Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament de Barcelona ret homenatge a l’escriptor Manuel de Pedrolo amb una placa a la casa on va viure

Joan Subirats ha anunciat en el marc de l’acte que Barcelona impulsarà a partir de l’any vinent un nou Festival de Novel·la de Ciència Ficció i Fantasia, comissariat per l’escriptor Ricard Ruiz Garzón

Avui dilluns, 21 de desembre l’Ajuntament de Barcelona ha descobert la placa que l’Ajuntament de Barcelona dedica a l’escriptor Manuel de Pedrolo, a la façana de la casa on va viure, al carrer de Calvet, 9. La instal·lació de la placa es va acordar a la Ponència del Nomenclàtor el passat mes de setembre del 2020, sol·licitada per la Comissària de l’Any Pedrolo i Barcelona Ciutat de la Literatura Unesco.

L’acte ha comptat amb la participació del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats; el regidor del districte de Sarrià–Sant Gervasi, Albert Batlle; la comissària de l’Any Pedrolo i membre de la junta del Patronat de la fundació, Anna Maria Villalonga, i l’escriptor i amic de Manuel de Pedrolo, Joaquim Carbó. També s’han realitzat lectures d’alguns fragments de l’obra de Pedrolo, amb la veu d’ Antoni Munné-Jordà, amic de Manuel de Pedrolo, i d’ Anna Moreno-Bedmar, membre de la junta del patronat de la Fundació de Manuel Pedrolo.

Joan Subirats ha volgut destacar, parafrasejant a la comissària de l’Any Pedrolo, Anna Maria Villalonga, que “en l’edifici del carrer Calvet 9 s’hi ha escrit, almenys, la meitat de la literatura catalana del segle XX”. Així mateix ha volgut aprofitar la commemoració per anunciar que “Barcelona acollirà l’any que ve un nou festival literari. El 2021 tindrà lloc la primera edició del Festival de Novel·la de Ciència Ficció i Fantasia”. Els detalls del festival es faran públics al voltant del mes de febrer, però Subirats ha avançat que “el comissari serà Ricard Ruiz Garzón, autor d’una quinzena de llibres; columnista i crític literari, i professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i al Màster d’Edició de la UPF”.

Manuel de Pedrolo, al mapa literari de Barcelona

La presència de la placa commemorativa a Manuel de Pedrolo vol materialitzar sobre un punt concret de la geografia de la ciutat la seva presència en el mapa literari que respon a la importància d’una obra literària extensa i prolífica, que va abastar múltiples gèneres i a la qual caldria afegir la seva tasca de traductor, vessant fonamental a l’hora d’apropar a la llengua catalana un gran nombre de clàssics contemporanis.

Des de Barcelona ciutat de la literatura s’ha impulsat el mapa literari que és a l’hora un material imprès i una guia mitjançant la qual promoure i difondre el patrimoni literari de la ciutat. Directament vinculat al mapa i als escriptors i escriptores que hi figuren, es vol estendre pel conjunt dels indrets identificats un seguit de plaques commemoratives que identifiquen punts de la ciutat amb escriptors i escriptores, ja sigui per constituir espais físics on van viure o on van treballar. També es preveu la presència de panots de terra que vincularan indrets geogràfics de la ciutat amb fragments d’obres literàries en les quals aquests indrets es converteixen en escenaris i espais narratius.

Manuel de Pedrolo, autor de Barcelona

Manuel de Pedrolo va néixer el primer d’abril de 1918 a la Segarra. Va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX i molt llegit. Tot i que va destacar com a novel·lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig… Tots li interessaven, tots li servien per explicar el seu pensament i per a recrear nous mons, que o bé retrataven una societat complexa i reprimida —políticament, sexualment, socialment—, o n’imaginaven una de nova amb unes altres possibilitats, sobretot d’alliberament, personal o col·lectiu.

L’autor també va destacar com a traductor i com a director de la mítica col·lecció de novel·la negra Cua de Palla. Del centenar llarg d’obres publicades —la majoria força anys després de ser escrites, per culpa de la censura— han esdevingut referents ineludibles “Joc brut”, “Cendres per Martina”, “Trajecte final” i “Mecanoscrit del segon origen”. Pedrolo va tenir una acollida de públic excel·lent i junt amb Josep Pla —tan divergent d’idees— és l’autor en llengua catalana més llegit

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.