Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
La televisió comunitària La Veïnal accelera el seu desplegament arran de la crisi del coronavirus 

El projecte de televisió es posa en fase beta per donar cobertura a l’acció comunitària de la ciutat de Barcelona amb la campanya #femlaveïnaldesdecasa

Aquesta iniciativa compta amb el suport de Cultura Viva, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona que té com a finalitat promoure processos de democràcia cultural en el marc del bé comú

 

La xarxa de televisió comunitària La Veïnal ha aprofitat el confinament provocat per la crisi de la Covid-19 per accelerar el seu desplegament i dinamitzar tota la comunitat que es va generant entorn la construcció d’una televisió comunitària i participativa per a la ciutat de Barcelona.

A finals de març La Veïnal va decidir donar una volta a la seva pàgina web, que fins llavors havia servit per explicar el projecte, i estrenar una nova versió beta de la web organitzada de manera que permet recollir tot de continguts de forma categoritzada. Art i cultura, curtmetratges socials, poesia, feminismes, formació, gent gran, laboral, psicologia i cures o ràdio tubers són algunes de les categories amb les quals estan alimentant la televisió. 

Un “YouTube” de ciutat
La Veïnal neix de la necessitat d’un conjunt de col·lectius que produeixen vídeo participatiu i comunitari de donar un pas endavant i traslladar aquestes metodologies a un format estable de canal de televisió que permet desplegar tot el potencial d’un espai de comunicació molt necessari per a una ciutadania tan activa com ho és la de la ciutat de Barcelona.

En aquesta nova fase beta s’està experimentant i començant a posar en marxa un sistema obert en què de moment els col·lectius impulsors són una mena de grup motor amb grups de treball, com comunicació i articulació comunitària, i cada àrea temàtica intenta conformar un grup de treball específic que decideix conjuntament com funcionen els continguts d’aquesta temàtica.

La Veïnal és com un “Youtube de la ciutat” que vol esdevenir un espai obert i permeable a qui es vulgui sumar. Entre els reptes de futur que s’han plantejat hi ha el desenvolupar una web més funcional en termes d’accés i visualització, així com una app per SmartsTV. Tot i que ara totes les energies s’han posat en fer funcionar aquesta versió beta que s’ha posat en marxa arran del confinament.

Com es pot participar? 
Des de La Veïnal es reben els continguts mitjançant la participació en les xarxes amb l’etiqueta #femlaveinaldesdecasa i qualsevol persona pot participar enviant els seus continguts al mail femlaveinaldesdecasa@laveinal.cat

Assessorament psicològic i jurídic 
Dues de les iniciatives destacades que han sorgit en aquests dies han estat les dels espais de “Psicologia i Cures” i el de “Drets Humans”. En aquests espais s’ofereix un assessorament psicològic o jurídic personalitzat, gestionat per un grup de psicòlogues o juristes de forma altruista. Només escrivint un mail a psicologia@laveinal.cat o dretshumans@laveinal.cat, o omplint el formulari que hi ha en aquests apartats, es pot rebre el suport necessari per afrontar una situació excepcional com ho és l’actual.

La televisió es genera de forma gairebé natural
Des de La Veïnal es valora molt positivament com està funcionat la iniciativa: “La resposta ha estat sorprenent. Potser el que menys esperàvem en un moment així de delicat és l’entusiasme amb què els grups s’han autoorganitzat per tal de generar continguts consensuats d’una temàtica comuna i compartida”.

El que s’està generant de forma gairebé natural és un espai virtual que centralitza en format audiovisual, aquelles iniciatives i propostes que sorgeixen des de la base, des del teixit comunitari de cada barri, i aquest és un dels objectius més importants de la proposta: donar visibilitat als veïns i les veïnes dels diferents barris de la ciutat de Barcelona. 

Una xarxa que va començar a caminar el 2017
La Veïnal és un projecte impulsat per un seguit de col·lectius de vídeo participatiu i comunicació comunitària de la ciutat de Barcelona. En la seva declaració de principis s’aposta perquè la ciutadania de Barcelona “pugui exercir de manera efectiva el seu dret a la comunicació i la informació” i es creu necessari impulsar una xarxa de comunicació des dels barris i pels barris, pròpia i accessible, que faciliti crear el seu propi relat de la ciutat i determinar els debats necessaris, amb una perspectiva comunitària i crítica i amb la disponibilitat de plataformes lliures d’interessos econòmics, corporatius i partidistes.  

LaMosca.TV, Quepo, Càmeres i Acció, Teleduca, NeokinokTV, PasoaPaso, UbuTV, elParlante, Fora de Quadre, Telenoika són els col·lectius darrere de La Veïnal i estan donant forma a un mitjà audiovisual de ciutat amb una lògica comunitària que, obre espai a un relat, des de la contra hegemonia cultural i informativa i des d’una perspectiva veïnal i popular, que faci visible la multiplicitat de realitats i veus dels barris de la ciutat que ara són exclosos de les narratives dels mitjans.

Aquest projecte, que va començar a caminar l’any 2017, té el suport de Cultura Viva,  un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona que té com a finalitat promoure processos de democràcia cultural coproduits amb un conjunt divers d’agents que treballen per la cultura com a bé comú, dins un model d’innovació públic-comunitària.

Entre les tasques que s’han desenvolupat des de La Veïnal ha estat la de difondre el projecte pels barris i col·lectius de la ciutat de Barcelona, elaborar una prospecció d’iniciatives similars arreu del món i el passat mes de febrer va celebrar unes jornades obertes on es va poder debatre sobre quina programació hauria de tenir aquesta televisió, sota quines plataformes tecnològiques es volia operar, quin model de governança havia de tenir aquest projecte i quins models de finançament podien donar viabilitat a la televisió.

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.