Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Barcelona s’escriu i es descriu al llarg de la història i protagonitza el festival Barcelona Novel·la Històrica 2020

Banner premsa 650x200-2Entre el 9 i el 14 de novembre, arriba la 8a edició del Barcelona Novel·la Històrica en format virtual

El programa, comissariat per l’editor Fèlix Riera, se centra en la ciutat de Barcelona i en la capacitat dels seus autors i autores de fabular-la

8 xerrades en streaming, una ruta literària en format podcast i itineraris per la ciutat amb l’aplicació Literapolis

Destaquen ‘Quinze (ara setze) generacions d’una família catalana’, de Martí de Riquer, amb la participació de Borja de Riquer i Casilda Güell, ‘Barcelona segle XVIII’, amb Jaume Cabré i Vicenç Villatoro, i ‘Barcelona dels anys 20 als anys 60’, amb Sergio Vila-Sanjuán, Sergi Doria, Andreu Claret, Lluís Permanyer i Emma Riverola

El 9 de novembre es lliurarà el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, a l’autor Eduardo Mendoza pel conjunt de la seva obra

El periodista Martí Gironell ha dissenyat una ruta literària en format podcast pels diferents períodes que marquen la història de Barcelona

 

Del 9 al 14 de novembre, tindrà lloc virtualment una nova edició del festival Barcelona Novel·la Històrica, una celebració que posa la mirada en la ciutat de Barcelona i en la capacitat de ser fabulada pels seus autors i autores. Una cita que vol apropar la història de la ciutat comtal a través de les novel·les històriques de les quals n’és la protagonista. Aquest any, per la situació sanitària, el festival ha hagut d’ajustar la seva programació al format virtual per garantir la seva celebració.

El programa, comissariat per l’editor Fèlix Riera vol convidar a viure i conèixer Barcelona, amb tota la seva complexitat i diversitat. En les seves paraules, “Barcelona Novel·la Històrica vol avançar i comprendre la Història de la mà de Barcelona. La Barcelona que ha estat capaç de convertir-se en símbol de modernitat, creativitat i hospitalitat malgrat els vents contraris de la història que a tota ciutat li toca viure. La ciutat, Barcelona observada a través de les novel·les històriques que l’han convertit en protagonista.”

És per això que Barcelona i, per extensió, les barcelonines i els barcelonins del present i del passat, són l’eix de la vuitena edició de Barcelona Novel·la Històrica. Una edició que recorre la ciutat construïda, l’hospitalària o l’oculta, les ciutats que va ser als segles X, XVIII o XX, les Barcelones que grans novel·listes han immortalitzat en els seus llibres i algunes Barcelones encara per descobrir.

Barcelona s’escriu dia a dia, i l’empremta de la seva història es pot llegir als carrers, a les façanes d’edificis i als monuments que l’identifiquen. Per això, Barcelona Novel·la Històrica no només proposarà xerrades, sinó que també convidarà a recórrer els seus carrers amb itineraris i rutes literàries en línia.

Totes les xerrades es podran seguir des de casa a través del web del festival www.barcelona.cat/novel.lahistorica, i els noms propis que protagonitzaran aquesta edició són Borja de Riquer, Casilda Güell, Maria Carme Roca, Enric Calpena, Coia Valls, Elena Hevia, Alfred Bosch, Toni Soler, Martí Gironell, Judit Carrera, Jordi Garcés, Rosa Navarro, Adolfo Sotelo, Care Santos, Jaume Cabré, Vicenç Villatoro, Sergio Vila-Sanjuán, Sergi Doria, Andreu Claret, Lluís Permanyer, Emma Riverola, Juan Pablo Villalobos, Pola Oloixarac, Santiago Roncagliolo, Rodrigo Fresán i Aurelio Major.

En el marc del festival, el dilluns 9 a les 18:00 h, es podrà seguir en streaming el lliurament del Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, i que atorga l’Ajuntament de Barcelona a l’autor Eduardo Mendoza pel conjunt de la seva obra. L’acte tindrà lloc al Born CCM. Des del mateix espai, l’escriptor mantindrà posteriorment un diàleg amb la periodista Lídia Heredia al voltant de la seva obra i la seva relació amb Barcelona, que també es podrà seguir per streaming.

Un any més, la festa literària Cronos posarà el punt final a Barcelona Novel·la Històrica. Màrius Serra, filòleg i ludolingüista, convida als assistents a participar al Cronòstic, un joc d’endevinament que posa a prova els coneixements històrics dels jugadors i jugadores. Enguany, hi participaran Maria Carme Roca, Sebastià Alzamora, Martí Gironell, Toni Soler, Núria Esponellà, Jordi Amat, Pilar Rahola, Albert Pijuan, Núria Pradas, Enric Calpena, Albert Villaró i Pablo Martin Sánchez.

 

Dossier de premsa i materials audiovisuals

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.