Barcelona Cultura

Institut de Cultura de Barcelona

Servei de Premsa
Els Centres Cívics segueixen oberts #desdecasa

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona va tancar les seves portes el passat 13 de març fins que l’emergència sanitària ho requereixi, però ha seguit treballant amb diversos tipus d’activitats. A través de les seves xarxes socials, s’han recomanat diverses propostes: per als infants, per a desenvolupar una afició, per fer una mica d’exercici, per veure un espectacle, per posar-se a la cuina, per escoltar un concert…

 

MÚSICA

A més de totes les propostes de concerts en obert que es poden seguir per diverses webs de grans sales de tot el món i que es recomanen des del CC Pere Pruna #PerePrunaRecomana, el CC Matas i Ramis, el CC Urgell o el CC Navas, també es pot col·laborar de forma activa en la programació musical de les llistes d’Spotify que han creat per a l’ocasió el CC Albareda (Cançons que són casa), el CC Casa Golferichs (Vull que coneguis aquesta cançó), el CC Can Deu (Música des de casa), el CC Pere Pruna (Cicle de música religiosa, en consonància amb el seu cicle anual)  i el CC Trinitat Vella (Músiques confinades).

El CC Tomasa Cuevas ofereix cada divendres a les 19.00 h des de Facebook i Twitter concerts en directe. A més, el CC Navas, des del seu canal de YouTube, ofereix alguns clips dels concerts que s’han fet al centre, com el de La Chunga, de la Lidia Mora & Ruselito, de The lazy lies o una cançó La minyona dins l’homenatge a Ignasi Iglésias, i fins i tot es pot recuperar la xerrada L’Empremta Catalana a la República Argentina. 

 

FOTOGRAFIA

Fixar-se en detalls del dia a dia és l’objectiu dels reptes que proposen des del CC Sant Andreu. Cada dia, la Claudia Frontino, professora del centre, tria un tema per desenvolupar amb la càmera i que serveix per explicar bases de la fotografia, així com a punt de partida per a qui vulgui seguir la iniciativa. Des del CC Can Deu, el mestre de fotografia Rodrigo Stocco, també proposa un repte per convertir petits objectes quotidians en temes per a captar amb la càmera. Gots, coberts, el què hi ha a la nevera, paper wc o coses que escriuen són alguns dels subjectes #FotosDesDeCasa proposats. 

El CC Joan Oliver – Pere Quart volen omplir Instagram de flors i plantes i per aquest motiu demanen imatges amb el verd que envolta als usuaris. També proposen Un dia de confinament en 5 imatges: cinc imatges que defineixin la jornada dels usuaris amb l’etiqueta #UnDiaDeConfinament.

La participació des de casa també és el punt clau del bon dia del CC Besòs. Cada dia comparteixen una imatge del barri des d’una finestra que han rebut al correu. El CC Trinitat Vella és un altre dels equipaments de la xarxa que demana les vistes des de casa amb el #FinestraChallenge dins el cicle #ConfinadesAlaCultura.

Les vistes des de la finestra també són el subjecte del Calidoscopi cultural adaptat a aquests dies de confinament. L’edició d’enguany, dedicada a la fotografia i comissariada per Samuel Aranda, es titula Imatge, identitats i territori. El projecte, iniciativa del Districte de Sant Andreu i on hi participen els set centres cívics de la zona, proposa fotografiar les vistes de la finestra de casa i compartint-la a les xarxes amb l’etiqueta #Calidoscopi20 i les relatives a cada barri #BaróDesDeLaFinestra (CC Baró de Viver), #BonDiaBonPastor (CC Bon Pastor), #NavasDesDeLaFinestra (CC Navas),  #LaSagreraFinestra (CC La Sagrera – La barraca), #SantAndreuFinestra (CC Sant Andreu), #CongrésIndiansFinestra (CC Can Clariana Cultural). Amb les imatges rebudes, es crearà un mapa geolocalitzador.

I precisament, més finestres, aquestes, obertes a la història. Finestres de la memòria, el projecte d’interacció social per a la recuperació de la memòria històrica visual de l’Eixample del CC Casa Elizalde obre perfil a Instagram. Es pot  participar aportant les imatges de la família.

 

PROGRAMACIÓ EXTRA

Des del Districte d’Horta-Guinardó, amb la col·laboració del CC El Carmel, CC Teixonera, CC Casa Groga i CC Guinardó, arriba la Cultura Confitada, un programa d’activitats a mig camí entre l’entreteniment, l’esport i la divulgació cultural. Cada dia, d’onze a una i de sis a vuit, al canal de YouTube creat per a l’ocasió.

Al CC Trinitat Vella ha començat el cicle #CONFINADESalacultura. L’equipament de Sant Andreu proposa tallers com el d’iniciació a la guitarra espanyola que es poden seguir en directe des del seu perfil d’Instagram. 

Des del CC Ateneu Fort Pienc també proposen una programació extra creada especialment per aquests dies, cada dia a les 12 h. Els dilluns els dediquen a les arts plàstiques, els dimarts és el torn de recuperar les xerrades que s’han fet al centre, els dimecres hi haurà música amb el cicle Viu els vespres de jazz a casa, els dijous toca cinema amb cicles temàtics com fan habitualment i finalment, els divendres és el torn de la música clàssica amb el cicle Bon dia amb clàssics.

El CC Urgell, des de l’Eixample, han creat igualment la nova programació #UrgellACasa seguint l’agenda habitual del centre tot i adaptant-se a les noves circumstàncies. Des dels seus canals de difusió, els dilluns es podran seguir les conferències d’humanitats, així com dimarts giraran entorn la salut i la ciència. Els dimecres hi haurà recomanacions de tallers creatius i d’humanitats, els dijous son per a la música antiga, clàssica i contemporània, mentre que divendres la dediquen al jazz i a les arts escèniques. Finalment, el cap de setmana és el temps per passar en família amb continguts per a la canalla #CasalInfantilUrgellaCasa.

El personal del CC Parc Sandaru, explica la seves aficions i interessos en diferents vídeos de nova creació sota el títol Confinated Productions #SandaruConfinat.  

 

TALLERS I RECURSOS VARIATS

A través de les seves xarxes socials, els centres cívics ofereixen l’opció de seguir fent algunes activitats dirigides. La majoria de centres es fan ressò de les sessions que ofereix generosament el personal docent: ioga, pilates, balls i danses de tots els estils, gastronomia, dibuix i pintura…

No perdre el ritme de tallers durant la setmana és l’objectiu del CC Baró de Viver. De dilluns a divendres, a les 17.00 h i des del canal de YouTube, ofereixen diferents  propostes: teatre, cuina, contes (cada dijous), exposicions…

Què, #femCanCastelloDesDeCasa? Amb la mateixa idea de seguir fent activitats puntuals, però sobre les propostes que reben dels usuaris, al CC Can Castelló tenen un seguit d’activitats físiques, cuina, cultura, dansa, exposicions, llengües…

Sota l’etiqueta #JoEmQuedoaCasa, des del CC Can Verdaguer ofereixen un seguit de vídeos per poder seguir còmodament de dansa, benestar i salut, informàtica, medi ambient i estalvi energètic, teatre, per a les criatures, però també un seguit d’exposicions i conferències que s’han fet al centre.

Al CC Besòs, els tallers que posen a l’abast són sobretot relacionats amb la dansa (sevillanes, rumba, merengue…) i es poden consultar al canal de YouTube Yo me confino.

El CC Vil·la Urània ha fet el recopilatori #Vil·laUràniaDesDeCasa amb els recursos que us posa a l’abast i que sobretot potencien els dos punts forts de l’equipament, la divulgació científica i tota la comunitat DIY tèxtil, tot i que també hi ha espai per a desenvolupar l’anglès, la gastronomia, mantenir-se en forma…

Relacionat amb la cuina, #aTaulaDesDeCasa a les xarxes del CC El Sortidor estan compartint les receptes que han elaborat als seus tallers i cicles. Relacionat amb la creació de poesia en qualsevol format (text, fotografia, pintura, etc), al CC Josep Maria Trias i Peitx proposen compartir-ho a les xarxes o enviar-ho al seu correu. I al CC Zona Nord ofereixen la possibilitat que siguin els usuaris qui es converteixin en mestres i mostrin #QuèPotsFerDesDeCasa

Tallers, xerrades, documentals, entrevistes… és el que es pot veure al canal #EnsQuedemaCasa del CC Guinardó. Cada dia, de 10.00 h a 11.00 h i de 16.00 h a 18.00 h.

 

 EXPOSICIONS

Al CC Trinitat Vella recorden els dies que van capgirar Barcelona amb la mostra en línia La nevada del 62: l’altre confinament i també proposen la visita a Cómo somos, cómo nos quieren y cómo nos sentimos del grup Peluquitas. L’exposició Monotips: experiència gràfica del CC Baró de Viver és el resultat del taller de gravat fet amb l’escola Baró de Viver i el grup Temps de Dona. Des del CC Convent de Sant Agustí conviden a visitar Patas arriba de la Graciela Contreras Guzmán. El CC Can Deu, ubicat en un edifici majestuós, comparteix el seu patrimoni dins la mostra Modernisme català. I des del CC Can Felipa s’ofereix el document Nadie sabe que los gérmenes acaban de llegar editada amb els continguts de la mostra homònima que es va poder veure al centre. 

  

INFANTILS

Per a la canalla també hi ha una mica de tot. Per a les criatures a qui agrada construir i crear estan els #MakerReptes: Una iniciativa de MakerConvent i Joves Acció del Convent de Sant Agustí que promou la creativitat i l’esperit maker des de casa. Es fa per Instagram (@makerconvent i @makerconnecta) i té el suport web. També es poden fer les propostes de treballs manuals #ElRaconetVF del CC Vil·la Florida per a la quitxalla, als Contes sota l’escala del CC Casa Orlandai o El casal a casa! per fer en família del CC Cotxeres Borrell amb jocs, materials, recursos i reptes…

Etiquetes:


Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.