Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Albert Garcia Espuche presenta el llibre ‘La gent del carrer Montcada. Una història de Barcelona (segles XIII a XVIII)’

Dilluns 22 de juny, a les 11.00 h, al Museu Etnològic i de Cultures del Món (Carrer Montcada, 12), tindrà lloc la roda de premsa de presentació dels dos volums del llibre La gent del carrer Montcada. Una història de Barcelona (segles XIII a XVIII), d’Albert Garcia Espuche, editada per l’Ajuntament de Barcelona-Barcelona Llibres.

Posteriorment, el mateix dilluns a les 19.00 h, tindrà lloc la presentació virtual de l’obra. Hi participaran l’historiador i autor Albert Garcia Espuche, que conversarà amb Joan Subirats, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, i Agustí Alcoberro, historiador. La presentacio virtual de la tarda es podrà seguir a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=ju_1qYGKcrY&feature=youtu.be

 

INFORMACIÓ IMPORTANT

Donat que s’han de prendre les mesures de seguretat pertinents, es prega confirmació d’assistència a: laurasantaflorentina@gmail.com

 

La gent del carrer Montcada. Una història de Barcelona (segles XIII a XVIII), de l’historiador Albert Garcia Espuche, una obra que consta de dos volums i més de mil pàgines, escrita amb la singular metodologia i l’amena narració que caracteritzen l’autor, que acaba amb els tòpics sobre el carrer Montcada. S’hi estudien la vida i les activitats d’un extraordinari nombre de persones que van viure a la via entre els segles XIII i XVIII. L’anàlisi, feta amb pacient exhaustivitat i gran rigor, casa a casa i família a família, descobreix un microcosmos apassionant i, atès el relleu del carrer, construeix una història de Barcelona i, fins i tot, sorprenentment, una història de Catalunya.

El carrer Montcada ha esdevingut un contenidor privilegiat de coneixement històric que ajuda a entendre alguns dels trets característics de la societat barcelonina, per això, un dels objectius de l’obra és retornar la memòria oblidada d’un carrer que va ser centre neuràlgic del desenvolupament social i econòmic de la ciutat i de Catalunya. 

Per a l’elaboració de l’obra, l’autor ha fet un procés d’investigació que va iniciar l’any 1980: més de quaranta anys de recerca, sis dels quals han estat orientats al carrer Montcada. Sis mesos dedicats a buidar el cadastre del 1716 amb un total de 6.000 cases inventariades. Per a la feina de recerca i documentació, l’autor ha consultat recomptes medievals de caps de foc datats fins al 1516; el cadastre borbònic de 1716 –el document més important que li ha permès vincular cada casa al seu propietari–; la documentació produïda per la Canonja de la Seu de Barcelona; així com documentació notarial: manuals diversos, més de 150 capítols matrimonials, més de 400 testaments i més de 250 inventaris post mortem.

 

Per a més informació, entrevistes amb l’autor i materials: Laura Santaflorentina / Tel. 699061244 / E-mail: laurasantaflorentina@gmail.com

 

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.