Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Prop de 9.000 persones assisteixen als 36 concerts programats aquest estiu al Sala Barcelona

Del 2 de juliol al 30 d’agost al Pati d’Armes del Castell de Montjuïc ha recollit una programació eclèctica que reflecteix el caràcter i la diversitat de les sales de concerts de la ciutat on s’han programat 56 bandes i 35 DJs

Sala Barcelona recull prop de 60.000€ que ajudaran a pal·liar la manca d’ingressos a aquelles sales que estiguin en una situació més complicada

El programa aconsegueix reactivar l’activitat social i econòmica de la música en directe de la ciutat amb noves bases cooperatives entre administració, sales de concert, artistes i diversos agents del teixit musical de la ciutat

La iniciativa neix de la mà de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) amb la finalitat de fer front a la situació del sector provocada per la crisi sanitària donant suport a qui ha patit més de prop les dificultats del context actual

 

Durant els mesos de juliol i agost, 36 concerts de dijous a diumenge, han tingut lloc al Pati d’Armes del Castell de Montjuïc. Amb una programació eclèctica que reflecteix el caràcter, la diversitat i l’essència de les sales de concerts de la ciutat, s’han programat prop de 60 bandes i 35 DJs.

Quasi 9.000 persones han pogut gaudir de música en directe durant les 36 jornades organitzades a l’aire lliure en aquest espai tan especial. Els preus de les entrades s’han fixat entre els 12€ i els 15€ per tal de garantir l’accessibilitat de la ciutadania, fet que queda demostrat amb l’assistència de públic al cicle, generant un espai amb totes les mesures de seguretat sanitària.

Sala Barcelona ha aconseguit crear un cartell amb la personalitat d’aquelles sales que tant agraden al seu públic des d’una perspectiva de gèneres transversal i oberta. S’han programat les bandes que habitualment toquen a les sales de concerts de la ciutat i els assistents les han pogut gaudir en un entorn excepcional.

 

Compromís amb el sector

Un dels objectius principals de Sala Barcelona, no només ha estat reactivar l’escena musical de la ciutat, també la recaptació de fons per ajudar econòmicament a aquells espais de petit aforament (menys de 250 persones de la ciutat de Barcelona) de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya en risc de tancament, per tal que aquesta crisi no deixi sense escenaris a tants músics i professionals que els necessiten. S’han aconseguit recaptar al voltant de 60.000€ que ajudaran a pal·liar la manca d’ingressos a aquelles sales que estiguin en una situació més complicada. 

I, sobretot, Sala Barcelona ha reactivar els concerts, donant suport i generant activitat entre el conjunt d’agents de la cadena de valor de la música en directe: artistes, el personal tècnic i auxiliar, els mànagers, les empreses de so i llums, els programadors, fotògrafs i tots els professionals que intervenen en la creació d’un concert. En total 40 oficines de management diferents han fet possible el Sala Barcelona. El cicle de concerts ha donat feina durant l’estiu a 17 tècnics i tècniques de llums i so, 15 persones de sales com a programadors i muntadors, 5 persones de seguretat i 7 fotògrafs (2 contractats i 5 com a col·laboradors habituals). 

A més, el projecte ha permès ampliar les hores de feina del personal del Castell de Montjuïc fins a gairebé 3.000, en un moment en què moltes empreses s’han vist obligades a reduïr. Això es tradueix en llocs de treball per cambrers i cambreres, personal d’atenció al públic i supervisió, manteniment, seguretat i neteja. 

 

Sala Barcelona: fer de la necessitat virtut

Les sales de concerts de l’ASACC decideixen tancar voluntàriament l’11 de març, tres dies abans de declarar-se l’Estat d’Alarma pel Govern Central. En aquest moment ja fa mig any que estan amb la persiana abaixada i tot indica que seran les últimes en poder tornar a obrir. 

És una situació molt complexa i devastadora per a tot el sector de la música, en especial per a les sales de concerts de petit aforament, que són espais culturals fonamentals pel creixement dels artistes i de les seves carreres, una peça clau del teixit, valuosa però vulnerable i que cal potenciar i protegir. És per això, que va sorgir el projecte Sala Barcelona, fruit de la col·laboració entre l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (amb la coordinació,  selecció i producció musical) i l’ICUB (amb l’aportació de gairebé 180.000€), i amb el suport especial de FREE DAMM i la Fundació SGAE.

Gràcies a l’èxit d’aquesta cooperació, el projecte Sala Barcelona ha assentat les bases de coordinació i col·laboració entre l’administració i les entitats privades del món de la música per tal de reforçar la continuïtat del sector. 

Actualment l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya està formada per un total de 75 sales arreu de Catalunya. De les quals, 42 són a la ciutat de Barcelona i 27 són de menys de 250 persones d’aforament.

 

Recursos gràfics aquí

Vídeo de la roda de premsa de balanç aquí

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.