Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Les Festes de Santa Eulàlia es mantenen amb activitat limitada oferint portes obertes a museus i exposicions i activitats en línia

 

Les festes s’adapten a la situació sanitària i els actes més tradicionals, com són la cerimònia del penó i l’ofrena floral a Santa Eulàlia, es podran seguir en format virtual

Les exposicions a El Born CCM i al pati de l’Ajuntament, així com les portes obertes als museus, es mantenen en format presencial

En el marc de la festivitat tindrà lloc el proper dimecres 10 de febrer a les 18 hores la presentació del llibre Gegants i gegantes de Barcelona. 52 retallables, que es podrà seguir el directe pel canal Youtube de Barcelona Cultura Popular

A l’apartat de Santa Eulàlia en línia es podran gaudir d’activitats d’altres edicions de les festes

 

Les Festes de Santa Eulàlia s’adapten a la situació actual i, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, s’han hagut de suspendre les cercaviles, els balls i la resta d’activitats que tradicionalment se celebren al carrer. No obstant, si que se celebraran, sense públic, la cerimònia del penó i l’ofrena floral a santa Eulàlia, dos dels actes més significats de les festes, que es podran seguir el divendres dia 12 a les 12 i a les 19:15 hores, respectivament, a través de les xarxes socials i el web de les festes de Santa Eulàlia.

D’altra banda, les colles i associacions de la ciutat han adoptat les mesures necessàries per poder oferir, amb seguretat, les mostres que estaven previstes. Es tracta de les exposicions de les gegantes Laies, al pati de l’Ajuntament; la del bestiari infantil de Barcelona; la del bestiari històric de Corpus; l’exposició de gegantons i capgrossos, i la mostra fotogràfica de la Federació Catalana de Catifaires, totes quatre a El Born Centre de Cultura i Memòria. 

També es mantindran les portes obertes als museus de la ciutat els dies 12 i 13 de febrer, amb un gran nombre d’exposicions, tallers, conferències, representacions i altres activitats destinades a públics de totes les edats. També es podran visitar les diferents mostres que ha preparat La Casa dels Entremesos, com les exposicions temporals “Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, des del món rural a la societat industrial” i “Ombres xineses de Joan Amades”.

A l’apartat de Santa Eulàlia en línia es podran recuperar activitats d’altres edicions de les festes i activitats en línia d’enguany, així com reculls d’imatges que les federacions, entitats i colles han realitzat expressament per a aquesta edició.

 

Les exposicions de Santa Eulàlia

A partir del dia 6 de febrer, i fins al dia 12 , d’11  a 14 i de 17 a 20 hores, les gegantes Laies s’exposaran a l’Ajuntament, que s’estrena com a espai expositiu en aquestes festes. La Gegantona Laia, la Laia de la Plaça Nova, la Laia dels Gegants de Pi, la Lola del Raval o la Maria la Néta de la Barceloneta, entre d’altres gegantes i només gegantes de Ciutat Vella, es reuneixen al pati de la Casa Gran de la ciutat  per reivindicar el paper de la dona en la cultura popular i retre homenatge a santa Eulàlia com a patrona de Barcelona. 

A més, del 7 al 21 de febrer, de dimarts a dissabte, de 10 a 19 hores, i diumenges i festius, de 10 a 20 hores, a El Born CCM, es podran visitar les següents mostres:

Exposició de bestiari infantil: mostra de totes les figures infantils provinents dels diversos barris de la ciutat on prèviament han estat exposades. Es tracta d’un total de divuit bèsties de les catorze colles de bestiari infantil barcelonines. Estarà exposada l’Àliga petita, l’Espurna, l’Espiadimonis i el Drac Trajana, el Barrufafoc, el Nèbula, l’Estarrufadet, les Farfolletes i el Farfollot, el Niku, la Bímbia, els Cavallets petits, el Jussà, l’Ullals i el Banyut i la Sagresaureta.

 “El Corpus és bestial”. Exposició històrica de bestiari de Corpus: per commemorar el 700 aniversari de la festa de Corpus a Barcelona, aquesta exposició de bestiari mostra diverses figures que històricament han participat en aquesta festa d’origen medieval que va ser creada per venerar el sagrament de l’eucaristia. Estarà present el Drac de Vilafranca, la Mulassa de Reus, la Cucafera de Tortosa, l’Àliga de Girona i en Bonifaci, el Bou de Barcelona, totes elles són peces clau per entendre els orígens de les festes actuals.

A més de les bèsties, a l’exposició s’hi poden admirar altres elements propis d’aquesta celebració, com una mostra de catifes de flors i l’ou com balla, elaborats per la Federació Catalana de Catifaires. L’exposició ha estat organitzada per l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i comissariada per l’historiador Nil Rider.

“15 anys de les nostres catifes. De Catalunya a la UNESCO”. Exposició fotogràfica de la FCC: aquesta exhibició fotogràfica fa un repàs dels últims 15 anys de cada entitat associada a la Federació Catalana de Catifaires. La mostra destaca el reconeixement internacional de l’art de fer catifes de flors i reflecteix la participació de les entitats catalanes en els nombrosos països pels quals han viatjat per confeccionar les seves magnífiques catifes, com ara Mèxic, el Japó, Espanya, els Estats Units, el Vaticà, Bèlgica, Itàlia o Malta.

Exposició de gegantons i capgrossos: La tradicional mostra presenta els capgrossos i les figures infantils creades al llarg dels anys per les colles geganteres que participen en aquesta iniciativa de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, amb l’objectiu de fomentar la participació dels nens i nenes en el món geganter.

 

Santa Eulàlia també a les xarxes

Per tal de mantenir viu l’esperit de la festa, a través de les xarxes de cultura popular i del web de Santa Eulàlia es podran seguir diverses activitats en línia, alhora que es podran visualitzar diversos clips de vídeo, alguns realitzats a partir de materials d’altres edicions de la festa i altres a partir de reculls d’imatges que les federacions, entitats i colles de la ciutat han fet per l’ocasió. 

Entre els vídeos que es podran veure, hi haurà un espai pels Protocols de l’Áliga de la Ciutat, així com la tradicional Cercavila de bandes i mostra de puntaires, que sempre tenen el seu espai per Santa Eulàlia. També es podrà escoltar unes actuacions especials de cant coral dels Cors de Clavé així com de la Federació Catalana d’Entitats Corals. 

Les activitats habitualment més massificades, com la diada Castellera de Santa Eulàlia i els Correfocs que eren habituals durant les festes, com son el de les bèsties petites, el dels petits diables i el de Santa Eulàlia, tindran un espai per al record amb imatges de les Festes de Santa Eulàlia d’altres anys. També hi haurà espai pels esbarts, gegants i gegantons, sardanes, i altres mostres de cultura popular. 

 

Presentació del nou llibre Gegants i gegantes de Barcelona. 52 retallables

Amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia 2021, l’Ajuntament de Barcelona edita el nou llibre Gegants i gegantes de Barcelona. 52 retallables, una publicació dirigida al públic familiar. La proposta neix arran de la idea que va sorgir dels Gegants de la Ciutat per celebrar el Corpus 2020: un retallable amb tots els vestits que ha dut la parella d’ençà del 1929. La iniciativa va ser tan ben rebuda que per la Mercè es va repartir a les exposicions de cultura popular de forma gratuïta i encara es pot aconseguir algun exemplar a la Casa dels Entremesos.

De fet, els dibuixos de la nova publicació també són de la il·lustradora Laia Berloso. El format ha estat ideat per les dissenyadores de La Japonesa i els textos són de Nico Alonso.

El nou projecte pretén promoure la història, anècdotes i curiositats dels gegants barcelonins en un format amè i didàctic, amb un seguit d’elements que el fan únic. El retallable es presenta dins d’una carpeta on hi apareixen dibuixades moltes de les figures que formen part del joc. A més, la carpeta serveix per poder endreçar totes les peces com ara les figures, els vestits, els barrets i els complements.

La carpeta conté un punt de llibre de la Gegantona Laia, un bloc amb tots els gegants i gegantes preparats per retallar i un llibre amb la història i curiositats de totes les figures. Els diversos elements s’han treballat amb papers de diferent gramatge per poder assegurar la qualitat dels materials i que puguin complir la funció de jugar-hi, obtenint un producte final de gran qualitat.

En total, el Retallable inclou més de 50 gegants i gegantes de tota la ciutat, distribuïts per barris i districtes. Hi apareixen els Gegants de la Ciutat, el Pi, Santa Maria del Mar, la Laia, la Crespinella, la Barceloneta, Nous de la Plaça Nova, el Raval, Sant Jaume, Sant Pere de les Puel·les, l’Esquerra de l’Eixample, l’Ocellaire de l’Eixample, la Sagrada Família, Sant Antoni, la Marina, Nous del Poble-sec, Nous de Sants, Nous de Sarrià, Fundació Aspasim, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, la Sagrera, Sant Andreu de Palomar (Coloms), la Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, Nous del Clot, el Poblenou i Nous de la Verneda de Sant Martí.

La presentació del Retallable s’ha adaptat a la pandèmia i per això s’han programat dues propostes virtuals. En primer lloc, un nen seguidor de les colles geganteres el presentarà a les xarxes de Cultura Popular Barcelona, amb la idea d’arribar directament al públic infantil. I el dimecres 10 de febrer a les 18 h es farà una presentació al canal de Youtube de Cultura Popular Barcelona, on hi intervindran els autors i dissenyadores.

El Retallable dels Gegants i Gegantes de Barcelona té un cost de 10 euros i està ja disponible a les llibreries de la ciutat, a la llibreria municipal de la Sala Ciutat  i altres centres especialitzats, com la Casa dels Entremesos.

 

Imatge Gràfica

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.