Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Joyce Carol Oates rep el XVI premi Pepe Carvalho en el marc del festival BCNegra 2021

Joyce Carol Oates  ha rebut avui el  XVI premi Pepe Carvalho en un acte virtual al Saló de Cent presidit pel tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats 

Nascuda a Lockport, Nova York, el 1938, és una de les grans figures de la literatura contemporània nord-americana i autora de més de cinquanta novel·les, quatre-cents relats breus, més d’una dotzena de llibres de no-ficció, vuit de poesia i altres tantes obres de teatre en quatre dècades

Subirats ha volgut posar de manifest que a més del seu gran talent com a escriptora  “Joyce Carol Oates és també una dona valenta, que no té por a dir el que pensa i el que sent. Una dona compromesa en la defensa dels drets civils i lluitadora incansable contra les noves formes de populisme que amenacen els valors més fonamentals de la nostra democràcia.  Una autora que ens acosta al fenomen de la violència des de múltiples òptiques per oferir-nos una visió global sobre com impacta en les persones i en la societat.”

El jurat d’enguany ha estat format per Carlos Zanón, com a president i comissari del festival BCNegra;  Rosa Ribas, Anna Abella, Núria Cadenes, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, en qualitat de vocals

Vídeo del lliurament del premi

Imatges gràfiques del lliurament i xerrada amb la periodista Anna Guitart

Joyce Carol Oates (Lockport, Nova York, 1938) és una escriptora que ha treballat gairebé qualsevol gènere literari -novel·la, conte, teatre, poesia, assaig i crítica literària- i també ha exercit importants tasques d’editora. El jurat ha declarat que Joyce Carol Oates “des dels seus inicis com a escriptora representa el millor de la narrativa nord-americana, reconeixent la seva obra dins del gènere negre per a la concessió en aquesta edició del Premi Pepe Carvalho”. El jurat ha volgut destacar “el personal tractament que Joyce Carol Oates realitza, des de diferents òptiques, del fenomen de la violència i la seva transcendència psicològica i social, la seva personal immersió en el gènere per expandir-lo i obrir-lo al present, l’exposició i la mirada del violent i la víctima, idea de culpa i redempció, venjança, oblit i, potser, perdó”.

Joyce Carol Oates ha dedicat unes paraules d’agraïment pel present reconeixement: “Em sento profundament honrada per aquest distingit premi en memòria del gran Manuel Vázquez Montalbán i del seu famós detectiu Pepe Carvalho, que ocupa un lloc tan especial en la història de la ficció negra del segle XX.  És un honor encara més significatiu pel fet que el món actual està tan impregnat de misteri i delicte que necessita de debò una literatura que exposi les maquinacions del mal perquè es pugui assolir la justícia —l’idealisme paradoxal del negre, que il·lumina i alhora explora sense por ‘el fosc’ a través de personatges ficticis amb els quals podem identificar-nos i empatitzar”.

Va néixer a Lockport, Nova York, el 1938. Autora de més de cinquanta novel·les, més de quatre-cents relats breus, més d’una dotzena de llibres de no-ficció, vuit de poesia i altres tantes obres de teatre en quatre dècades, és una de les grans figures de la literatura contemporània nord-americana. Ha estat guardonada amb nombrosos premis, com el National Book Award, el PEN / Malamud Award, el Prix Fémina Étranger i, a Espanya, amb el Premi BBK Ja! Bilbao pel «moderníssim humor negre de la seva obra». El 2011 va rebre la National Humanities Medal, el guardó civil més alt del Govern nord-americà en el camp de les humanitats, i el 2012, el Premi Stone de l’Oregon State University per la seva carrera literària.

Alguns dels seus títols van ser traduïts al castellà per diverses editorials com Lumen, Edaf, Edicions B, Edhasa i El Aleph. Les editorials catalanes Cruïlla i Edicions 62 han traduït alguns dels seus llibres. Va ser l’editorial Alfaguara la que va iniciar el 2008 la publicació de la seva obra amb la novel·la La hija del sepulturero, a la qual van seguir Mamá; Infiel (recull de relats triat com un dels llibres més destacats de 2001 segons The New York Times); Ave del paraíso; Memorias de una viuda; Una hermosa doncella; Blonde -la seva gran novel·la sobre la vida de Marilyn Monroe que va ser finalista del Premi Pulitzer i ha estat recentment adaptada al cinema-; Hermana mía, mi amor (Grand Prix de l’Héroïne Madame Figaro); Mujer de barro; Carthage; Mágico, sombrío, impenetrable; Rey de picas: Una novela de suspense (un dels Millors Llibres de l’any segons El Cultural d’El Mundo), Un libro de mártires americanos Riesgos de los viajes en el tiempo. Alfaguara publicarà el gener 2021 la seva aclamada novel·la Delatora.

El Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, ​​té per objecte reconèixer la trajectòria literària d’escriptores i escriptors en l’àmbit de la novel·la negra. El nom del guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre investigador privat Pepe Carvalho.

Joyce Carol Oates, se suma a una llista de quinze guardonats des que es convoqués el premi per primer cop l’any 2006, com Juan Madrid (2020); Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018); Dennis Lehane (2017); Donna Leon (2016); Alicia Giménez Bartlett (2015); Andrea Camilleri (2014); Maj Sjöwall (2013); Petros Markaris (2012); Andreu Martín (2011); Ian Rankin (2010); Michael Connelly (2009); PD James (2008); Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.