Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Arxiu Històric de la Ciutat exhibirà mensualment un document original dels seus fons en el nou cicle “La vitrina del document del mes”

Quatre dibuixos originals de l’artista Josep Bartolí estrenaran l’espai expositiu aquest mes de febrer

La correspondència privada entre Narcís Oller i Emilia Pardo Bazán, una edició extraordinària del Quixot de Cervantes o la col·lecció d’exemplars del diari El Noticiero Universal ocuparan la vitrina els propers mesos

A partir de demà l’Arxiu Històric de la Ciutat presenta a la seva sala d’exposicions “La vitrina del document del mes”, un espai on mensualment s’exposarà una peça original destacada dels seus fons. El cicle s’inicia amb quatre dibuixos originals de Josep Bartolí del seu pas pels camps de concentració després del final de la Guerra Civil. L’obertura al públic de la nova vitrina coincideix amb la visita a Barcelona de George Bartolí, nebot de l’artista, i Françoise Roux, directora del Memorial del camp de Ribesaltes, institució que prepara una exposició monogràfica dedicada a Josep Bartolí.

L’objectiu del nou cicle expositiu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona és donar a conèixer la riquesa i varietat de fons documentals custodiats. Es tracta d’una iniciativa que fins ara es realitzava només de manera virtual en el web de l’Arxiu i que ara suma l’exposició dels documents originals seleccionats en una vitrina de gran format instal·lada a la sala d’exposicions del vestíbul de la Casa de l’Ardiaca, acompanyada d’uns textos explicatius en tres idiomes. La vitrina del document del mes es pot visitar a l’Arxiu en horari d’obertura de l’exposició, de dilluns a divendres de 9 a 19.30 h, dissabtes de 10 a 19.30 h. Diumenges i festius tancat. L’entrada és lliure. 

Document del mes de febrer de 2021: Josep Bartolí, intèrpret dels camps de concentració
El nou cicle expositiu s’inicia aquest mes de febrer amb quatre dibuixos originals de Josep Bartolí (Barcelona, 1910 – Nova York, 1995). El fons conservat a l’Arxiu és fruit de la donació que el mateix artista va fer el 1989 i gràcies a la qual les obres van passar a formar part del patrimoni de la ciutat. Es tracta d’un conjunt de 116 dibuixos originals. Quasi la meitat dels dibuixos a tinta (ocasionalment amb collage de paper de diari) van servir per al llibre Campos de concentración, amb textos de Narcís Molins i Fàbrega, editat a Mèxic el 1944 i reeditat el 2007. Altres dibuixos de Bartolí van ser publicats durant el seu exili en revistes de Mèxic, Filadèlfia i París. “La idea és més important que la pintura o el dibuix… necessito explicar alguna cosa i com que no tinc altre llenguatge ho haig d’expressar amb el que tinc, dibuix i pintura, però sacrificant els cànons artístics, oblidant el classicisme plàstic, les lleis amb què es regeix la pintura”, confessava el mateix Josep Bartolí.
Coincidint amb diversos aniversaris de l’artista, com ara el 110è del seu naixement i el 25è de la seva mort, Josep Bartolí ha estat protagonista del film animat Josep, del dibuixant Aurel, seleccionat per al festival de Canes, així com també l’edició en castellà del llibre La Retirada, on es posen en diàleg els dibuixos de Bartolí i les fotografies del seu nebot Jordi/Georges Bartolí. Recentment, la televisió francesa ha difós el documental Bartolí, le dessin pour mémoire, rodat en part aquí, a les instal·lacions de la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat.
Més informació sobre Josep Bartolí


“La vitrina del document del mes” exhibirà els originals de l’Arxiu Històric
Cada mes l’Arxiu presentarà documents relacionats amb el moment de l’any, efemèrides històriques, i activitats o treballs del propi centre, amb l’objectiu de divulgar els fons que s’hi conserven de manera documentada.
Entre els documents originals que l’Arxiu exposarà al públic durant els propers mesos s’inclou la correspondència privada entre Narcís Oller i Emilia Pardo Bazán —coincidint amb la celebració del centenari de la mort de l’escriptora gallega—, una edició extraordinària del Quixot de Cervantes editada a Barcelona, la col·lecció d’exemplars del diari El Noticiero Universal —que l’Arxiu ha digitalitzat íntegrament i ha posat a l’abast dels internautes— i documentació inèdita sobre la construcció de les muralles medievals del Raval durant la segona meitat del segle XIV, entre d’altres.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.