Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
El poeta Txema Martínez guardonat amb el premi Jocs Florals de Barcelona 2020

El lliurament del premi tindrà lloc en el marc del festival Barcelona Poesia, ajornat per al proper mes d’octubre

El guanyador del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2020 ha estat Txema Martínez (Lleida, 1972), amb el llibre de poemes Maria. En aquesta edició s’han presentat un total de 80 obres. El premi serà lliurat la propera tardor en el marc del festival Barcelona Poesia, previst per al mes d’octubre. Els mantenidors del premi han estat Ponç Pons Giménez, Antoni Clapés Flaqué, Maria Josep Escrivà Vidal, Josep Lluch Puig i Mireia Calafell Obiol. L’obra es publicarà a la col·lecció “Ossa Menor” d’Edicions Proa.

Txema Martínez (Lleida, 1972) és poeta, traductor, articulista, editor i crític literari. Ha publicat els llibres de poemes Ulls d’ombra (Ed. 62, 1997), La nit sense alba (Ed. 62, 2000), Sentit (Proa, 2003), L’arrel i la pluja (Proa, 2008) i Dol (Ed. 62, 2012), a més d’algunes plaquettes, com ara Kommos (en versions eslovena i anglesa). Ha obtingut, entre d’altres, els premis Salvador Espriu, Màrius Torres, Joan Alcover-Ciutat de Palma, Ausiàs March de Gandia i Carles Riba. Va reunir una tria dels seus articles de premsa a Les cendres (Moll, 2005). Ha adaptat lliurement per al teatre els contes de Mercè Rodoreda (Magnòlies negres). Ha traduït al català els sonets complets de Shakespeare (premi Jordi Domènech, Eumo, 2010) i la poesia completa d’Edgar A. Poe (Quaderns Crema, 2016) i té a punt de publicació un nou recull de proses periodístiques (Ciutat Ximpanzé) i una antologia dels seus poemes traduïda al castellà per Antonio Cabrera.

El seu poemari, Dol, va rebre també el premi Josep Maria Llompart-Cavall Verd de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana al millor llibre de poemes en català del 2012.

Llicenciat en filologia hispànica i doctor amb menció internacional en comunicació audiovisual, actualment és cap de l’edició del diari SEGRE en català. Va fundar l’editorial Alfazeta, amb la qual va publicar una trentena de títols entre els anys 2008-2012. Ha estat professor associat de la Caledonian University de Glasgow, al departament de Comunicació i Mitjans. Ha fet lectures i conferències tot al llarg dels Països Catalans. Ha participat en festivals a Catalunya i a l’estranger (França, Itàlia, Eslovènia, Escòcia, Letònia…). Ha estat articulista de diversos diaris: manté la seva columna, des de fa dinou anys, a la contraportada dels dimarts a SEGRE. Ha ressenyat literatura en diversos àmbits, com per exemple en revistes especialitzades de l’àmbit nacional (Caràcters –del consell de redacció de la qual va formar part del 2000 al 2005–, Reduccions) o estatal (Hélice, Clarín, Litoral…). Va codirigir, amb Pere Pena, les sis edicions del Festival Internacional de Poesia de Lleida Mahalta (2005-2011). Ha estat jurat de premis de poesia com el Joan Teixidor, Ciutat de Palma o Ausiàs March.

Poemes seus han estat traduïts a una quinzena d’idiomes i publicats en revistes, llibres d’antologies o en diversos suports digitals (castellà, gallec, basc, francès, anglès, italià, letó, gaèlic, eslovè, finès, islandès, croat, rus…).

 

Foto Txema Martínez

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.