Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El festival BCNegra clou avui la programació amb un balanç provisional de 35.000 espectadors

Malgrat no haver pogut tirar endavant el festival en els 17 espais previstos per posar en valor la Rambla Negra, la 16a edició del certamen en virtual tanca amb un seguiment de les activitats que el consolida i projecta com un dels més importants del panorama literari actual

Després de 10 dies de festival i 52 taules rodones, pel plató del Palau de la Virreina de BCNegra han passat 162 participants, dels quals 140 ho han fet de manera presencial i 22 per connexió remota. La col·laboració amb el sector editorial ha estat clau per garantir l’èxit de l’edició i posar en valor la riquesa del gènere

El lliurament del premi Pepe Carvalho a l’escriptora nord-americana Joyce Carol Oates, retransmès en directe per betevé, va registrar una audiència de 23.776 espectadors

Totes les activitats que han format part del festival podran recuperar-se a la carta des del web de BCNegra

La Rambla Negra és i ha estat el fil conductor del festival 2021. Un certamen pensat per redescobrir la Rambla per als barcelonins i barcelonines des de la perspectiva literària. Carlos Zanón, comissari del festival BCNegra ha posat de manifest, en el marc del balanç de tancament del festival, que “al llarg de moltes dècades la Rambla ens ha ajudat a configurar aquest paisatge novel·lesc i inspirador per al gènere”. Tot i les dificultats per tirar endavant l’edició d’enguany tal i com s’havia previst per causa de la situació sanitària, Zanón ha remarcat que “al llarg d’aquests deu dies hem pogut reivindicar el fet cultural com a element essencial per a la societat, i des de la Rambla Negra hem fet la nostra particular aportació en defensa de la creació, de la cultura i de la societat omplint-la de literatura, música, còmic i poesia.”

Reconvertir el festival no ha estat una tasca fàcil a priori. S’ha hagut d’adaptar una programació que comptava amb 119 autores i autors, i 40 moderadors, distribuïts en 17 espais, dissenyat per a un públic presencial, que només en l’edició 2020 va tenir unes xifres d’assistència de 12.000 persones, a un format que fos presencial pels participants, però en línia pel que fa al públic. Aquest gir no hauria estat possible, ha volgut remarcar Zanón, “sense l’excel·lent resposta per part dels escriptors, escriptores, així com de les editorials corresponents, que han fet tot el possible per mantenir el format presencial.”

En total, s’ha mantingut la xifra dels 162 participants, dels quals 22 han estat per connexió remota, com és el cas d’alguns autors estrangers com Joyce Carol Oates, David Peace, Hideo Yokoyama, Claudia Piñeiro, Abir Mukherjee, Sandrine Destombe, o Daniel Krauze. Pel plató del Palau de la Virreina han passat 122 escriptores i escriptors i 40 moderadores i moderadors.

Pel que fa a la part tècnica, es va optar per dissenyar un festival pensat com un canal de televisió, amb programació diària, cobrint totes les tardes de dilluns 26 a divendres 29, i emtent programació a jornada completa el diumenge 24, dissabte 30 i diumenge 31. Carlos Zanón, juntament amb la periodista Txell Bonet, han estat els encarregats de presentar diàriament les taules rodones així com anècdotes entorn al festival. Per primera vegada, totes les taules de debat han quedat enregistrades i podran ser recuperades a la carta a través del web de BCNegra. L’emissió en directe ha permès portar el festival més lluny que mai, arribant no només al públic local com era habitual, sinó obrint-lo a Catalunya i a la resta de l’Estat, així com a Llatinoamèrica. També BCNegra allarga la seva ombra durant el mes de febrer incorporant-se a la programació de betevé que recuperarà en diferit, de dilluns 1 de febrer a divendres 5, els següents debats: Fora de joc, La ciutat i la ciutat, Aixeca’m més amunt, Escòria i El llarg adéu.

En total més de 35.000 espectadors han seguit les més cinquanta activitats programades, fet que consolida i projecta el festival com un dels més importants del panorama literari actual. Destacar el lliurament del premi Pepe Carvalho a l’escriptora nord-americana Joyce Carol Oates, retransmès en directe per betevé, que va registrar el passat dilluns 25 de gener una audiència de 23.776 espectadors.

Zanón ha volgut agrair “a tots els locals de la Rambla que ens van voler obrir les seves portes amb il·lusió, amb el mateix desig que nosaltres per retornar la Rambla als barcelonins i barcelonines a través de la literatura” i també “als escriptors, les escriptores i les editorials participants per haver-lo fet possible”. Així mateix ha reconegut al Gremi de Llibreters, Gremi d’Editors i Editors.cat, “el suport que han donat al festival i l’esforç que estan fent per fer front a l’adversitat actual que viu el sector. Volem i necessitem llibreries obertes i esperem que el festival hagi servit com a altaveu, que el públic s’hagi quedat amb el nom de les autores i autors que hem presentat i que comprin llibres.”

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.