la dansa urbana, fins al flamenc d’El Yiyo & su troupe o dels antics ballarins de la companyia Ballet de Cristina Hoyos, escenes híbrides com la que proposa Elena Córdoba, així com la peça interdisciplinar que es veurà al Macba i que reunirà a l’especialista en dansa basca Jon Maya, el mestre de la dansa contemporània Cesc Gelabert, i el coreògraf i ballarí de flamenc Andrés Marín per fer una interpretació individual de la dansa tradicional basca.

 

Creació del projecte Filatures: suport al teixit local

Una altra de les novetats d’enguany és la creació del projecte Filatures, que neix amb l’objectiu de donar suport a propostes de nous formats presentades en espais no convencionals i escollides a través d’una convocatòria pública. Sota aquest nom, el projecte vehicula la dansa amb les antigues fàbriques tèxtils dels diferents municipis de l’àrea metropolitana i estableix connexions entre les ciutats i el seu passat comú.

Els nou projectes seleccionats que es podran veure durant el Dansa Metropolitana són els d’Ancorae danza, Juan Carlos Lérida, Humanhood, Anna Borrosa, Antes Collado, La Banda Street Groove, Àngel Duran, Les Impuxibles i Mercedes Pedroche.

Els espais on es podran veure aquestes propostes són el MNACTEC de Terrassa, la Fàbrica Siemens de Cornellà, l’Oliva Artés de Barcelona, el Molí d’en Ribé de Santa Coloma, la Tecla Sala de l’Hospitalet, Can Trinxet de l’Hospitalet, el Celler Modernista de Sant Cugat, l’Espai Betúlia de Badalona, la Biblioteca de Viladecans i la Fabra i Coats de Barcelona.

 

Inauguració al MNACTEC de Terrassa i cloenda al MUHBA Oliva Artés de Barcelona

L’edició 2021 del Dansa Metropolitana donarà el tret de sortida el 5 de març al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) de Terrassa. Una inauguració construïda al voltant del projecte Filatures amb dues peces curtes que parlen de la dona (LUA d’Ancorae danza) i de la mecanització en relació amb el món de les fàbriques tèxtils (Máquinas Sagradas de Juan Carlos Lérida)

La jornada de cloenda posarà el focus en l’exhibició concentrada de diversos projectes del programa Filatures al MUHBA Oliva Artés, l’antiga fàbrica taller construïda l’any 1920. S’hi podran veure Unravel d’Àngel Duran, Máquinas Sagradas de Juan Carlos Lérida i Night-in-Gale de Cia Ana Borrosa.

Dansa Metropolitana és un projecte fet a partir de la col·laboració i la complicitat dels teatres i els programadors dels diferents municipis i amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Presentació del Dansa Metropolitana

El divendres, 19 de febrer a les 10.30 hores, al MUHBA – Oliva Artés, va tenir lloc la presentació de la programació de l’edició 2021 del Dansa Metropolitana a càrrec dels membres de la comissió artística del festival Cesc Casadesús, Giulia Poltronieri, Penélope Cañizares i Josep Lluís Marcè i també va comptar amb l’actuació de l’artista Juan Carlos Lérida que va oferir un tast de la seva peça Máquinas Sagradas, emmarcada dins el nou projecte Filatures del festival.

Vídeo de la Roda de premsa [1]

Dossier de premsa i material gràfic [2]