Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
L’Ajuntament de Barcelona i l’Ateneu Memòria Popular homenatgen la lluitadora antifranquista Maria Salvo amb motiu del seu centenari  

Salvo és membre i fundadora del col·lectiu de Dones del 36 i va presidir l’Associació Catalana d’Expresos polítics i represaliats pel franquisme

Va patir les condicions de l’exili obligat, la tornada, la lluita clandestina, 16 anys en diferents presons franquistes i un difícil retorn posterior a la política

L’acte d’homenatge es podrà seguir per streaming i constarà de diverses peces audiovisuals, missatges de felicitació i un diàleg entre el catedràtic d’Història Contemporània Ricard Vinyes i i el periodista Sergi Picazo

Dimecres 27 de maig, a les 18:00 hores, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ateneu Memòria Popular homenatgen la lluitadora antifranquista i defensora dels drets i les llibertats democràtiques Maria Salvo amb motiu del seu 100 aniversari.

L’acte vol donar a conèixer la seva figura i és el reconeixement  a una vida dedicada a la lluita per la justícia social i les llibertats democràtiques. Aquest constarà, entre d’altres, de diverses peces audiovisuals, missatges de felicitació i un diàleg entre el catedràtic d’Història Contemporània Ricard Vinyes (UB) i el periodista del Crític Sergi Picazo. A més, també vol posar en valor el paper habitualment invisibilitzat de les dones en la construcció de la societat democràtica.

La Maria Salvo és una dona republicana que amb 16 anys va lluitar a la Guerra Civil. Abans, durant la República i també durant el propi conflicte armat va construir la seva consciència política i social, que l’ha acompanyat tota la seva vida. Va patir les condicions d’un exili imposat, els camps de treball a França, la tornada, la lluita clandestina, el pas per la presó durant més de 16 anys (1941-1957) i un difícil retorn posterior a l’activitat política.

La pròpia Salvo va explicar en un article amb motiu de la publicació del llibre de Ricard Vinyes “El daño y la memoria”, que va ser durant la dècada dels 90 quan al si del grup de “Dones del 36” van començar a perdre la por a la marginació i es van sentir capaces de fer-se escoltar en ésser conscients que moltes d’aquelles dones anaven desapareixent. “El daño y la memoria”  està basat en l’experiència de Maria Salvo en les presons franquistes i mostra la forma en què aquelles dones van poder utilitzar la memòria com a construcció i afirmació de la seva identitat convertint-la en patrimoni i memòria col·lectives.

Finalment, l’any 1997 el col·lectiu de Dones del 36 va rebre el premi Maria Aurèlia Capmany.

A la commemoració també col·laboren l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, la Plataforma pel futur monument de la Presó de Dones de les Corts, l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB i la Fundació Cipriano García.

L’acte es podrà seguir a través del següent enllaç

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.