Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
#ArqueoBorn20: Es posa en marxa una nova fase d’excavacions al jaciment arqueològic del Mercat del Born per conèixer més detalls de la BCN del s. XVIII

A partir de demà dilluns, 14 de setembre, es posa en marxa #ArqueBorn, un projecte de recerca integral de tot el conjunt del jaciment del Mercat del Born, que permet anar descobrint l’empremta de part de la història i patrimoni de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa desenvolupada des del 2016, en col·laboració amb el Servei d’Arqueologia de Barcelona.

A El Born CCM es conserva un gran conjunt arqueològic urbà, amb restes que van des d’època romana fins al segle XVIII. És per això que des del 2016 i en col·laboració amb el Servei d’Arqueologia de Barcelona s’està duent a terme un projecte de recerca integral del conjunt anomenat ARQUEOBORN. Una de les accions previstes dins del pla és la realització d’excavacions arqueològiques al subsòl, ja que encara són molts els dubtes que tenim per tal d’avançar en el coneixement d’aquest indret on, com un palimpsest, resta l’empremta de part de la història i patrimoni de Barcelona.

Malauradament, però, i degut a la pandèmia pel Covid 19, enguany les excavacions s’han de desenvolupar en un període diferent al d’edicions anteriors. Es faran entre setembre i novembre i les desenvoluparan arqueòlegs professionals, quan fins aleshores s’havien realitzat a l’estiu en col·laboració amb les universitats de Barcelona (UB) i Autònoma (UAB), en el marc d’un conveni de pràctiques amb els estudiants del Grau d’Arqueologia (molt valorat i que esperem recuperar per l’edició de 2021).

Aquesta campanya se seguirà excavant la casa Santmartí, on queden dos àmbits per acabar. Un cop es finalitzi l’excavació pròpiament dita, els conservadors–restauradors tornaran a col·locar les estructures estretes per tal que tot el conjunt quedi com a la fase final del barri, quan es va procedir al seu enderroc (recordem que aquest es va produir en el primer terç del segle XVIII, dins el Decret de Nova Planta establert per Felip V).

Un dels objectius principals a l’hora de planificar aquesta intervenció és que, un cop aquesta es finalitzi, el sector ha de quedar igual que abans de començar a excavar, reposant tots els paviments a la posició original. Aquest any es tornara a posar també una claveguera de la casa Santmartí.

L’excavació podrà ser observada i seguida diàriament des de la balconada d’El Born CCM per tots els visitants del Centre.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.