Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El projecte comunitari #RavalKm0 surt del Raval i il·lumina la façana de l’Ajuntament de Barcelona durant el Nadal

Eo0HgCCWEAEF5VzLa instal·lació ‘Abraçades #RavalKm0’, formada per 47 d’arcs de llum, mostra imatges de relacions entre el veïnat i treballadors i treballadores del Raval fotografiats/des en anteriors edicions del projecte. El projecte comunitari  promogut per la Fundació Tot Raval i la cooperativa Impulsem enguany ha comptat amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona  

El projecte #RavalKm0 per la seva 6a edició  aquest any surt del barri i il·luminarà la façana de l’Ajuntament de Barcelona durant tot el Nadal, així com diversos carrers i espais del Raval. Els arcs de llum reprodueixen imatges de relacions entre el veïnat i treballadors i treballadores del Raval.

La dissenyadora Maria Güell, que compta amb una àmplia experiència en la il·luminació d’espais públics, i el dissenyador Curro Claret són els autors de la instal·lació ‘Abraçades #RavalKm0’, formada per prop de 50 arcs de llum que han estat produïts a la cooperativa Impulsem. Les imatges que han inspirat els llums del projecte han estat realitzades en diferents edicions pels fotògrafs Maria Espeus, Laia Albert i Jordi Puig.

Darrera dels llums #RavalKm0 hi ha les històries i relacions personals dels veïns i veïnes d’un barri tan divers com és el Raval. Són l’essència d’un projecte comunitari i col·laboratiu que sorgeix del treball en xarxa entre entitats, institucions i comerços del barri. Un treball més necessari que mai i que ha quedat ben palès en aquests temps de crisi pandèmica. Uns arcs de llum en els quals les abraçades, tan preuades i enyorades en aquests temps, són les principals protagonistes.

Les fotografies representades a través dels arcs de llum ens parlen de solidaritat, de la importància de l’acompanyament a la solitud o de la importància de la comunitat, del bon veïnatge o de compartir amb les persones estimades, que avui més que mai són valors tan preuats.

La il·luminació de la façana de l’Ajuntament es complementa amb una petita mostra gràfica sobre el projecte que es pot visitar gratuïtament a l’espai de les Cavallerisses del consistori.

El projecte, com ha fet en les anteriors edicions, també il·luminarà diversos carrers i espais del Raval amb 81 arcs de llum: carrer Tallers, carrer Robadors (inclosa la plaça Salvador Seguí), carrer Hospital, Rambla del Raval, Mercat de La Boqueria, carrers al voltant de la plaça Universitat (Ronda Sant Antoni, Aribau i plaça Universitat), diferents equipaments del Raval (La Capella, CCCB, MACBA, Arts Santa Mònica, Museu Marítim, Gran Teatre del Liceu, Hotel Espanya, Filmoteca de Catalunya, seu del Districte de Ciutat Vella i UGT. Enguany, com a novetat, a la Rambla del Raval s’hi han penjat banderoles que mostren les fotografies de veïnat i treballadors i treballadores del barri representats en els arcs que la il·luminen.

En total s’han penjat 128 arcs de llum entre la façana de l’Ajuntament de Barcelona i 15 carrers, espais i equipaments del Raval.

Un projecte fet des de i per al barri. El projecte busca generar noves oportunitats formatives, laborals i comercials al barri, a la vegada que es promou la millora de la imatge del Raval, dins i fora del barri, a partir del treball col·lectiu de diferents entitats, institucions i comerços del barri per construir i aplicar una filosofia socialment responsable.

La iniciativa del projecte #RavalKm0 va néixer l’any 2015 a partir del treball conjunt amb l’Eix Comercial del Raval i els seus més de 300 establiments comercials adherits. Aquest projecte també respon a la necessitat d’abordar els processos de dinamització social, cultural i comercial dels barris des de la implicació i corresponsabilitat de tots els agents del territori. Per millorar la qualitat de vida al Raval és important que aquest sigui un barri on el comerç local i de proximitat tingui el protagonisme. Però també que els processos de dinamització comercial i cultural tinguin en compte les necessitats formatives i ocupacionals de les persones amb qui conviuen. El projecte #RavalKm0 vol promoure dinàmiques més comunitàries que afavoreixin un Raval com a Territori Socialment Responsable.

Durant els 6 anys de trajectòria el projecte #RavalKm0 ha produït 170 arcs de llum, donant oportunitats formatives a 53 persones, generant 32 contractacions temporals a persones en atur i fotografiant a 450 persones vinculades al barri.
En l’edició d’enguany, la il·luminació de la façana de l’Ajuntament de Barcelona ha comptat amb la implicació de l’Institut de Cultura de Barcelona.  La il·luminació dels carrers i espais del Raval ha comptat amb el suport del Districte de Ciutat Vella, el Pla de Barris Raval Sud i Gòtic Sud, l’Obra Social ‘la Caixa’, l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria, l’Associació de Comerciants Pelai Centre i Rodalies, l’Eix Comercial del Raval i Citelum.

Més informació aquí

 

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.